perjantai 23. joulukuuta 2022

Viisi lukuvinkkiä jouluksi

 * sisältää mainoslinkkejä


Joulu on parasta aikaa sukeltaa leffojen ja kirjojen maailmaan. Ruutuähkyn sijaan voikin haastaa itseään tarttumaan ihan oikeaan paperiseen kirjaan tai kuuntelemaan äänikirjoja puhelimesta ilman ruudun tuijotusta. Hyvä antaa välillä silmienkin levätä älylaitteista😌

Nuorempana luin paljonkin. Muka kiireisen elämäntyylin myötä kirjojen lukeminen on harventunut ja lopulta jäänyt kokonaan. Edelleen kuitenkin tykkään ajatuksesta, että minulla olisi oma pieni kirjastohuone, jossa hyllyt notkuisivat klassikkoteoksia. Kirjoja minulla onkin jonkin verran, mutta se lukeminen on silti laiskan puoleista. 

Alku syksystä tein kuitenkin lupauksen. Päätin nimittäin alkaa ihan oikeasti rauhoittua iltaisin kirjan äärelle ja syventyä tutkimaan maailmaa kirjoitettujen tarinoiden muodossa. Ja kuulkaa, moni asia on muuttunut. Keho on oppinut rauhoittumaan ennen nukkumaanmenoa ja mieli virittyy jo valmiiksi lukuhetkeä varten. Toisaalta myös innostus tarinan tempaistessa mukaan, on ihan mielettömän upea tunne. Sellainen tunne, mitä ei saavuta selaamalla tuntitolkulla somea, vaan tunne jota niin harvoin nykyihminen enää missään kokee. Se on syvä keskittyminen ja tarinan visualisoiminen omassa mielessään. Ihan parasta!!

Tässä sulle viisi kirjasuositusta jouluksi. Nappaa talteen ja pistä luku/kuuntelu listalle. Viime hetken lahjavinkkinä huikkaan myös, että Bookbeat on edullinen ja kiva lahja kirjojen ystävälle. Pistä kuunteluun itse tai osta lahjaksi täältä*. Äänikirjapalvelussa voi lukea kirjan myös painettuna versiona, mikäli äänikirjat ei ole sun juttu. Ensimmäisen kuukauden saa vieläpä ilmaiseksi hei!


Vankina Venäjällä

Tämä tarina on samalla mielettömän kiinnostava, mutta myös toisaalta aivan älytön. Suomalainen mies jää Venäjän rajalla kiinni ja joutuu vuosiksi Venäjän vankileirille istumaan tuomiotaan. Miten absurdia elämää rajan toisella puolella eletään. Ja miten hurjissa oloissa ihmiset pystyvätkään asumaan... Tällaisen kokeminen myös palauttaa perusasioiden äärelle. Yhtäkkiä arvostaakin omaa pehmeää sänkyään ihan eri tavalla. Suosittelen lukemaan! Kevyttä, mutta erittäin koukuttavaa tarinankerrontaa ja vankileirin olot on helppo nähdä mielessään tarkkojen kuvausten perusteella. Tarina tempaisee otteeseen ja viimeisen sivun kääntyessä takakanneksi toivoo, että tarina jatkuisi vielä.Suo, kuokka ja Hollywood

Ismo Leikolan omakirja elämästä rapakon toisella puolella. Varsin kiinnostavia havaintoja kulttuurieroista, elämästä Jenkeissä ja työstä stand up-koomikkona. Suosittelen kuuntelemaan tämän kirjan. Lukijana toimii nimittäin Ismo itse ja mielestäni se toimiikin tässä yhteydessä erittäin hyvin. Muutamia hauskoja juttuja kirjassa on, mutta tarina ei ole stand upia eli ei pelkkää vitsinkerrontaa. Mielenkiintoista, mutta kepeää luettavaa.Rekrytoija

Jos kaipaat enemmän asiasisältöä elämääsi, niin ehkäpä tämä kirja on sinua varten. Nuori, mutta erittäin ammattitaitoinen Saana, on toiminut rekrytointiasiantuntijana vuosia. Hän raottaa mystisyyden verhoa rekrytoijan työhön ja kertoo millä tavalla koko prosessi yrityksissä etenee. Saana paljastaa kirjassa epäkohtia ja haasteita rekrytoinnin maailmasta. Minusta kirja oli todellakin mielenkiintoinen näkökulma rekrytointiin ja paljasti asioita, mitä ei itse ole ennen tullut ajatelleeksi. Vaikka niin sanotusti ihan vakavaa asiaa tässä puhutaan, niin erittäin hyvin kirjoitettu ja huumorilla höystetty, joten jaksoi pitää otteessaan koko matkan.
Torey Hayden -kirjat

Toreyn kirjat on tositarinoita erityisopettajan työstä, jossa hän on kohdannut laitoslapsia erilaisine traumoine ja vammoineen. Vaikka kirjat eivät ole mitään iloista luettavaa todellakaan, on ne älyttömän mielenkiintoisia psykologisia kuvauksia siiten, miten satutettu ja haavoitettu viaton lapsi käyttäytyy tai oireilee oikeassa elämässä. Jokainen kirja on oma tarinansa uudesta lapsesta ja ne voivat olla äärimmäisen riipaiseviakin. Olen tainnut lukea ihan jokaisen Toreyn kirjoittaman kirjan ja vannon, että jos vain mieli kestää näitä surullisia tarinoita, niin tarinat sinällään ovat äärimmäisen kiinnostavia.


Toimistosta travelleriksi

Kevyt mutta asiapitoinen ajatuksia herättävä kirja vapaammasta elämästä. Vinkkejä siitä, mitä pitää tehdä, jotta voit elää ja elättää itsesi vaikka maailman toisella puolella. Sain itse tästä aikanaan kipinän lähteä miettimään millaista elämää ja miten haluan elää. Ja sille tielle jäin. Kun siemen alkoi ajatuksissa itää, omien haaveiden eteen alkoikin tehdä töitä ja raivata elämää kohti sitä vapaata elämää, mistä kirjassakin paljon puhutaan. 


Tässä teille muutamia kirjavinkkejä. Oliko joku ehkä jopa sinulle tuttu? 
Heitä kommenttiboksiin omat kirjasuosikit niin saan omallekin lukulistalle täytettä 😉

Ja oikein ihanaa ja rentouttavaa joulua!
2 kommenttia on "Viisi lukuvinkkiä jouluksi"
  1. Yksikään ei ollut tuttu, mutta Torey Haydenia mun on joskus pitänyt lukea, mutta olin kokonaan unohtanut ton! Kiitos siis vinkistä :) Mulla menee tällä hetkellä äänikirjana Tulen ja jään laulu, josta aloitin juuri toisen kirjan. Mielelläni olisin lukenut ton sarjan ihan kirjana, mutta sitä ei löytynyt tuolta äänikirjapalvelusta kuin äänikirjana. Luen sitten sivussa samalla Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarjaa, joka on mun mielestäni ihan älyttömän hyvä! Noi on myös molemmat mukavaa vaihtelua niille kaikille dekkareille, joita normaalisti luen/kuuntelen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä mitään, ihana jos sait vinkkiä ja löydät Torey Haydenin kirjojen pariin :) Tulen ja jään laulu-kirjat on mulla laatikossa odottelemassa sopivaa hetkeä. Vaikka GOT sarjan olenkin nähnyt kaksi kertaa niin haluan myös lukea nuo kirjat. Jossain vaiheessa se sarja taisi myös mennä ihan sivuraiteille niistä kirjoista, joten senkin takia kiinnostaa, mutta onhan kirjan lukeminen aina eri juttu kuin sarjojen katsominen. Lucinda Rileyn kirjoja moni kehuu! Yritin itsekin aloittaa sitä ensimmäsitä, mutta se oli niin hidastempoinen että jäi sitten kesken :D Nopeutuuko se kerronta jossain vaiheessa?

      Poista