maanantai 14. marraskuuta 2022

Miltä unelmakotini näyttäisi?

 * kuvat Pinterest


Lupa haaveilla 


Kun nyt syksyllä alkoivat sisustussuunnittelijan opinnot AJK-jatkokoulutuksella, on Pinterest laulanut melko kiitettävää tahtia. Luovan alan töissä on nimittäin se erityisyys, että ideoita ja inspiraatiota haetaan muilta. Sitä kautta alkaa löytyä myös se oma kädenjälki, mutta uudet ideat syntyvät yhdistelemällä jotain nähtyä omiin hahmotelmiin. Sisustussuunnittelu ei ole pelkästään tavaroiden nätisti asettelua valmiiseen kotiin, vaan parhaimmillaan projekti lähtee ihan sieltä pohjapiirroksen tasolta etenemään joskus jopa isoinkin muutoksin. Mulle jo tämä parikuukautinen matka on ollut nautinnollinen sukellus oman mielikuvituksen syövereihin. On niin mahtavaa haaveilla ja luoda jotain kaunista. Tai ei vain luoda, mutta myös nähdä niitä upeita yksityiskohtia ja kauniita asioita ympärillä, jotka lopulta yhdessä luovat sen kokonaisuuden.

Opinnoissa kannustetaankin yllättämään. Menemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Tutkimaan ja repäisemään. Olenkin ottanut kaiken ilon irti tästä tutkimusmatkasta ja selaillut inspiraatiota nimekkäiltä suunnittelijoilta. Samoin myös sieltä Pinterestistä ja somesta muutenkin. Onneksi nykyään sähköistyminen mahdollistaa niin paljon. On mahdollista päästä tilaamaan keittiö vaikka maailman toiselta puolelta. Myös niiden huonemallien visualisointi onnistuu nykyään hyvillä 3D ohjelmilla eikä enää tarvitse piirrellä kuvia käsin, niin kuin ennen vanhaa. Ja käytännössä meillä on myös rajaton kuvapankki käytössä uusien ideoiden etsimiseen. Ihan mieletöntä!

Niinpä lähdin vähän leikittelemään ajatuksella millainen olisi minun unelma kotini. Visualisoinnin taustaksi vähän inspiraatiokuvia Pinterestin syövereistä.
Olohuone on kodin sydän


Minulle on tärkeää, että keittiö on avonainen olohuoneeseen aukeava yksi iso huone. En pidä laatikkomaisuudesta vaan isosta avarasta tilasta, jossa sisustuksella luodaan se huonejako. Niinpä avokeittiön on oltava siisti ja istuttava tyyliltään sisustukseen. Koska olohuone on kodin sydän, sen on oltava viihtyisä ja värimaailmaltaan harmoninen. Pidän kovasti bohotyylistä, mutta en halua että kotini on tehty pelkistä rantakaisloista, joten olohuoneen tunnelma tulee vaaleista väreistä ja luonnonmateriaaleista. Tyyli ottaisi vaikutteita bohosta, mutta siinä olisi myös skandinaavista linjakkuutta ja kevyesti valoa heijastavia pintoja kuten peilejä, lasia ja valkoisia kankaita. Vaalea puu myös ehdottomasti isona osana vaalean beigen ja valkoisen väriyhdistelmän kanssa. Olohuoneessa viihdytään, nähdään ystäviä, rauhoitutaan iltaisin ja vietetään aikaa isommallakin porukalla, joten sen on oltava tilava ja hyvin kulutusta kestävä.
Makuuhuoneeseen haluan ehdottomasti rauhallisia maanläheisiä värejä, jotka rauhoittavat ja tekevät tunnelmasta kodikkaan. Sängyllä saa olla monta kerrosta peittoja, vilttejä ja tyynyjä. Mitä kuohkeampi, sen parempi. Sängyn päätyyn haluan myös jonkinlaisen istuimen tai sitten tyyliin sopivan sängynpäätypenkin. Iso matto on myös ehdoton, koska en tiedä mitään niin inhottavaa kun hypätä aamulla sängystä kylmälle lattialle. Valaistus saa olla rauhallinen eli todellakaan mitään kirkkaita kohdevalaisimia. Sängynpääty on myös ihan ehdoton! Ilman sitä sänky tuntuu jotenkin irralliselta.

Jos joskus minulla on tarpeeksi iso koti, haluan oman vaatehuoneen, jossa on tyttömäisen vaaleanpunainen ja kullertava värimaailma. Tyyliltään se saisi olla kuin Ranskan Versaillesista eli klassista tyyliä, isoja peilejä, marmoripöytää ja paljon kukkia sekä kasveja. Kodin kaikkien huoneidenhan ei tarvitse edustaa samaa tyylisuuntaa, joten tällainen pieni miksaus eri tyylejä on myös ihan kiva mauste kotiin ja tuo siihen persoonallisuutta.

Kuten aikaisemmin sanoinkin, keittiön täytyy mätsätä olohuoneen sisustukseen. Siksi haluaisin keittiöni olevan keskivaaleaa ehkä hieman rustiikkista puuta, mutta tasot haluan ehdottomasti mustana. En tiedä mitään niin iljettävää kuin vaalea keittiö täynnä tahroja. Joten musta antaa vähän anteeksi keittiön puolella. Muutoin keittiö on yksinkertainen ja tasot siistejä. Korkeintaan jotain pientä kasvia johonkin kulmaan, mutta ei mitään isoja röykkiöitä tavaraa pöydille ja tasoille.

Mulla on aina ollut erityinen viehtymys keittiön pöytiin. Haluan, että pöytä on olohuoneen jälkeen toinen kodin katseenvangitsija, joten mikään perus puinen Ikean pöytä ei todellakaan sovi. Löysin kuvagalleriasta tämän aivan ihanan luomuksen, jossa on sekä puuta että tummaa hiottua lasia. Tuollaisen pöydän kun saisi niin voi miten mä paahtuisin onnesta! Tuollaiset samettiset keittiöntuolit meiltä jo löytyykin, joten tyyliltään pysyisi sama kuin jo nyt kotoa löytyykin. Toinen mieletön vaihtoehto keittiöpöydälle on aito marmorinen pyöreä kivipöytä. Sellainen meillä Suomessa olikin ja siitä haaveilen vielä tulevaisuudessakin.

Kylpyhuoneen pitäisi olla musta! Se missä muussa kodin sisustuksessa ehdottomasti suosin vaaleita luonnonvärejä, niin kylpyhuoneessa toimii minusta täysin musta yhdistettynä puuhun. Ehdottomasti myös paljon lasia, jotka keventää mustan läpitunkevuutta. Kylpyhuoneessa musta toimii samaisesta syystä kuin keittiössäkin. Lian takia siis. Ei tarvi olla jynssäämässä lattiasaumoja niin usein, kun väri antaa hiukan anteeksi.
Jo pelkästään näistä kuvista saatoit huomata, että kotini olisi miksaus eri tyylejä, värejä ja aikakausia. Toimiiko sinusta? Itse ajattelen niin, että jos koko koti on samaa väriä ja samaa tyyliä, se käy äkkiä tylsäksi ja hyvin ennalta-arvattavaksi. Pieni vaihtuvuus antaa jokaiselle huoneelle sielun ja palvelee juuri sitä käyttötarkoitusta, mihin se on luotu. Siksi väitänkin, että sisustussuunnittelijan käyttäminen ideointiin on oikeasti tosi huikea mahdollisuus antaa kodille se potentiaali, mitä ei välttämättä itse löytäisi. Joskus nimittäin se oma näkökanta saattaa jumittaa vain siihen yhteen tyyliin, yhteen väriin tai samaan kuin aina ennenkin totuttu. Uusi ihminen voi tuoda mukanaan aika paljon uusia ideoita ja herättää kodin henkiin aivan eri tavalla.
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti