torstai 28. joulukuuta 2023

Sisustussuunnittelijaksi verkko-opinnoilla

 * yhteistyössä AJK-jatkokoulutusHuh heijaa viime postauksesta on jo aikaa. Pakollinen breikki blogista ja kaikesta ylimääräisestä tähän loppuvuoteen oli pakko ottaa, koska moni asia kasautui juuri nyt vuoden vaihteeseen. Yksi niistä oli loppumetreillä olleet sisustussuunnitteluopinnot, missä deadline päättötyön palauttamiselle oli vuoden loppuun mennessä. Tänään sain vihdoin ja viimein hommat yksiin kansiin ja työn palautettua, joten yksi iso projekti tuli vihdoin maaliin ja valmiiksi. Kylläpä tuntuukin hyvältä!

Aloitin sisustussuunnitteluopinnot vuosi sitten syyskuussa vielä Espanjassa asuessa. Meillähän ajatus oli jäädä pysyvästi Espanjaan ja kaipasin jotain uutta luovaa alaa, missä voisin työllistää itseni yrittäjänä. Espanjassa sisustussuunnittelulle on kysyntää, koska moni ostaa alkuperäiskuntoisen asunnon lomakodiksi tai vuokra-asunnoksi, ja haluaa laitatuttaa asunnon tietysti oston jälkeen kivaksi. Espanjassa sisustuskärpänen puraisi myös todentäydeltä, sillä sisustusliikkeet oli siellä niin ihania ja juuri minun tyylisiä bohokauppoja löytyi vaikka kuinka paljon. Opintoja olin pyöritellyt mielessäni jo jonkun aikaa, mutta etäopiskelu ei ollut ihan joka koulussa mahdollista. Sitä kautta löysin AJK-jatkokoulutuksen, joka tarjoaa muun muassa sisustussuunnittelukoulutusta monimuotototeutuksella. Siitäpä sitten starttasi oma matkani sisustussuunnittelijaksi.
Vuoden kestävät opinnot ovat pitäneet sisällään monipuolisesti teoriaopintoja esimerkiksi tyylisuunnista, materiaaleista ja huonekohtaisista huomioon otettavista asioista remontoinnissa. Vaikka itselläni ei ole mitään kokemusta remontoinnista, niin koin pääseväni silti oikein hyvin sisään aihepiireihin. Toki kokemuksenpuute vaikuttaa jonkin verran omaan epävarmuuteen, mutta sekin varmasti karisee aikanaan, kun töitä alkaa tehdä haastavienkin aiheiden parissa. Meillä oli vuoden aikana myös useampi vierailu järjestetty materiaalitoimittajille, kylpyhuonekeskukselle ja showroomeille. Etänä osallistuminen oli kameran kautta mahdollista, mutta toki vierailukokemus ei silloin ollut aivan sama, kun tuotteita ja materiaaleja ei itse päässyt paikan päällä hypistelemään. Meillä oli myös Sketchup 3D ohjelmasta perusteiden opetus, minkä lisäksi otin itse vielä erillisen kurssin Luovisiolta. Perusteilla pääsi hyvin alkuun, mutta työn jälki ei miellyttänyt omaa silmää, joten lisäkurssi auttoi antamaan sen pisteen i:n päälle. Tässä postauksessa olevat 3D kuvat olen muuten kaikki tehnyt itse. Mitä tykkäätte?


Omalla kohdallani kävi lopulta sitten niinkin hassusti, että vaikka aloitin opinnot etäopiskeluna ja tarkoitus toki oli niin jatkaa loppuun asti, niin muutimmekin takaisin Suomeen helmikuussa, minkä jälkeen olen pystynyt osallistumaan opetukseen myös paikan päällä. Tämä oli kiva lisä, sillä pääsi mukaan muutamille showroom vierailuillekin. Nyt syksyllä aloitin päivätyön ja tämän koulutuksen rinnalla myös yamk opinnot, joten kiirusta on kyllä pitänyt. Aikatauluhaasteilta ei vältytty, mutta onneksi koulu oli tosi joustava antoi vähän lisäaikaa valmistumiseni kanssa. Muu ryhmä sai homma pakettiin jo marraskuussa, mutta itse pakersin siinä vaiheessa vielä lopputyöni kanssa.

Lopputyössä meidän piti suunnitella ihan oikea kohde asiakkaalle. Sain omaksi kohteekseni ystävien kaksikerroksisen rivarin, jossa pääsinkin heti miettimään tilahaasteiden ja säilytysjärjestelmien ratkomista. Tehtävä ei ollut helppo, mutta lopputulokseen olen kyllä itse tosi tyytyväinen. Vaikka 3D kuvat eivät ole kaikki kaikessa, on ollut kiva opetella niiden tekemistä hyvin ja huolella, sillä kuvien kautta asiakkaalle pystyy helposti visualisoimaan lopputuloksen. Toki 3D kuvien lisäksi opettelimme tekemään ihan käsin piirtäen sekä koneella myös mittakuvia, pohjakuvia ja seinäprojektioita. Nämä kaikki on remppakohteessa etenkin tärkeitä, jotta remonttimiehet osaavat tehdä suunnitelmien mukaiset toteutukset. 

Kaikkein vaikeinta koko urakassa oli itseensä uskominen. Jännittävää kyllä, mutta luovan alan töissä tulee helposti sokeaksi omalle osaamiselle ja alkaa epäillä onko sittenkään tarpeeksi hyvä. Parasta oli seurata omaa kehitystä. Vuodessakin nimittäin kehitysharppaukset on aivan valtavia! Kun yli vuosi sitten syksyllä aloitin opinnot, en tiennyt oikeastaan mitään koko alasta saati osannut tehdä mitään 3D kuvia. Silloin sisustaminen oli itselle enemmän sellaista "tehdään fiilispohjalta jotain kivaa ja kaunista". Nykyään osaan paremmin huomioida materiaalivalinnat ja miettiä, mikä tilassa oikeasti toimii ja mikä kaipaisi muutosta. Kehitystä on tapahtunut myös ihan teknisellä tasolla. Kun vertaan vaikka näitä viimeiseksi tekemiäni 3D kuvia ihan ensimmäisiin, niin ero on ihan valtava. En kehtaisi niitä ensimmäisiä edes näytille enää pistää 😂 Omaa kehitystä on vaikea muutoin huomata kuin vertaamalla sitä ihan ensimmäisiin töihinsä. Siitä tulee ihan valtavan hyvä mieli, kun kehittymisen näkee ihan konkreettisesti.Nyt on portfolio ja harjoitustehtävät palautettu arvosteltavaksi. Seuraavaksi sitten jännitellään, meneekö projekti läpi arvostelun ja saanko todistuksen. Joka tapauksessa erittäin huojentunut fiilis saada tämä ennen vuoden loppua purkkiin. Huomasin, miten varsinkin näin loppuaikana stressin määrä alitajuisestikin työstä oli valtava, mutta kaiken saa kyllä tehtyä, kun on päättäväisyyttä ja uskoa itseensä. Koulutus antoi kyllä hyvät eväät sisustussuunnittelijana toimimiselle. Nyt aika näyttää viekö elämä tälle polulle vai mitä seuraavaksi tapahtuu.

Jos olet muuten kiinnostunut sisustussuunnittelijaksi opiskelemisesta, niin seuraava ryhmä AJK:lla näyttäisi alkavan 21.3.2024. Tammikuussa heillä on myös koulutuksen info-ilta, mihin kannattaa osallistua, jos olet miettinyt tähän ammattiin opiskelemista. Vuoden intensiivinen koulutus on täysin mahdollista tehdä myös töiden ohessa (kuten itse tein), sillä opetuspäiviä on vain kaksi kuukaudessa, ja muuten opiskelu tapahtuu itsenäisesti.
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti