lauantai 9. maaliskuuta 2019

Gdansk matkakohteena, vahva peukku!

Helmikuun alussa kävin pidennetyllä viikonloppu reissulla Gdanskista. Matkakohde valikoitui kahdesta syystä. Ensinnäkin Turusta pääsin lentämään suoraan halpalentoyhtiö WizzAirilla ja yhden hengen menopaluu liput maksoivat noin 30 euroa. Toinen syy oli se, että Puolassa on niin edullista, joten matka ei kaataisi opiskelijabudjettiani. Vaikka talvi voi tuntua kaupunkilomalle vähän huonolta ajankohdalta, en kokenut sitä lainkaan huonona vaihtoehtona. Tämä siitä syystä, että kaupunki on nyt talvikuukausina melko rauhallinen. Suurimmat turisti massat tietysti valuvat kaupunkiin vasta kesällä, joten melko vapaasti pääsi kiertelemään paikoissa ilman tungosta tai kaupustelijoiden huutelua. Sää nyt tietysti oli mitä oli, onneksi ei kylmä kuitenkaan, mutta välillä tuli räntää vaakatasossa ja välillä paistoi onneksi myös aurinko. Onneksi Gdanskissa on runsaasti myös sisäkohteita!

Näkymä vanhankaupungin pääkadulta iltavalaistuksessa.

WizzAirilla lento sujui ihan ongelmitta, kun netistä olin etukäteen tutkinut, että liput kannattaa tulostaa valmiiksi. Näin ei jouduttu lähtöselvitykseen, josta olisi ilmeisesti tullut lentolippujen hintaa vastaava selvitysmaksu. Edulliset lennot ja pientä vaivaa, mutta päästii turvallisesti perille ilman säätöä.


Majoittuminen tapahtui Airbnb kautta varatussa huoneistossa aivan vanhan kaupungin reunalla. Tämä oli hyvä, sillä liikkumiseen ja takseihin ei tarvinnut laittaa ylimääräistä rahaa ja aamupalapaikat oli ihan kävelymatkan päässä. Vanhankaupungin pääkadulla (Dlugi) nimittäin löytyi lähes yksinomaan vain ruokapaikkoja. Edullinen hintataso takasin ainakin sen, että syötyä tuli ja paljon. Mutta sehän on matkoilla parasta eikös 😉 Kahvilat ovat myös yksi Gdanskin parhaista puolista. Tarjolla on nimittäin mitä ihanempia leivoksia ja todella huokeaan hintaan.
Jos vielä jatkan ruuasta puhumista, niin suosittelen ehdottomasti testaamaan Gdanskissa hienompiakin ravintoloita. Me söimme neljän hengen seurueessa yhtenä iltana hienossa fine dining ravintolassa kolme ruokalajia viineineen ja keittiön kahdella tervehdyksellä ja koko lysti kustansi per henkilö vain 35 euroa. Sillä rahalla ei Suomessa saa edes yhtä ruokalajia hienoimmissa paikoissa. Tämä huikea ruokapaikka oli nimeltään Fino ja löytyi ihan pienen kävelymatkan päästä pääkadulta vanhassa kaupungissa. Suosittelen pöytävarausta, sillä paikka oli iltaisin aivan täynnä. Ruoka oli taivaallista!!

Toinen suosittelun arvoinen ruokapaikka on Manna68, joka tarjoaa vain puhdasta kasvis- ja vegeruokaa. Maut oli taivaallisia. Vaikutteita on haettu maailmalta eri kulttuureiden keittiöistä ja listalta löytyy ruokia niin Aasiasta kuin Afrikastakin. Ihan perinteisiä burgereitakin on saatavilla, vegenä tietysti. Mutta sisustus ja palvelu on viiden tähden luokkaa, ruuasta ja hinnasta puhumattakaan!

Manna68 kvinoasalaatti oli huikea!


Pelmenejä saa jokaisesta ravintolasta joko liha tai kasvi täytteellä.

Suomituristille Gdanskiin matkustaminen on helppoa siinäkin mielessä, että pääkadun varrella olevissa ravintoloissa palvelua saa myös suomeksi. Useammassa paikassa ruokalistat on käännetty omalle kielellemme, joten englantia taitamatonkin varmasti ymmärtää mitä tilata. Tosin suosittelen kävelemään, myös viereisille kaduilla, sillä ruuan hinta putoaa puoleen. Vahva suositus esimerkiksi pääkadun vieressä kulkevalle toiselle isolle kadulle Piwnalle, jonka varrelta löytää myös paljon ravintoloita. Paikallisia pelmenejä kannattaa maistaa, sillä niitä saa jokaisesta ruokapaikasta ja taitavat olla vähän kansallisruuan maineessa.Gdanskiin kannattaa siis todellakin matkustaa jo pelkän ruuan takia. Mutta, jotta postauksesta ei tulisi vain ruokakirjoitus, puhutaan välillä jostain muusta. Tulihan Gdanskissa tehtyä muutakin kuin syötyä. Minä tietysti suurena shoppailuaddiktina ajattelin lähteväni putiikki paratiisiin. Siinä mielessä petyin kovasti. Vanhassa kaupungissa ei nimittäin perus turisti-matkamuisto myymälöiden lisäksi löytynyt kuin pari hassua käsityö tai sisustus liikettä, vaatekaupoista puhumattakaan. Mitä ihmettä, Gdanskia nimenomaan kehuttiin shoppailijan Mekaksi. Yhden ison ostoskeskuksen löysimme heti vanhankaupungin muurien takaa (Forum nimeltään), jossa oli paljon kiinnostavia kauppoja ja mm. Sephora!! Olin aivan innoissani, jesh! Päätettiin seurueen kanssa kuitenkin yhteistuumin jättää shoppailu viimeiselle päivälle eli sunnuntaille. Sunnuntaina sitten viiletimme pää kolmatta jalkaa ostarille ja mitä ihmettä... Jok'ikinen kauppa oli kiinni. Vain ravintolat oli auki. Voi kurja, kysyimme ihmisiltä mitä tapahtuu ja saimme vastauksen, että Puolassa kaupat eivät ole sunnuntaina lainkaan auki. Tästähän poru pääsi, ainakin meillä naispuolisilla matkaajilta. Tätä oli nimittäin niin paljon odotettu ja minäkin olisin päässyt sinne Sephoraan tonkimaan hyllyjä. Tuntui, että koko reissu on aivan pilalla ja karvasta pettymystä mentiin nielemään kakkujen ja kahvin äärelle. Olisi pitänyt tämäkin seikka tarkistaa etukäteen, mutta näin nyt valitettavasti kävi. Täytynee lähteä shoppailulomalle Gdanskiin sitten uudemman kerran 😂 Jos jotain positiivista haluaa löytää, niin säästyipä rahaa.

Gdanskin vanhakaupunki on todella upea ja se on osittain säästynyt maailman sodan pommituksilta. Paljon on toki rakennettu uudelleen, mutta ajan henki on silti säilynyt rakennuksissa. Ihan jo pelkästään kaduilla kävelyä ja seikkailua voin suositella ja siinä saa hyvin kulutettua pari päivää. Kirkkoja tuntuu olevan joka puolella ja niistä suurimmassa kannattaa pistäytyä myös sisällä. Myös kauppahalli oli vierailun arvoinen paikka. Me itse emme vanhasta kaupungista poistuneet lainkaan, koska turisti-infosta meille kerrottiin, ettei siellä ole mitään nähtävää. 


Merikaupunki kun on kyseessä, niin vanhoilta purjelaivoilta ei voinut välttyä. Niitä nökötti joen uomassa muutamia ja hienoja ne olikin! Kesällä tietysti joen ja sataman ympäristö on varmasti ihan erilainen, kun terassit on auki ja veneitä pörrää ympärillä. Nyt satama oli aika hiljainen.


Museoita kaupungissa riittää myös jokaiseen lähtöön. Me vierailimme kaupungintalon museossa, jossa oli kerrottu kaupungin historiasta ja sisällä näki alkuperäisiä vanhoja huonekaluja ja seinämaalauksia. Toisena päivänä kävimme II maailmansodan muistomuseossa, joka oli toteutettu upeasti, vaikka aihe ei niin hilpeä olekaan. Museossa vierähti helposti useampi tunti ja pidempäänkin olisi voinut kaikkea ihmetellä ja lukea, mutta nälkä ja väsymys painoi päälle, joten ihan jokaista kylttiä ei jääty ihmettelemään. Visuaalisuuteen ja tarinallisuuteen oli panostettu. Myös lapsille oli museossa oma alueensa, jossa aihetta oli lähestytty lapsiystävällisesti. Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka vaikkei historia olisi vahvimpia osa-alueitasi. 
Yhtenä iltana kävimme koko seurue tunnin kestävässä thaihieronnassa. Mikäli muistan oikein hieronta maksoi noin 30 euroa per henkilö, joten ei kallista sekään. Hieronta oli loistava, paikka siisti ja palvelu ystävällistä. Ja miten taivaalliselta se tuntuikaan koko päivän kävelyn jälkeen. Hieronnan jälkeen olikin mahtava painua suoraan nukkumaan.

Gdanskissa on myös paljon yöelämää ja monissa ravintoloissa ja baareissa on tarjolla iltaisin live musiikkia. Me kävimme istumassa iltaa Canis ravintolassa, jossa soitti koko illan nuori kitaristi tunnettuja cover kappaleita. Live musiikki teki tunnelmasta jotenkin aivan erityisen ja antoi paikalle sielun. Ravintola oli nimittäin toiminut samaisella paikalla historiallisen pitkään, jo vuodesta 1872 saakka. Live musiikkia siellä on tarjolla viikon jokaisena iltana ja sisäänpääsy on ilmainen. Suosittelen! Paikka sijaitsee Ogarna nimisen kadun varrella vanhan kaupungin laidalla.

Samaisen kadun päässä on myös huikea aamiaispaikka Pomelo Bistro, jossa kannattaa pistäytyä syömässä. Paikka oli hurjan viihtyisä ja ruoka hyvää!Mutta mitenhän taas eksyin puhumaan ruuasta... Joka tapauksessa Gdansk on todella vierailun arvoinen paikka. Tosin ainakin nyt talviaikaan tekemistä oli hyvin 3 päiväksi (ilman shoppailumahdollisuutta, nyyh), mutta neljäs päivä kävi jo vähän tylsäksi. Jos olisi ollut kesä, olisi voinut lähteä päiväreissulle Sopottiin, joka on viereinen rantakaupunki. Kaupunki on tunnettu upeista rannoista ja pitkästä laiturista. Mutta koska talvi, ei siellä olisi ollut mitään tekemistä. Niinpä neljäs päivä meni vain kaupungilla hengaillessa ja kauppojen kiinniolon aiheuttamaa karvasta pettymystä nieleskellessä. 

Näihin sanoihin, näihin kuviin on hyvä päättää tämä reissupostaus. Mikäli asut Turussa, kannattaa laittaa lennot jo bookkaukseen 😎3 kommenttia on "Gdansk matkakohteena, vahva peukku!"
 1. Se Sephora on muuten järkyttävän kallis, joten en usko, että oli suurikaan vahinko, vaikka sen missasi. Rossman on paikka, jossa kannattaa kosmetiikkaostokset tehdä.

  Toisen maailmansodan jälkeen noin 90% vanhasta kaupungista oli raunioina, joten aika huikeasti ovat sen vanhaan tyyliin rakentaneet uusiksi. Talothan ovat sisältä uusia, mutta ulkoapäin vanhan näköisiä. Voi kun Turussakin olisi tämä aikoinaan ymmärretty, kun niitä vanhoja taloja revittiin maan tasalle ja rakennettiin tilalle rumia betonilaatikoita.

  Suosittelisin vielä yhtä ravintolaa nimeltä Tekstylia siellä. Todella hyvä ruokapaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No totta, Sephora on kallis mutta olisi silti ollut hauska käydä siellä kurkkimassa :)

   Ihmettelen usein samaa miksi Suomessa vanhan arvostus on niin hataralla pohjalla. Euroopassa sen kultuuri ja turistiarvo on ymmärretty ihan eri tavalla. Turussa onneksi muuhun Suomeen verrattuna on säilytetty verrattain paljon, mutta paljon on myös purettu. Harmi!

   Poista
  2. Niin, ajattelepa, millainen Turkukin voisi olla, jos vanha olisi säilytetty!

   Facessa on muuten kiva ryhmä nimeltä "Turku kuvina ennen ja nyt", upeita kuvia menneisyydestä.

   Poista