sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Mitä tehdä, kun elämä yllättää vähän isommalla laskulla

 * sisältää mainoslinkkejäPuhutaan tänään rahasta, mun yhdestä lempiaiheesta. Palkkapuhe onkin ollut viime päivien kuuma puheenaihe somessa ja Miia Johansson kirjoittelikin omassa blogistaan aiheesta juuri hetki sitten. Käykää lukemassa Miian kirjoitus ja jättämässä kommenttikenttään anonyymisti paljonko itse tienaatte. Todella kiinnostavaa ja rehellisen avointa keskustelua. Tätä lisää, kiitos!


Meidän Espanjassa viettämä vuosi tuli taloudellisesti erittäin kalliiksi, mutta kokemus oli niin upea ja avasi myös uusia ovia täällä Suomessa, joten en laskea menetettyjä euroja tai kadu että lähdettiin. Hiukan tietysti kirpaisee se, ettei tuon vuoden aikana jäänyt säästöön euroakaan. Päin vastoin, meillä kului omia säästöjä aika reippaasti. Paikallisella palkalla nimittäin itse tienasin verojen jälkeen käteen noin 1500€/kk ja mies 1000€/kk. Vuokra meillä oli 900€ ja siihen päälle auton kulut, laskut (sähkö Espanjassa tosi kallista), ruoka, opintolainalyhennys Suomeen, mun sisusustuskoulutuksen kuukausimaksu ja reissut mitä tehtiin. Paikallinen palkka ei riittänyt kattamaan edes meidän normielämisen kuluja, joten säästöillä mentiin sitten ihan joka kuukausi.


Lopulta, ja osittain myös tästä taloudellisesta syystä, halusimme palata takaisin Suomeen. Täällä kuitenkin palkasta jää jotain säästöönkin ja omilla valinnoilla voi arjessa säästää ihan huomattaviakin summia. Tässä postauksessa vinkit säästämiseen.
Muutto Suomeen kulminoitui raskaasti lompakolle. Tavaroiden rahtikulut Espanja-Suomi maksoi meille 3000€ vaikka meillä ei ollutkaan mitään isompia huonekaluja. Koettiin kuitenkin, että otetaan mukaan suurinpiirtein kaikki mitä voidaan, koska Espanjassa ei ole kirppiskulttuuria ja tavaroiden jälleenmyyntiarvo on olematon, joten ne olisi pitänyt antaa pois ilmaiseksi ja kuluttaa Suomessa samoihin tavaroihin sitten rahat uudestaan. Ei mitään järkeä, joten maksettiin rahti sitten kiltisti pois.


Ja kun Suomeen päästiin, niin eihän meillä ollut mitään muita huonekaluja kuin keittiön pöytä sekä sängyn iso patja. Kaikki piti siis lähteä ostamaan uudelleen täällä ja samalla iskeä pöytään vuokravakuus, ensimmäinen vuokra ja muut juoksevat kulut. Ensimmäinen palkka taas napsahti tilille vasta 2kk päästä muutosta, joten kyllähän siinä vähän hermo kireällä oltiin, että miten saadaan kaikki rahoitettua vai odotetaanko hankintojen kanssa myöhempää ajankohtaa. Sekin tuntui kuitenkin vähän ikävältä, koska välttämättömyystavarat kuten työpöytä, pesukone ja lipasto vaatteille oli sellaiset "pakko saada nyt heti" listalla.


Sitten muistin Sortterin* lainapalvelun ja näppäilin hakemusta sisään. Päätettiin, että otetaan nyt näille kertarysäyksellä päälle vyöryville hankinnoille pieni laina ja maksetaan se pois, kun palkkatulot alkavat säännöllisesti virrata pankkitilille. Sortteri on onneksi helppokäyttöinen ja vertailee kaikki lainat sinulle valmiiksi. Näin me pystyttiin valitsemaan meille paras ja edullisin laina ja kun sen maksaa parissa kuukaudessa pois, niin lainakulutkaan ei olleet pahat. Voisin hyvin harkita tällaista pikalainaa esimerkiksi yllättäviin remppakuluihin tai isompiin kodin hankintoihin. Lainahakemuksen jättämisen jälkeen rahat oli seuraavana arkipäivänä tilillä. Me oltiin tosi tyytyväisiä ja saatiinkin tämän lainan ansiosta sitten kaikki isommatkin hankinnat uuteen kotiin tehtyä kerralla.

Me tehtiin miehen kanssa myös kuukausittainen kuluexcel, johon täytetään kaikki menot ja tulos niin pysytään itsekin vähän kärryillä kulutuksesta. Meillä on aika iso säästötavoite tälle ja parille seuraavalle vuodelle, joten budjetointi on ihan kaiken a ja o. Nyt kun myös kaikki korot on nousseet ihan älyttömästi, niin kiirehdin vähän myös opintolainan takaisinmaksua. Korkoihin kuitenkin uppoaa sitten yllättävän paljon rahaa, varsinkin jos summa on iso (kuten asuntolainoissa). 


Laskin tässä kuitenkin yksi päivä, että me ollaan tavallaan säästetty jo useampi tonni alennusmyynneillä ja muilla kikoilla. Se on ihan hullun paljon rahaa, kun miettii että kaikki mitä ollaan ostettu oltaisiin ostettu joka tapauksessa muutenkin. Mutta tosiaan yhteensä yli pari tonnia ollaan säästetty pelkästään hyvällä suunnittelulla ja budjetoinnilla tässä muutaman kuukauden aikana. Joten tässä tulee mun vinkit teille miten me ollaan saatu säästöä.


1.Kilpailuta kaikki isommat hankinnat
Oli se sitten vakuutus, puhelinliittymä tai huonekalujen osto, niin kilpailuta ihan kaikki ennen kuin sitoudut. Me säästettiin jo vakuutusmaksuissa vuositasolla useampia satasia, kun ei tartuttu siihen ensimmäiseen tarjoukseen. Sama homma kävi puhelin- ja nettiliittymien kanssa. Vaikka kilpailuttamiseen menee aikaa, niin se rahallinen säästö lopulta kyllä kannattaa.

2. Hyödynnä alennusmyynnit
Meillä muutto Suomeen sattui otolliseen aikaan helmikuussa, koska silloin oli alemyynnit parhaimmillaan. Saatiin uudet laadukkaat talvitakit (ensi vuotta silmällä pitäen, mutta tarvittiin niitä kyllä jo helmikuussa) yli puolet halvemmalla normaalihinnoista. Näissä säästettiin satasia ja satsattiin laadukkaisiin hyviin kestäviin tuotteisiin, niin ei tarvi olla ihan heti uusimassakaan. Samoin huonekaluostoksissa säästettiin mielettömiä summia, kun kaikki mitä ostettiin oli alennuksessa. Kausialennukset kannattaa huomioida, kun suunnittelee isoja ostoja.

3. Hyödynnä kirpparit
Jos on aikaa odotella ja selailla toria tai vierailla kirppiksillä, niin second handina löytää toisinaan ihan mielettömiä löytöjä. Itse satsaan näissäkin laadukkaisiin ja kestäviin ratkaisuihin, jolloin ei tarvitse olla taas ihan heti uusimassa ja korjailemassa huonolaatuista halpaa tavaraa.

5. Sähkösopimus pörssisähköllä
Talvella ei missään nimessä kannattanut ottaa kiinteää sähkösopimusta, joten mekin otettiin pörssisähkö ja seurataan sähkön kulutusta päivätasolla. Jos mahdollista, ajoitetaan pyykinpesut ja kokkaukset halvemman sähkön aikoihin. Kesällä sähkön hinnat todennäköisesti laskevat, jolloin voi olla viisasta vaihtaa pörssisähkö kiinteään sopimukseen.

6. Ruokakauppojen ilta-alet
Ruuassa ollaan säästetty tosi paljon, kun ollaan käyty iltaisin ostamassa punalaputettuja tuotteita ja pakastettu sellaiset mitä ei heti syödä. Ilta-alessa alennus on parhaimmillaan-60% joka on jo näillä ruuan hinnoilla ihan oikeasti tuntuva alennus. Ollaan jo pelkästään kuukausitasolla säästetty kauppalaskusta useita satasia. Vuositasolla se tekee jo tonneja. Punalappujen lisäksi olen tehnyt hyviä kuivatuotehankintoja huokeaan hintaan Matsmartilta* ja käyn kurkkaamassa heidän valikoiman viikoittain ja ostan kerralla isomman satsin kotiin toimitettuna. 

7. Sano ResQ kun haluat ravintolaan
Me pyrimme jättämään ravintolaillalliset ja kalliit lounaat väliin. Nautimme ulkona syömisestä nykyään vain spesiaalhetkinä eli treffi-ilta kerran kuussa tai välillä ulos kavereiden kanssa. Muuten normi arkena Wolttailun tai ravintoloiden sijaan käytetään ResQ appia puhelimesta, mistä voi pelastaa edullisesti ravintoloiden ylijäämäannoksia. Tarjonta on ainakin Helsingissä runsas ja etenkin lounasajan jälkeen ja myöhemmin illasta ennen sulkemisaikaa tekee hyviä edullisia löytöjä.

8. Muut aleappit ja bonusklubit
S-ryhmän omistaja-asiakkaana saa suoraan puhelimeen hyviä tarjouksia päivittäistavarahankintoihin, ravintoloihin ja kultuuririentoihin. S-ryhmällä on myös yhteistyökumppaneina laivayhtiöitä, hotelleja, silmälääkäreitä ja muita, joten selailen aina tarpeen tullen löytyykö appista alennuksia. Toinen hyvä on Cityshoppari, jonka OP:n omistaja-asiakkaat saavat ilmaiseksi aktivoitua käyttöön. Otettiin Cityshopparin kautta meille kuntosalijäsenyys vuodeksi ja saatiin ensimmäiset 2kk ilmaiseksi eikä rekisteröintimaksua ollenkaan, joten tässäkin säästettiin puolison kanssa yhteensä 600€ vuodessa!

