sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Kun tekoäly loi minusta muotokuvanViime kuukauden kovin some hitti on ollut jakaa tekoälyn sinusta tekemiä muotokuvia. Kun näin ensimmäisiä AI kuvia muiden profiileista, ajattelin että wow, nämähän on tosi hienoja! En siinä vaiheessa vielä itse intoutunut lähtemään mukaan kokeiluun, mutta mitä enemmän kuvia alkoi näkyä somessa, niin omakin uteliaisuus voitti.

Latasin puhelimeen AI lense sovelluksen ja syötin ohjelmaan viisitoista kuvaa itsestäni. Sitten jäin jännityksellä odottelemaan, millaisen profiilin tekoäly minusta rakentaa.
AI sovelluksista nousi lehtien otsikoissa myös kohu, sillä monet kuvat olivat varsin seksuaalisia ja vääristelivät esimerkiksi oman kehon muotoja. Koska sovellukseen ladattavat omat kuvat tulee olla lähikuvia nimenomaan kasvoista, ei kokovartalokuvia, niin ei sovellus voikaan tietää miltä sinun oma vartalosi näyttää. Huomasin omissakin kuvissa melkoista vääristymistä. Osassa kuvissa rintavarustus oli varsin muhkea ja jotkut kuvista myös seksuaalisen vietteleviä. 

Eihän tämä haittaisi muuten näin täysi-ikäisenä ollenkaan, mutta mietin niitä lukuisia lapsia ja teinejä, jotka kokeilevat luoda sovelluksella kuvia itsestään ja saavat tällaisia malleja omaan käyttöön. Muutenkin ulkonäkökeskeisessä maailmassa, kuvat voivat aiheuttaa paineita, vääristää kehonkuva-ajattelua ja toisaalta myös johtaa seksuaaliseen häirintään somessa. 

Luinkin jostain, että ainakin yksi AI kuvia tuottavat sovellus oli alkanut kehittää jotain ikäkarsintaa sovellukseen ja estämään tällä tavalla seksuaalissävytteisten kuvien tarjoamisen lapsille ja nuorille.

Pakko kuitenkin sanoa, että osa kuvista oli varsin upeita ja taiteellisesti hienoja. Jännittävä nähdä, että muutaman ladatun selvien jälkeen voi saada itselle kollaasin (pakettiin kuuluin 50 kuvaa) tekoälyn maalaamista kuvista. Osa kuvista oli hämmästyttävän saman näköisiä kuin oikea minäni, osa ei taas ollut sinne päinkään. Jätin ne epäonnistuneet versiot nyt julkaisematta, joten ihastelkaa nyt somessa totuttuun tapaan vain sitä parasta kermaa😂

Toki se mikä itsellä pisti myös silmään oli kuvien niin sanottu täydellisyys ja barbimaisuus. Inhimillinen epäsymmetria puuttui ja teki kasvoista liian nukkemaiset. Iho on täydellinen, huulet pulleammat kuin normaalisti ja hiukset aina mintissä. Oikeassa elämässä se vaan ei mene näin.

Osaan kuvista eksyi myös vähän kummallisia bugeja. Kuten tässä ylempänä. En todellakaan tiedä, mitä tuossa minun kädelleni on tapahtunut. Se näyttää epämuodostuneelta ja sormet taipuvat myöskin väärään suuntaan. Ehkä tästä huomaa sen puutteen, että tekoäly ei (vielä) ole täydellinen.

Mitä tästä kokeilusta sitten jäi käteen? Olihan se hauska, siis kokeilla millaisia kuvia itsestä luodaan. Nämä setin viimeisimmät kaksi kuvaa näyttävät kenties eniten minulta itseltäni. Näen kuitenkin myös ongelmia tässä tekoälyhössötyksessä ja kuten aikaisemmin jo toinkin esiin. toivon ettei tällaiset tule vielä enemmän vahingoittamaan ihmisten minäkuvaa ja itsetuntoa. Jollekin herkkämieliselle nimittäin tällaisten kuvien vääristävä vaikutus voi olla merkittävässäkin roolissa. Itsehän vain nauroin noille ankkahuulille ja ylipursuaville tisseille.

Joko sä olet kokeillut tekoäly muotokuvia?
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti