maanantai 9. tammikuuta 2023

El Torcal de Antequera - Aurinkorannikon MordorTänään jatkamme jälleen sarjaa Espanjan upeat matkakohteet. Tällä kertaa vuorossa aivan ihmeellinen luonnonmuodostelma El Torcal.

Espanja on täynnä mitä upeampia paikkoja ja siksi itse suosittelen ehdottomasti auton vuokraamista. Autolla kun pääsee niin kätevästi hurauttamaan vähän sisämaahankin päin ja näkemään upeita luontoreittejä ja vuoristokyliä.

Espanjan vuoristoinen maaperä tarjoaa haastetta kovimmillekin urheilijoille, mutta lupaan että vaikket olisi mikään urheilun suurystävä, niin pystyt silti kokemaan upeita vuoristoreittejä ja mielettömiä maisemia ihan ilman hikoiluakin. Yksi sellainen on tämän oman noston ansaitseva El Torcal, joka on tunnin ajomatkan päässä Malagasta.
El Torcal on mykistävän kaunis ja yksi erikoisemmista luonnonmuodostelmista. 150 miljoonaa vuotta vanhat kalkkikiviryppäät nousevat yli 1300 metrin korkeuteen merenpinnasta. Ei heti uskoisi, että tämä on vanhaa merenpohjaa, mutta kyllä näin on. Vuosisatojen saatossa eroosio on hionut kivien pinnoista sileitä ja pyöristänyt kulmat. Erikoiset kerrokselliset rakenteet saavat paikan tuntumaan ihan surrealistiselta.

Vierailupäivämme oli kaunis aurinkoinen syyspäivä, mutta lähdimme matkaan vasta iltapäivällä, joten saavuimme perille vähän ennen kello viittä. Autolla pääsi aivan huipulle asti. Ylhäältä löytyykin iso parkkialue sekä turistikeskus, missä löytyy vessat ja samalla voi ostaa juotavaa ja pikku snäkkiä. Onneksi luin ennen lähtöä, että ylhäällä voi olla vähän viileää. Siksi lähdettiin pitkissä housuissa ja trikoopaikassa liikkeelle, mutta tämä varustus oli kylmässä vuoristoilmassa silti aivan liian vähän. Muilla vierailijoilla oli päällä toppatakit, pipot ja hanskat. Hansoille ja kevytuntsikalle olisi kyllä ollut käyttöä.

Koska ulkona oli niin perkuleen kylmä, päätimme katsastaa El Torcalin Mordor maisemat tällä kertaa lyhyimmän mahdollisen patikkareitin kautta. Reittejä menee vuoristomaisemissa useitakin ja eri vaikeusasteisia. Helpoin reitti oli juostu läpi 40 minuutissa ja se oli niin helppokulkuinen, että sen tekee myös vaikka lasten kanssa. Hyvä että valitsimme tuon lyhyemmän reitin, koska yllättäen lämpötilaeroista johtuen viiden jälkeen taivas alkoi todella nopeasti kerätä vuoren päälle sumupilviä ja aurinko hävisi äkkiä niiden taa, vaikka laaksossa alhaalla paistoi aurinko vielä lämpimästi. Tunnelma aurinkoisista maisemanihailuista muuttui siis vartissa sumupilven sisällä kylmässä juoksemiseksi kilpaa pimeän tuloa vastaan.
Ensin oli niin kauniin aurinkoista

Ja sitten nopeasti maailma muuttui aivan harmaaksi...Mutta olihan tämä nyt upea kokemus! Yksi mieleenpainuvampia. Välillä tuli kylmänväristyksiä (ei vilusta) jo ihan siitä tunnelmasta mikä tuolla vallitsi. Ihmisiä ei näkynyt missään, vain tuuli ulvoi kallioiden välissä ja jossain pusikossa rapisi. Olin lukenut, että paikassa on myös varsin paljon villielämää, joten silmät väärällään kyttäsin joka kiven taakse onko siellä susia. No susia ei näkynyt, mutta vuorikauriita senkin edestä. Niitä liikkui alueella isoina laumoina.El Torcal on muuten suosittu turistikohde etenkin viikonloppuisi, joten kannattaa saapua ajoissa tai sitten ihan myöhään, niin kuin me tehtiin (tosin silloin on pimeys vaarana aika nopeasti). Ruuhkaisimpaan aikaan autoa ei välttämättä saa vuoren laelle, jolloin sen joutuu jättämään alaparkkiin ja talsimaan koko pitkän matkan ylämäkeä. Se käy sitten jo ihan suorituksesta. Ajoreitti ylös oli tosin hiukan pelottava, sillä yhdessä kohtaa tietä ei ollut rotkon reunalla mitään kaidetta. Minua pelotti autojen ohittaminen niissä kohdissa aivan hulluna, mutta selvittiin. Onneksi on taitava kuski mukana. Itse olisin varmasti ratissa hermoillut niin, että olisin ajanut laidan yli jo pelkästä paniikista.


Näyttääkö tuo keskellä oleva kallistunut kivi kuin sitä pitelisi peukalo kiinni?

Tässä kuvassa hyvin näkyykin mikä mieletön sumupilvi ylhäällä oli. Pilven reunan erottaa selkeästi ja sen jälkeen aurinko taas paistoikin täydeltä terältä.

Suosittelen ihan ehdottomasti retkeä El Torcaliin ja vaikka humoristisesti nimesinkin paikan Aurinkorannikon Mordoriksi, niin ei tässä paikassa ole mitään kauheaa tai pelottavaa. Aurinkoisella säällä se on mitä upein retkikohde ja luontonähtävyys.
2 kommenttia on "El Torcal de Antequera - Aurinkorannikon Mordor"
  1. VIimeisessä kuvassa näkee hienosti tuon korkeuden ja miten upeat maisemat varmasti on silmällä! Kuvat eivät koskaan ole niin mahtavia kuin totuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Kuvat ei pysty vangitsemaan sitä 3D maailmaa samalla tavalla kuin silmä, joten ei kuvat täysin anna oikeutta. Paikka oli aivan mieletön <3

      Poista