Säästämiskeinoja löytyy ihan takuulla jokaisen tarpeisiin ja pienellä suunnitelulla sekä kärsivällisyydellä euroja saa jäämään taskuun enemmän kuin nopeilla impulssiostoilla. Ilahduttava myös, että esimerkiksi S-ryhmän ja K-ryhmän jäseninä bonuseuroja kilisee tilille joka kuukausi, joten keskittämälläkin saa säästöä taskuun.

Anna hei kommenteissa sun säästövinkit. Millä tavalla sä säästät arjessa?
4 kommenttia on "Mitä tehdä, kun elämä yllättää vähän isommalla laskulla"
 1. Olen kilpailuttanut sähkön, vakuutukset ja liittymät. Mulla on S-pankissa mikrosäästäminen käytössä ja eri tilejä ( esim lasku, remonttisäästö ) joihin siirrän aina palkkapäivänä summat. En pidä myöskään käyttötilillä rahaa kuin viikkobudjetin verran, siirrän palkasta sen lopun puolen Säästäjään ja sieltä aina käyttöön kun "tili tyhjä". Joskus mulla oli kaikki rahat aina käyttötilillä ja se sokaisi liikaa, että onhan tuota rahaa ei hätäpäivää...
  Kaikki isommat summat laitan aina suoraan säästöön esim veronpalautukset. Käytän säästöjä vain tärkeisiin eli kodin tuleviin remontteihin tai auton yllättäviin korjauksiin. Asun yksin ja maksan yksin niin on tärkeää olla säästöjä jos tulee joku monen tonnin yllättävä kulu. En halua käyttää luottokorttia tai mitään Sorttereita jos ei ole ihan pakkopakko. Hyvä että sellaisia on kuitenkin olemassa jos hätä tulee, mutta toivottavasti kukaan ei ylivelkaannu niillä. Ruokaa ostan punalapuilla jos niitä päivällä on, illalla en käy kaupassa niin ei -60% hyödytä, eikä toisaalta yhden ihmisen talouteen voi ostaa isoja pakkauksia vanhenevia lihoja. Katson tarjoukset ja olen kaupassa tarkempi, ostan nykyään halvempia elintarvikkeita. Välillä kyllä tuhlaan ja ostan esim kosmetiikkaa ja lemmikeille kaikkea, mutta en käy ulkona juhlimassa eikä toistaiseksi ole salijäsenyyttä, sen kyllä haluaisin heti kun on vara.
  Harmittaa myös että kaikki menee mitä tulee, ei jää yhtään sijoituksiin, sen haluaisin aloittaa. Satanenkin kuussa on liian iso summa irrottaa mistään. Olen pienituloinen, matalapalkka-alalla, luin ihan järkyttyneenä sitä keskustelua Miian blogista, ei kyllä itse voi tuollaisista palkoista ikinä haaveillakaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on myös samaa kuin Tainalla, eli usemapi tili jonne siirtelen aina rahaa sitten tilipäivänä. Siirrän myös visa-tilille aina viikkorahan eli siellä ei ole ikinä ekstraa, jos vaikka kortin tiedot skimmattaisiin.
   Täällä on myös aamua tekevä ihminen, joten ei ole edes mahdollista yrittää ostaa punalappuja ilta ysin jälkeen tupla-alella. Olen myös ruvennut ostamaan halvempia tuotteita kaupassa ja luopunut enemmästä. Ostan vaatteita vain ei-ikinä tyylisesti.

   Poista
  2. Hyvää pohdintaa Taina. Tuosta on paljon ollut lehdissäkin puhetta että matalapalkka aloilla ei valitettavasti ihmisillä juuri jää käteen kulujen jälkeen. Aina ei sitten tarkka budjetointikaan riitä. Mutta tuokin, että ostaa vaikka sitä ruokaa sillä -30% säästöllä, niin antaa lopulta vähän extraa lisää huvituksiin tai säästöön. Ja hyödyntämällä muuten alennusmyyntejä tai tarjouksia niin kaikki pienikin on säästöä. Mutta ymmärrän tosi hyvin, että pienestä palkasta on vaikea ja turhauttava säästää

   Poista
  3. Tuo on hyvä taktiikka mikä sinulla Katri on käytössä eli että siirtää käyttötilillä viikkorahaa. Silloin ei sokaistu siitä rahan määrästä vaan käyttääkin sen verran enintään mitä on budjetoinnut. Hyvä vinkki!

   Poista