tiistai 30. kesäkuuta 2020

Synttäriviikonloppu koirien kanssa Ahvenanmaalla




Viime viikonloppu vierähti aurinkoisessa Maarianhaminassa ja reissu oli erittäin onnistunut jo ihan siitä syystä, että pääsin viettämään synttäreitäni reissun päällä. Mittarissa komeilee nyt 27-vuotta ja tästä on niin hyvä jatkaa vanhenemista ympärillä niin upeita ihmisiä. Kiitos kaikille muistaneille ❤




Ahvenanmaa on monelle suomalaiselle tuttu lapsuuden luokkaretkiltä. Minäkin muistelin käyneeni Ahvenanmaalla 15 vuotta sitten. Huh, tuntuu uskomattoman kaukaiselta se kuudennen luokan luokkaretki ja ihan hirveästi muistoja ei niiltä ajoilta enää mielen sopukoissa tallella ole, joten olikin jo aika käydä katsastamassa Ahvenanmaa uudemman kerran. Saariston leuto ja aurinkoinen sää on mitä parhain kesämatkusteluun ja pakko sanoa, että Ahvenanmaa on kyllä kuin oma Kreikan saaristo. Miksi ihmeessä täällä ei tule käytyä useammin!?





Päätin lähteä kerrankin reissuun ihan koko katraan voimin, joten koirat lähti myös matkalle mukaan. Matkustaminen kahden ison koiran kanssa oli kyllä yllättävän helppoa. Aamulaivalla Maarianhaminaan kestää matka kuusi tuntia ja perillä oltiin kahden aikaan lauantaina. Koirat saa pitää Viking linen laivoilla hihnaan kytkettynä laivan sisällä, joten hyttiä ei tarvikse erikseen ostaa ellei halua. Me otettiin hytti menomatkalle, koska itseä teki vähän mieli ummistaa silmiä ja käydä rauhassa aamupalalla laivan buffetissa. Ahvenanmaalle matkatessa lemmikeille ei lemmikkipasseja tarvitse hankkia, vaikkakin viralliset paperit ja rokotukset tietysti on suositeltavia olla kunnossa viranomaistarkistusten varalta. Meiltä ei kukaan mitään papereita kysellyt ja saatiin koirien kanssa kulkea laivaan ihan priva reittiä ilman pidempää jonotusta.

Koronan takia ulkomaille matkustamista tulisi lomanviettotarkoituksessa tänä kesänä välttää. Ahvenanmaa on kuitenkin osa Suomea ja matkustaminen sinne on turvallista. Laivalla hygieniaan oli panostettu todella hyvin. Käsidesipulloja oli käytävillä ja ravintoloiden edustalla. Buffetissa kokit itse nostelivat ruuat asiakkaiden lautasille ja niissä kohdissa missä itse nostaminen oli sallittua, jokainen käytti omia pihtejä. Olin positiivisesti yllättynyt ja tietysti laivalle otetaan vain rajallinen määrä matkustajia, joten käytävillä oli riittävän rauhallista ja istumapaikkoja riitti hyvin kaikille.




Yhteistyön puitteissa päästiin koko porukka yöpymään Klintvägen Apartments asuntoon, joka on ihan oikea asunto tilavine huoneineen ja noin 1,5km päässä Maarianhaminan keskustasta. Varsinkin koirien kanssa majoittuessa todella arvostin tilavaa pohjaratkaisua, omaa aidattua terassia sekä loistavaa sijaintia. Aivan asunnon vierestä lähti hyvät metsälenkkipolut ja asunnon varustelu oli muutenkin erinomainen. Keittiöstä löytyi kokkailuun sopivat välineet, olohuone viihtyisä ja asunto sopii myös erinomaisesti lapsiperheille. Saatavilla on mm. pinnasänky, vuokrapyöriä ja paikan omistaja Björn oli erittäin avulias ja jakoi mielellään vinkkejä ravintoloista ja käyntikohteista. Naapurusto on hiljainen ja ihanan idyllinen puutaloalue, jossa on mukava kävellä.








Meidän poppoo viihtyi Klintvägen Apartmentilla erinomaisesti. Majoitus oli perus hotellihuonetta moninkertaisesti parempi ja siistit modernit tilat tekivät asunnosta kodikkaan. Sijainti on myös ykkösluokkainen, sillä pyörillä keskustaan polkaisi noin 10 minuutissa. Puolen kilometrin päässä asunnosta on Marienbad kylpylä sekä merikortteri, josta löytyy käsityöliikkeitä ja huippu saaristolaispitsaravintola Pub Niska. Pub Niska löytyy myös Turusta ja olenkin aivan rakastunut heidän pitsoihin. Ravintola sijaitsee aivan meren rannalla merikortterin yhteydessä, suosittelen käymään. Palatakseni vielä majapaikkaan, siitä on helppo tehdä päiväretkiä myös autolla. Mikäli nautit tilavasta majoituksesta ja omasta tilasta niin lämpimästi suosittelen kyllä Klintvägen Apartmentsia. Saatte majoituksesta -15% alennuksen varaamalla majoituksen sähköpostilla ja mainitsemalla blogini nimen varauksen yhteydessä. 






Lauantaina pyörin iltapäivän kaupungilla. Pyörillä oli todella helppo ja nopea liikkua paikasta toiseen. Yllättävää oli se, että Maarianhaminassa lähes kaikki paikat on viikonloppuna kiinni. Se vähän harmitti, sillä näyteikkunoista ihailin muutamia putiikkeja, joissa olisi ollut kiva pyörähätää. Jäänee seuraavaan reissuun, joka on pakko kyllä tehdä arkena. Onneksi sentään ravintolat oli auki ja nautittiinkin aivan ihana illallinen merenrannalla Ångbatsbrygganilla. Ravintolan vieressä oli myös tosi hyvä minigolf, jossa oli erikoisia ja hauskoja ratoja. Siellä pelatessa vierähtikin helposti parituntinen.







Lilla Holmenissa suosittelen pyörähtämään. Se on pikkuruinen saari, johon pääsee siltaa pitkin. Saarella on kaunis hiekkaranta ja lintuja sekä kaneja aitauksissa. Lilla Holmenin vieressä on Gröna Uddenin camping alue, joten jos telttailu tai mökeissä yöpyminen kiinnostaa, niin tämä on hyvä vaihtoehto myös.





Sunnuntaina pyöräilin kaupungilla vain todetakseni, että ihan jokainen putiikki ja kahvila on kiinni. Ainoa paikka, joka oli auki oli Pommern laivamuseo, joka olikin tosi kiva kohde. Laivamuseossa pääsi tutustumaan merenkulun historiaan sekä vierailemaan vanhassa Pommern purjelaivassa. Suosittelen käymään, oli oikeasti kiinnostava ja museossa vieraillessa aika hurahti kuin siivillä.





Ahvenanmaalla valmistetaan monenlaisia käsitöitä ja syötäviä herkkuja, joita voi ostella tuliaisiksi. Kannattaa myös vierailla paikallisella pienpanimolla tai mehutilalla, jos aikaa ja mielenkiintoa löytyy. Kahviloista ja ravintoloista saa ihania paikallisia herkkuja ja tuoreita kalaruokia.







Matkan parasta antia oli ehdottomasti rento saaristolaiskulttuuri, lämmin sää, hyvä ruoka ja kauniit merimaisemat. Sunnuntaina kävin myös pyöräilemässä Maarianhaminan edustalla olevan niemen ympäri ja maisemat oli upeat. Graniittikallioilla istuessa ja merta ihaillessa unohti tehokkaasti kaikki arjen kiireet. Keskityin vain ihastelemaan meressä uivia joutsenia (joita muuten saaristossa riitti) ja nauttimaan lämpimän merituulen kutittavasta syleilystä. Ahvenanmaa oli sympaattinen, puiset omakotitalot todella kauniita ja elämä rennon letkeää. Voi kunpa tällaista voisi kokea kotonakin.

Aktiiviselle liikuntalomallekin Ahvenanmaa sopii ehdottomasti, sillä tarjolla on monenlaista aktiviteetteja kuten melontaa, vesijetti ajelua, golfia, kiipeilyä, patikointia, uintia... Kastelholman linnakin on vielä käymisen arvoinen paikka, mihin ei tällä reissulla ehditty. Ensi kerralla sitten.




Ahvenanmaa, olit hyvä ja aurinkoinen. Kiitos ja näkemisiin seuraavaan kertaan!
4 kommenttia on "Synttäriviikonloppu koirien kanssa Ahvenanmaalla"
  1. Kiva reissu ja teillä on ihania koiria, mä haluaisin collien tai sheltin joku päivä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 COllie on ihanan helppo rotu kouluttaa ja rauhallisuuden ansiosta se on ihana lemmikki monenlaiseen puuhaan

      Poista
  2. Hei, minne kaikkialle sai koiria ottaa mukaan? Itsekin koiran kanssa lähdössä reissuun Ahvenanmaalle niin kiinnostaisi. Miten oli esim. Lilla hholmenin laita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä koirat oli pääasiallisesti majapaikassa, kun kierrettiin kauppoja ja museoita. Museoihin ei ainakaan koiria saa ottaa eikä linnaan. Mutta esim monet ravintolat sallii koirat kyllä ulkoterasseilla ja ihanat lenkkipoluthan siellä saarella on, joten ulkona voi kyllä hyvin liikkua. Laivallakin käpsöteltiin koirien kanssa, mutta myymälöihin ja ravintoloihin ei lemmikkejä saa ottaa.

      Poista