torstai 17. elokuuta 2023

Telttaretki Nuuksiossa

 

Kesä alkaa kohta taittua syksyksi ja monilla on lomatkin jo lomailtu. Arkeen paluu on koittanut. Onneksi vielä riittää lämpimiä iltoja ja aurinkoisia päiviä, joten ulkoaktiviteeteistä pääsee nautiskelemaan. Me päätettiin viime viikonloppuna ihan extempore pakata retkikamat rinkkoihin ja lähteä yöksi telttailemaan Nuuksioon. Säätiedotus näytti aurinkoa ja Helsingin keskustasta pääsee kätevästi bussilla suoraan Nuuksion sydämeen, joten ei siinä kauaa tarvinut miettiä. 


Tällä kertaa päätettiin ettei tehdä mitään pitkää vaellusta vaan otetaan ihan rentoutumisen kannalta. Pakattiin rinkkaan mukaan kirjat ja hyvää retkiruokaa. Niillä pärjättäisiin seuraava vuorokausi metsässä. Googlasin vauhdilla missä Nuuksiossa olisi paras mahdollinen yöpymispaikka. Holma-Saarijärvi nousi suosituksissa melko korkealle, joten sinnepä meidän suuntamme kävi.
Helsingin keskustasta pääsee tosiaan Nuuksioon ihan julkisilla mikä on aivan mahtavaa! Me otettiin lähijuna Espoo keskukselle, mistä vaihdettiin bussiin nr 244. Kyseinen bussi vei meidät Siikaniemeen, josta reitti lähtikin hyvin opastetuin kyltein. Kävelyä Holma-Saarijärvelle ei ollut kuin muutamisen hassu kilometri. Käveltiin majapaikkaan korpinkierrosta, jotka on hyvä ja melko helppokulkuinen polku. Sopii lapsienkin kanssa kuljettavaksi. Olin lukenut, että tuolla Holma-Saarijärvellä olisi ihan campsite eli pieni saari, mihin saa kivasti teltan sekä huussit ja notskipaikat. No niinhän siellä oli ja pari muutakin oli kauniina elokuisena viikonloppuna päättänyt lähteä retkeilemään. Koko järven ympärys oli nimittäin aivan täynnä telttoja enkä valehtele! Kierrettiin järvi ympäri ja todettiin, ettei sinne väenpaljouteen kyllä enää meidän porukalle riitä tilaa ja järvellä oli varsin kova metelikin lapsien hyppiessä järveen ja isojen seurueiden grillaillessa lauantai-illan eväitään.

Niinpä meidän matka jatkui täältä luoteeseen, jossa kartan mukaan oli pari pienempää järveä.


Onneksi jatkettiin, sillä päädyttiin lopulta Pitkä Saarijärvelle, jossa saatiinkin leiriytyä ihan yksin! Saatiin vielä mieletön spotti teltalle ihan veden ääreltä ja kauniilla auringonlaskulla. Luontoon kun lähtee niin kyllä sitä myös haluaa luonnonrauhan kokea! En yhtään ihmettele, että tuo Holma-Saarijärvi oli aivan täynnä. Järven vesi oli aivan super kirkasta ja se on niin lähellä kävellä parkkipaikalta, joten tottahan siihen sitten ensimmäisenä kaikki myös telttansa parkkeeraavat. No onni onnettomuudessa, me löydettiin rauhallinen telttapaikka ja saatiin nauttia retkieväistä vain villihanhien huutoja kuunnellen.
Tottahan retkellä tärkeintä on eväät, vai onko joku eri mieltä? Grillailtiin notskissa makkarat ja keitettiin pasta miksattuna pulled porkin kanssa retkikeittimellä. Mukana oli myös parit siiderit ja jälkkäriksi domino keksejä. Telttaa ympäröivät puskat oli myös niin pullollaan mustikoita, että siinä sai jälkkäriksi puputtaa luonnon omia antioksidantteja. Aamulla keräsin mustikoita vielä pussiin kotiin viemisiksi.

Retki oli varsin onnistunut ja luonnossa se mieli kyllä rauhoittuu ihan eri tavalla kuin missään muualla. Yksi vuorokausi metsässä perusasioiden äärellä ja kirjaa lukien. Seuraavana aamuna olo oli kuin uudesti syntynyt. Paitsi että nukuttu yö ei ollut kyllä niin loistava, sillä villihanhet mekastivat aamuyöstä aika kovaa. 

Seuraavana aamuna sattui kuitenkin pieni haaveri. Meidän toinen koira oli kaivellut rannalle pieniä kuoppia, johon minä sitten epähuomiossa astuin ja taitoin nilkkani. Saman nilkan joka nyrjähti jo alkukesästä ja alkoi juuri olla parantumisprosessin loppu suoralla. Onneksi oli kylmägeeliä matkassa, mutta kyllä siinä sydän hyppäsi kurkkuun, että mitenkäs minä nyt pääsen metsästä pois ja painavaa rinkkaakin vielä kantaen. No onneksi jalka kesti sen verran varovasti kävelyä ja minulla oli tukena kävelykepakko, joten kotiin päästiin onneksi ilman kaatumisia. Mutta kyllä taas korostui se, että retkelle lähtiessä on hyvä varautua kaikkeen ja olla kunnon ensiaputarvikkeet mukana!
Nuuksio on todella kesäaikaan suosittu retkeilykohde, joten kannattaa varautua että ainakin kaikkein lyhyimmillä ja helppokulkuisimmilla reiteillä on paljon porukkaa. Telttapaikkaa kannattaa alkaa katsella jo hyvissä ajoin ennen illan hämärtymistä, koska kuten käytäntö meilläkin osoitti, niin alkuperäiset suunnitelmat saattavat muuttua jos sekaan ei yksinkertaisesti mahdu. Annan kuitenkin ison peukun Nuuksion kauniille luonnolle ja hyvin merkityille poluille. Luonnossa on ihanaa! Elokuussa taitaa muuten taas olla "nuku yö ulkona" päivä, joten nyt kaikki mukaan haasteeseen ja viettämään yö ulkona.

2 kommenttia on "Telttaretki Nuuksiossa"
  1. Hei! Toivottavasti ensi kerralla retkellä myös selvität, missä luonnonsuojelualueella saa telttailla ja tehdä tulia. Tuolla missä olitte ei saa tehdä kumpaakaan.

    VastaaPoista
  2. https://wwf.fi/uutiset/2021/10/nuuksiossa-purettiin-talkoovoimin-toistasataa-laitonta-tulipaikkaa-vaaraan-paikkaan-tuikattu-tuli-kuluttaa-luontoa-ja-aiheuttaa-metsapalovaaran/

    VastaaPoista