sunnuntai 25. syyskuuta 2022

Oletko kuullut buti yogasta?

 Jooga on varmasti kaikille tuttua, mutta oletko kuullut buti yogasta?

Törmäsin itse Buti yogaan vajaa pari vuotta sitten ihan sattumalta Facebookissa. Joogasta en ikinä syttynyt, koska se on minulle liikuntamuotona liian rauhallista ja hidastempoista. Olen itse sen sortin liikkuja, että hiki pitää tulla pintaan ja sydän hakata rinnassa, jotta koen treenaamisesta olevan jotain hyötyä. Jooga kuitenkin itsessään on upea laji ja kehittää sekä mieltä että kroppaa.

Buti yoga herätti kuitenkin heti mielenkiinnon. Se poikkeaa aika merkittävästi siitä normaalista joogasta, jossa on totuttu tekemään pitkiä venytyksiä ja hengittelemään rauhallisesti. Buti yogassa annetaan rytmien ja musiikin viedä. Hiki tulee jo viidessä minuutissa, joten tällainen supersuorittajakin kokee tehneensä treenin. Tässä lajissa on kyse alkukantaisesta liikkeestä, rytmeistä ja syvien lihasten harjoittamisesta. Buti yoga yhdisteleekin perinteistä joogaa, tanssia ja hiittiä eli sykettä nostattavasta liikunnasta.
Buti yoga on varsin uusi laji, sillä se on syntynyt vasta 2010-luvulla Yhdysvalloissa. Laji on mielenkiintoinen yhdistelmä nopeita spurttaavia sykkeennostatuksia, tanssillisia elementtejä kuten lantion pyöräyttelyä ja keskivartalon liikkeitä, mutta samalla myös venytteleviä joogan tyyppisiä liikeratoja. Tanssillinen jooga vie mennessään ja lajiin jää hetkessä ihan koukkuun. Mikä parasta, tämä on oivallinen tapa saada veri kiertämään ja lihakset vetreytymään juuri niistä kehon osista, jotka istumatyöläisellä menevät herkästi jumiin eli selkä, niska-hartiat sekä lantio.

Buti yogan harrastaminen on myös suhteellisen edullista. Sitä voi kukin harjoitella kotona ihan itsenäisesti ohjattujen videoiden välityksellä. Koska laji on verrattain uusi ja sen ohjaaminen lisensoitu, on Suomessa tiettävästi vain yksi buti yoga ohjaaja. Itse treenailen buti yogaa ihan kotona. Et tarvitse muuta kuin jumppamaton ja jäsenyyden buti yoga videokirjastoon, joka maksaa 40$/kuukaudessa. Ensimmäiset kaksi viikkoa saa ilmaiseksi tutustumisjaksoksi. Jäsenyyden ja treenivideot löydät Buti yogan lisensoidulta sivulta täältä. Treenejä löytyy puolesta tunnista yli tunnin mittaisiin ja alustalle ladataan uusia treenejä uusilla musiikeilla viikoittain. 
Minulle tämä laji on ollut kuin siunaus. Helppo aloittaa ilman mitään aikaisempaa kokemusta tai tanssitaustaa, mutta samalla viihdyttävää ja kehittävää. Omasta nuoruuden tanssi- ja voimistelutaustasta on toki iloa, sillä tunnen että saan tätä kautta ilmaistua kehoani paremmin ja olenkin vuosien ajan kaivannut jotain tanssillista harrastusta, jossa pääsisin taas kunnolla revittelemään. 

Mielenkiintoista nähdä nouseeko buti yoga joskus vielä isommaksi ilmiöksi. Euroopassa ohjaajia on jonkun verran, mutta vähän puoleisesti. Suomessa ainoastaan yksi. Koulutukset tapahtuvat joko Yhdysvalloissa fyysisesti tai verkon välityksellä. Koen kuitenkin, että tullakseen ammattiohjaajaksi tarvitaan myös sitä omaa treenitaustaa ja kokemusta. Mutta harrastaakseen lajia, ei tosiaan tarvita aikaisempaa kokemusta, joten ei kuin kahden viikon ilmainen kokeilujakso tilaukseen ja kurkkaamaan olisiko tässä oma laji 😉


Oletko kuullut buti yogasta ja voisiko tämä olla sun laji?

1 kommentti on "Oletko kuullut buti yogasta? "
  1. En ole kuullut ikinä! Perinteistä joogaa olen harrastanut mutta se joogatunti kesti tuskastuttavan pitkään ( 1,5 h ), en kyennyt ikinä rentoutumaan kun seurasin vaan kelloa ja mietin mitä kotihommia on vielä tehtävänä. Notkeutta siinä kyllä tuli lisää ja nyt monen vuoden päästä huomaakin miten pirun jäykkä sitä on eikä onnistu enää samat jutut. Kiva laji varmasti monelle mutta itse tykkään erilaisesta ryhmäliikunnasta.

    VastaaPoista