perjantai 25. elokuuta 2023

Vertailussa aikuisten työkirjat eli itsetutkiskeluoppaat

 * sisältää mainoslinkkejäErilaiset aikuisten tehtäväkirjat, selfhelp vihkoset ja täytettävät työkirjat ovat kasvattaneet kovasti suosiota viime vuosina. On hyvä olla itsetietoinen omista haaveista, vahvuuksista, tulevaisuuden tavoitteista, kehityskohteista ja näiden kysymysten kautta myös sukeltaa syvemmälle minuuteen. Tiesitkö, että vain 3% maailman ihmisistä kirjoittaa aktiivisesti tavoitteitaan ylös paperille. Ja yllättäen vain 3% ihmisistä onkin sitten niitä kaikkein menestyneimpiä. Jokin yhteys on siis asioiden ylös kirjoittamisella ja aikaansaamisella 😉

Syksy ja vuodenvaihde on tunnetusti aikaa, kun moni punnitsee elämäänsä uudesta vinkkelistä. Lomalta paluu herättää virkeitä ajatuksia ja irtautuminen normaalista työarjesta saattaa antaa monelle kipinän tarkastella omaa elämäänsä eri näkökulmista. Tämä on täysin tervettä ja jopa kannustettavaa. Muututaanhan me ihmiset kuitenkin läpi elämän ja normaalissa kiireisessä arjessa on helppo vain urautua siihen samaan. Työkirjoissa olevien kysymysten ja tehtävien avulla onkin mahdollista ravistella uskomuksiaan, parhaimmillaan jopa oikeasti saada kipinä uudesta suunnasta.

Tässä postauksessa vertailussa on viisi eri aikuisten työkirjaa, joista osa on enemmän plannerin tyylisiä päivittäistä arjen reflektoimista. Osa taas pureutuu erilaisten teemojen ja tehtävien kautta syvemmälle. Kun unelmat ja tavoitteet kirjoittaa konkreettisesti paperille, ne on myös helpompi saavuttaa. Siksi ehdottomasti suosittelen erilaisten työkirjojen hyödyntämistä!
 
Itse olen löytänyt paljon apua tämän tyylisistä työkirjoista. Minulla on ollut jo vuosia tapana pitää normaalin kalenterin ohessa planneria, johon kirjaan reflektioita arjesta. Kirjaan ylös onnistumiset, ajatukset, unelmat, pohdinnat ja palaan niihin myös tarvittaessa. Myöhemmin on myös kiva seurata omien ajatusten etenemistä. Joskus oivallus saattaa kypsyä hiljakseen, kun tavoitteen on kirjannut aikoinaan johonkin ylös. Joskus taas tavoitteet onkin muuttuneet ja taaksepäin katsoessa huomaakin, ettei samat asiat sytytä enää ollenkaan. Ne on myös hienoja hetkiä, kun näkee että pitkäaikainen haave käy toteen. Usein ylöskirjoitettujen unelmien eteen nimittäin alkaa tehdä alitajuisesti töitä.
Tavoitteesi planneri

Yksi suosikki työkirjoista on Tavoitteesi -planneri, josta minulla on jo toinen painos. Kirja on jaettu kivasti erilaisiin kategorioihin ja tässä on runsaasti tehtäviä itsetutkiskeluun. Kiinnostavimpia teemoja on esimerkiksi oman kuukausibudjetin seuraaminen, unelmien konkretisointi unelmakartan avulla, tavoitteiden asettaminen kuukausi sekä vuositasolla sekä päätöksenteon tueksi tehtäviä. Planneri on tavallaan kuin päiväkirja, johon saa kirjattua ylös myös hyviä hetkiä ja muistoja, haastavia kokemuksia, reissujen suunnittelua ja oman lähipiirin kartoittamista. Mutta samalla myös todella syvällisiä kysymyksiä, joissa pitää oikeasti pohtia mitä omalta elämältä haluaa, mihin aikaansa käyttää ja mitä varten vaikka haluaa rahaansa säästää. 

Kirja on visuaalisesti kiva, aikuismainen. Paljon löytyy tilaa kirjoittamiseen, mutta myös erilaisia kaavioita ja sarakkeita, jotka tekevät visuaalisesti hahmottamisesta selkeää ja helppoa. Plannerissa on sopivasti kaikkea. Vaikka jokainen sen teema ei koskettaisi tai kiinnostaisi juuri sinua, niin saat varmasti tästä paljon irti. Sopii niin aloittelevalle kuin jo kokeneelle reflektoijalle. 
Hyvän mielen vuosi

Hyvän mielen vuosi on Maaretta Tukiaisen laatima työkirja aikuisille. Kirjassa on yli 200 sivua ja sen tehtävät on laadittu käytäväksi vuoden ajan siten, että joka kuukausi on yksi teema ja sen ympärillä runsaasti tehtäviä. Koska kirja on jaettu kuukausiksi ja joka viikolle on oma teema, on tätä helppo täyttää säännöllisesti ja ottaa joka viikolle vaikka pari iltaa kirjan tehtävien ympärille keskittymiseen. 

Kirjan kuvitus on mielestäni aika lapsenomainen ja välillä se ainakin itseä ärsytti. Olisin kaivannut vähän aikuismaisempaa otetta, sillä välillä tuli tunne kuin olisi lasten puuhakirjaa täytellyt. Toki aiheet ja tehtävät itsessään oli ihan aikuisille tarkoitettuja, mutta nimenomaan kuvitus söi vähän motivaatiota tämän täyttämiseltä. Nämä on tietysti myös mielipidekysymyksiä, mutta itse koin näin. Kirjan kanssa onkin ollut itsellä on - off jaksoja. Välillä olen jaksanut säännöllisesti käydä näitä läpi. Toisinaan taas kirja on saattanut unohtua vaikka puoleksi vuodeksikin hyllyjen uumeniin. Ehkä jotain kertoo sekin, etten ole saanut tätä vieläkään täysin loppuu.

Sanoisin, että kirja soveltuu sellaiselle, joka vasta tutustuu itsetutkiskelun maailmaan. Jokaisen aiheen alussa on lyhyt johdanto, joka herättelee kysymysten äärelle ja lukuisten tehtävien kautta on oikeasti pakko pohtia aiheita. Koska itse olen itsetietoisuudessa jo melko syvällä useiden vuosien harjoittelun kautta, joten etten saa kirjasta enää niin paljon irti.

Tehtäväkirjaa myy vielä yksittäiset tahot, mutta esim. Adlibrikseltä* on saatavilla sarjaan kuuluva tehtäväpaketti ammattilaisille, jota voi varmasti käyttää myös itsenäisesti.
Tänään, on myös Maaretta Tukiaisen laatima, kuten edellä esittelemäni Hyvän mielen vuosi tehtäväkirja. Tässä kirjassa on kuitenkin aivan erilainen lähestymistapa ja tykkään myös visuaalisesti selkeämmästä ja aikuismaisemmasta otteesta. 

Siinä missä Hyvän mielen vuosi oli eri teemoihin keskittyvä puuhakirja, on Tänään enemmän kalenterimainen reflektointiin tarkoitettu työkirja. Koska kalenterissa ei ole valmiiksi asetettuja päivämääriä, sen voi aloittaa silloin kuin itselle sopii. Tässä tehtäväkirjassa keskitytään siis viikkokohtaisesti asettamaan itselle tavoitteita ja päivätasolla seuraamaan niiden toteutumista, reflektoimaan päivää, tuntemaan kiitollisuutta ja harjoittelemaan priorisointia. Kirja toimii myös vähän päiväkirjan tapaan, joten sen sivuille voi raapustella oman maun mukaan mitkä aiheet itse kokee tärkeimmiksi reflektoida. 

Suosittelen tämän tyyppistä kirjaa sinulle, jos olet jo itsetutkiskelussa pidemmällä ja osaat itsenäisesti pohtia aiheita. Jos koet, että suunta on vielä hukassa, niin kannattaa aloittaa sellaisista työkirjoista, joissa saa enemmän ohjausta esimerkiksi valmiiden kysymysasetteluiden kautta.

Tämä kirja myynnissä Adlibriksellä* 20€ hintaan. 


Tässä on mielestäni tällä hetkellä työkirjojen aateli! Ilkka Koppelomäki on nivonut yksiin kansiin sellaisen opuksen, että oksat pois. Ilkka on jo yli 10 vuoden ajan toiminut itsensä johtamisen valmentajana ja kokemus tästä kirjasta kyllä myös huokuu. Elämäsi kirja on sopiva sekoitus teoriaa, tehtäviä ja loistavia pohdinnan aiheita. 

Kirjan alkupuoli on jaettu lyhyisiin teoriaosuuksiin, jotka haastavat sinut arvioimaan nykytilaa ja katsomaan taaksepäin. Samalla kuitenkin katse pidetään myös tulevassa ja peilataan arvoja ja odotuksia eteenpäin. Teoria ja kysymykset tukevat loistavasti pohdiskelua ja antavat ihan loistavat eväät itsesi kehittämiseen. Jos tuntuu, että on ollut ylipäänsä vaikea lähteä miettimään tai sanoittamaan unelmia, arvoja tai mitään tulevaisuuteen liittyvää, niin tämän kirjan opeilla onnistut varmasti. Nimittäin kirjassa on myös paljon esimerkkejä ja havainnollistamista miten tätä kirjaa täytetään. Yksin et siis jää, sen voin luvata.

Loppuosa kirjasta on jaettu päiväkirjamaiseksi kalenteriksi. 12 kuukautta eli 1 vuosi. Se on aika, jonka tämän kirjan tehtävien parissa pääset viettämään. Kalenteri osuus on jaettu siis 12 kuukauteen ja jokainen kuukausi neljään viikkoon. Jokaiselle viikolle asetat tavoitteet ja arvioit viikon kulkua, omaa hyvinvointia, onnistumisia ja reflektoit matkaasi oppijana. Ihan varmasti jo muutaman kuukauden jälkeen tulet huomaamaan merkittävää kasvua ja kehittymistä itsessäsi.

Kirjan tumma versio myynnissä Adlibriksellä* 38,50€
ja vaaleampi versio Adlibriksellä* 52,90€

Tämä työkirja toimii samalla kalenterina ja on ulkoasultaan ihan super söpö. Jokainen aukeama on samanlainen eli kalenterimainen ja koska tässäkään kirjasessa ei ole valmiiksi asetettuja päiviä, voit täyttää sitä milloin haluat.

Kirjan helmi on siinä, että se alkaa life balance ympyrällä, jossa arvioit useita eri osa-alueita kun matkasi on aluillaan. Kirjan lopussa on samanlainen ympyrä, joten teet itsearvioinnin uudelleen ja vertaat onko mikään matkan varrella muuttunut.

Jokaisen kuukauden aluksi on myös kuukausi reflektointi. Asetat itselle tavoitteita usealla eri osa-alueella. Tavoitteet asetetaan 3 kuukauden sykleissä, sitten pilkotaan kuukauden sykleihin ja vielä viikkokohtaisiin tavoitteisiin. Kirjassa on hyviä kaavioita ja alustuksia, joten yksin ei tarvi pohdintojen kanssa jäädä. Kuitenkin tämäkin kirja sopii paremmin jo hiukan kokeneemmalle itsetutkiskelijalle, koska mitään teoriaa tämä ei sisällä. 

Kirjan päiväkohtainen sivu sisältää voimalauseen, priorisoinnin tehtävistä ja kiitollisuutta. Lisäksi pidän erityisesti noista pomodora palluroista, joilla on helppo jaksottaa työtä ja merkitä se sitten lopulta valmiiksi. Ihan loistava työkalu harjoitella ajanhallintaa ja priorisointi, jos se on sinulle haaste. 
Kannustan jokaista rohkeasti haastamaan itseään ja kokeilemaan erilaisia tekniikoita omien tavoitteiden ja unelmien sanoittamiseen. Meillä jokaisella on varmasti paljon ajatuksia pään sisällä, mutta siellä muhiessa ne saa helposti solmuun tai alkaa epäilemään itseään ja kykyjään. Asiat paperille kirjoittamalla ne konkretisoituvat. Samalla erilaisten pienten steppien ja kysymysten avulla isonkin kokonaisuuden saa pilkottua pieniin osiin. Pienissä osissa isoakin asiaa on helppo sitten lähteä pikku hiljaa edistämään.


Väitän myös, että itsetuntemuksessa voi kehittyä vain sitä aktiivisesti tekemällä. Vuosia sitten koin olevani aika hukassa vielä näiden tekniikoiden ja ylipäätään itseni kanssa. Kun lähdin tutustumaan tekniikoihin ja oppeihin huomasin, että niistä onkin paljon apua asioiden hahmottamisessa sekä unelmien saavuttamisessa. Kun isotkin unelmat alkoi pikku hiljaa käymään toteen, oli pakko vihdoin itsekin uskoa, että menetelmä toimii. Minun ja unelmien tiellä ei ole enää mitään, älä anna sinunkaan olla!


Onko sinulla kenties vinkata vielä joku aikuisten työkirja tai itsetuntemusopas? Vinkkaa rohkeasti kommentteihin.


Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti