tiistai 22. helmikuuta 2022

Motivation Monday ja kuulumiset Espanjasta
Terveisiä aurinkoisesta Espanjasta!

Kohta on kulunut kaksi viikkoa siitä, kun tein yhden elämäni rohkeimmista mooveista ja lentokone laskeutui Malagaan. Mukana oli vain neljä laukkua ja koirat. Ihmettelin siinä kasseja lentokentällä katsellessa, että tässä on nyt tällä hetkellä koko minun omaisuus ja elämä. Moni voisi ajatella, että kahelia. Minä taas tunsin sisälläni kuplivan jännityksen. Jotain uutta ja jännittävää odottelisi nurkan takana.

Uusi vaihe elämässä oli alkanut.
Olen Instagramissa saanut paljon kyselyitä, miten oikein mahdollistin tällaisen muutoksen. Samalla on ihmetelty rohkeutta hypätä tuntemattomaan.

Tietyllä tavalla tällaisessa muutoksessa toki saa ja pitää olla vähän rohkea. Ulkomaille muutto on mahdollista ihan kenelle tahansa, jos sitä oikeasti haluaa. Ensin on annettava itselle lupa unelmoida. Mielellään isosti ja ennakkoluulottomasti. Kun ei aseta omille unelmille, tavoitteille ja tulevaisuuden suunnitelmille rajoja, on myös helpompi lähteä tutkimaan omaa sisintä ja sitä, mitä oikeasti elämältä haluaa.

Mulle silmiä avaava hetki oli muutama vuosi sitten, kun luin kirjan Toimistosta travelleriksi. Olin jo jonkin aikaa kipuillut ajatuksesta, että aika on rajallista enkä oikeastaan nautin työnteon tuomasta kahlitsevasta elämäntyylistä. Elän hetkessä ja pidän seikkailuista. Siinä vaiheessa, kun elämästä tulee liian rutiininomaista, tylsistyn. Tuo kirja avasi silmät. Onko pakko omistaa niin paljon materiaa? Onko pakko olla sidottuna kiinteään työaikaa? Voisiko omaisuuden pakata laukkuun ja matkustaa minne mieli tekee? Onko oravanpyörästä mahdollista irtautua?

Kirjan lukeminen jätti ajatuksiin siemenen, joka alkoi itää. Siitä se innostus sitten lähti ja samalla kirjoittelin omaa unelmakarttaa, mihin leikkelin kuvia palmuista ja valkoisesta hiekkarannasta. Sinun unelmasi voivat olla erilaiset. Ei jokaisen tarvitse tavoitella palmuja ja hiekkarantaa. Tärkeintä on, että on itse onnellinen,
Olen huomannut, että ihmisiä kiinnostaa muuttotarinani. Samalla on ollut hassua huomata, että niin moni kadehtii sitä, että repäisin, otin ja lähdin. Mietitään miten mahdollistin tämän ja miten rohkenin tehdän tämän. Toki se vaatii suunnitelmallisuutta, säästämistä ja sitä rohkeutta hypätä tuntemattomaan. Vähän niin kuin yrittäjyydenkin ensimetrit, tulevaisuus on epävarma eikä omaa polkua välttämättä näe kirkkaana mailien päähän. Oma polkuni on kiemurainen kuin vuoristotie, mutta olen vahva ja uskon positiivisen kautta saavuttavani unelmani. Olen jo nyt äärimmäisen onnellinen. Samalla haluan kuitenkin kaikille kadehtijoille sanoa, että ei se elämä ruusuilla tanssimista täälläkään ole. Kerron näistä haasteista vähän myöhemmin. Ja jokainen on täysin oman onnensa seppä. Jos et nauti elämästäsi sellaisena kuin se on nyt, tee sille jotain!

Minä nautin. Auringonvalo ja lämpö on tehnyt ihmeitä jo parissa viikossa. Herään aamuisin virkeänä. Olen iloisempi kuin aikoihin. Samalla nautin myös Espanjan ilmaston tuomista mahdollisuuksista. Arkeen on tullut huomattavasti lisää liikuntaa ja seikkailuita. Tuossa juuri eilen otimme takeaway pitsan ja kiipesimme vuorelle. Ihastelimme sieltä auringonlaskua samalla pepperonipitsaa syöden. Ei olisi tällainen mahdollista entisessä elämässä Suomessa. Tai toisena aamuna tepsuteltiin koirien kanssa aamulenkkiä rannalla paljaat varpaat hiekkaan upoten. Tuuli heilutteli hiuksia ja eihän siinä voinut kuin hymyillä leveästi. 

Olen onnellinen ja uskallan näyttää sen!

Tämä on minun polkuni ja vihdoin koen, että sisin on saavuttanut rauhan.
Kaikki ei ole kuitenkaan unelmaa täälläkään. Vaikka alku on mennyt varsin mutkattomasti, niin myös haasteita on mahtunut matkalle.

Ensimmäiset vaikeudet koettiin jo Suomessa. Asunnon saaminen oli ihan mahdotonta. Taisin tästä jo edellisessä postauksessa kertoa, mutta milloin kyseessä ei ollut huijari niin sitten vuokranantaja ei hyväksynyt koiria. Tai vuokranantaja vaati vähintään 12 kuukauden tulojen todistamista Espanjasta. Lopulta saatiin asunto, mutta sen vuokra oli aivan järkyttävä. Pakko mikä pakko. Joku paikka oli oltava mihin tulla, koska hotellissakaan pitkänajan majoittuminen ei olisi ilmaista. 

Asunnolle päästyä todettiin heti, että siinä kyllä omistaja kääri rahat ei mistään. Sisustus oli puutteellinen ja toteutettu niin halvoilla materiaaleilla kuin kaupasta suinkin sattuu löytymään. Sohva oli rikki ja se oli yritetty peitellä lakanarievulla. Heitettiin se pihalle ja sovittiin, että vuokranantaja ostaa uuden sohvan. Hän oli budjetista kuitenkin erittäin nihkeä ja riskinä olisi ollut joku second hand katusohva, joten päätettiin sittenkin ostaa sohva ihan itse. Samalla jouduttiin ostamaan uutta levempää patjaa parisänkyyn (täällä standardi koko 140cm ei riittäisi meille alkuunkaan), minulle meikkipöytää, kaappia kylpyhuoneeseen ja muutenkin hyllytilaa, sillä espanjalaisissa asunnoissa ei näytä olevan mitään säilytystilaa missään. Joten ei mennyt asunnon kanssa ihan putkeen, mutta kyllä tästä hyvä tulee, kunhan ensin kaikki tilatut huonekalut tulee. Kulujahan tästä kuitenkin tuli, mitä ei oltu osattu budjetoida ollenkaan.
Toiseksi Espanjassa kaikki kestää ja kaikki on tehty niin vaikeaksi. Olen ravannut viranomaisissa, täyttänyt käsin kaavakkeita (jep, täällä ei taida sähköisesti toimia mikään), juossut pankkiin maksamaan viranomaiskuluja kun niitäkään ei voi paikanpäällä hoitaa ja mitähän vielä. Tuntuu, että alku on ollut vain yhtä juoksemista. Toki onhan tämä ymmärrettävää. Toiseen maahan muutto vaatii vähän selvittelyä.

Itselle tuli myös aivan yllätyksenä, etten ole oikeutettu mihinkään Suomen sosiaaliturvaan. Joten täysin omilla säästöillä nyt mennään. Siksipä on tässä mennyt paljon aikaa myös töiden hakuun ja haastatteluihin. Stressi tietysti näin aluksi on ollut aika kova, koska on niin paljon hoidettavaa, muistettavaa ja selviteltävää. Mutta toivottavasti, kunhan tässä kaikesta byrokratiasta selvitään niin aurinko paistaa kirkkaampana kuin koskaan ja pääsen kunnolla nauttimaan rennosta espanjalaisesta elämäntyylistä.
Olisi kiinnostava kuulla, millaisia unelmia/tavoitteita/tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on. Vai oletko kenties on saavuttanut sellaiset?

Kerrohan toki myös, jos sinulla on kokemusta ulkomaille muutosta! Samanhenkiset tarinat kiinnostaa aina 😘

Puss och kram, ensi kertaan!
13 kommenttia on "Motivation Monday ja kuulumiset Espanjasta"
 1. Ihanaa kun kirjoittelit kuulumisia! Ei varmasti oo mitenkään mutkatonta toiseen maahan muuttaminen ja voin kuvitella kuinka raastavaa on kaikkien viranomaisasioiden hoito. Varsinkin kun Suomessa lähes kaiken voi nykyään hoitaa sähköisesti ja se on myös se suositeltu muoto asioiden hoitamisessa :D Mä en itse näkisi itseäni asumassa muualla kuin Suomessa, vaikka matkustaminen ihanaa onkin. Mun koti on kuitenkin täällä, vaikka välillä onkin kiva päästä käymään muissakin maissa :) Vaikka kieltämättä kyllähän noi teidän maisemat voittaa nää, mitä itse näkee ovesta ulos astuessa :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on ja toki myös kulttuuriset seikat sitten aiheuttaa välillä ongelmia. Mutta suhteellisen helposti kuitenkin tähän asti ollaa päästy onneksi :)

   Poista
  2. Tosiaankin Suomessa asioitten hoito on helppoa verrattuna miltei mihin tahansa muuhun maahan. Muistan, kun viimeksi muutin Sveitsistä takaisin Suomeen, niin ennen muuttoa sai parisen viikkoa ravata kuin kirppu ympäri Baselia viemässä paperia paikasta A paikkaan B. Luulisi että helpomminkin pääsee maasta lähtemään, vaan ei. Eikä se näytä tuo maahan tulokaan sen kummemmin olevan helppoa, oli mikä tahansa maa kyseessä. Varsin rasittavaa.

   Poista
  3. Kyllä se on fakta, että Skandinavia ja Suomi on helppoja maita byrokratian osalta. Hommat toimii ja hoituu. Olen kuullut vastaavia tarinoita muistakin Euroopan maista, että paikasta toiseen pitää juosta ja asiointi on joko vaikeaa tai hidasta tai molempia.

   Poista
 2. Kiva kuulla kuulumiset :) Toivottavasti elämä sielä lähtee rullaamaan ja espanjassa on myös paljon suomalaisia asiakaspalveluita ja yrityksiä joihin voi varmasti myös helposti hakeutua jos vain haluaa. Ymmärrän että sinne on lähdetty kokemuksen vuoksi joten ensisijaisesti en uskokaan, että haluatte hakea näistä paikoista töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu siis työpaikathan täältä ei lopu kesken. Se on oikeastaan yllättänyt jopa miten helposti/paljon täällä on töitä suomalaisille tarjolla :D

   Poista
  2. Riippuu kai alasta? Palkkataso ei varmaan päätä huimaa, vaikka tietty eläminenkin on edullisempaa kuin Suomessa.

   Mä olen tällä hetkellä toinen jalka Irlannissa, toinen Suomessa, ja jotakin muuta pitäisi keksiä. Mutta lääketutkimuspuolen hommat ovat suhteellisen harvassa.

   Poista
  3. Kyllä täällä kielitaitoinen saa vaikka mitä töitä. Kansainvälisiä yrityksiä on paljon ja tiedän myös että iso osa avaa tänne ihan oman yrityksen. Paljon suomalaisia on tullut tänne lääkäreiksi, sairaanhoitajiksi, opettajiksi ym joten ihan laidasta laitaan. Mutta toki espanjan kielen osaaminen helpottaa huomattavasti töiden saanti. Toki pelkällä suomella ja englannillakin pärjää. Ja palkkataso on Suomea matalampi mutta niin on verotus ja elinkustannuksetkin.

   Poista
 3. Vau, todella rohkeaa ja elät yhtä sellaista unelmaani, minkä tiedän etten voi toteuttaa! En sano etten koskaan, koska varmaan ehkä joskus voisin, mutten nyt. Suurempi unelmani on se omakotitalo ihan Suomesta. :)

  Itse hyppäsin vuosi sitten yrittäjän tielle, eli yhtä unelmaa toteutan edelleen, pitkä ja stressaava kivinen tie tämäkin. Lisäksi omakotitaloa etsitään <3 ehkä sitten kun lapsi/lapset (jos meille toinen koskaan tulekaan) niin vanhalla iällä voisi toteuttaa tämän ulkomailla asumisen haaveen. Koskaan ei tiedä..

  Upeaa että oot lähtenyt toteuttamaan tämän haaveesi, ihan mielenkiinnolla seuralen täällä 8) Ihailen teitä, jotka sen tekevät!

  Mikäli oma elämä olisi joskus eri suuntaan lähtenyt, niin en koe etteikö tuo olisi ollut itselläkin mahdollista myös nuorempana. En siis tarkoita että en olisi tyytyväinen nykyiseen elämäntilanteeseeni, siis en vaihtaisi nykyistä mihinkään, mutta siis u know.. ;)

  Tsemppiä työnhakuun ja muihin hankaliin koitoksiin! Eiköhän sitä ajan kanssa kaikki lutviinnu ja pääset vähän huolettomampaan ja rennompaan aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana koti unelma teillä <3
   Tärkeä onkin löytää ne omat unelmat. Ei elää muiden unelmia somen kautta tai ajatella, että jonkun toisen elämä välttämättä sitten olisikaan se oma unelma. Tosi usein niin valitettavasti tehdään.

   Aloittavan yrittäjän taival on usein kivinen, mutta kyllä se siitä! Iso tsemppi ja hitsin rohkean päätöksen olet tehnyt kun olet yrittäjäksi lähtenyt! <3

   Poista
 4. Hei, tuosta sosiaaliturvasta....monta kertaa ulkomailla asuneena kehoittaisin ainakin ottamaan jonkinlaisen sairausvakuutuksen itse, sillä sitä saattaa tarvita. Näin kävi minulle. Sairauskulut saattavat olla aika maagisen isot, jos sattuu sairastumaan vakavasti ja tarvitsee kunnon hoitoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vakuutusasiat on työnalla ja sellainen tarkoituskin ottaa. Ne on vaan tosi kalliita täällä myös. Ensimmäiset puoli vuotta pärjää Suomen vakuutuksilla, mutta sen jälkeen ajankohtaistuu nämä yksityiset vakuutukset täällä.

   Poista
  2. Niinhän ne ovat hintavia. Sveitsissä asuessa taisin maksaa kuukausittain miltei 600 euroa, mikä lienee ollut ihan niitä alimpia mahdollisia summia. Siellä siis tällainen vakuutus on jokaiselle asukille pakollinen. Joka maassa ei tosin ihan niin kallista ole. Nyt en muista nykyistä vakuutusmaksua, kun se niin kätevästi häviää palkanlaskennassa jo pois palkasta, ja harvemmin palkkakuittia syynään, vaikka kaiketi pitäisi :D

   Poista