maanantai 7. joulukuuta 2020

Miten saada ystäviä aikuisiällä?

 


Tänään puhutaan aiheesta, joka voi olla monelle arkakin asia. Nimittäin mistä ja miten saadaan uusia ystäviä aikuisiällä?

Olen törmännyt tähän ongelmaan itse nyt parikin kertaa, muuttaessani kaupungista toiseen. Kolmisen vuotta sitten muutin Tampereelta Turkuun. En tuntenut kaupungista entuudestaan ketään. Jännitti ja pelotti jäänkö ihan yksin. Yllättäen parissa kuukaudessa mulla oli pieni ystäväpiiri, jonka kanssa pidin yhteyttä kaikki Turkussa vietetyt vuodet ja pidän edelleenkin. Nyt kun muutin Turusta taas Tampereelle tuli sama tilanne uudelleen eteen. Monet vanhat opiskeluaikaiset ystävät ovat muuttaneet levälleen ympäri Suomea ja maailmaa. Paluu kotikonnuille ahdisti, koska pelkäsin jääväni yksin.

Aikuisiällä uusiin ihmisiin tutustuminen on minusta huomattavasti vaikeampaa. Nuorempana kouluissa, harrastuksissa ja yhteisten kavereiden kautta ystäväpiiri laajenee kuin huomaamatta, eikä ystävystymisen eteen paljon tarvitse edes vaivaa nähdä. Aikuisena työpaikka on suurimmalle osalle ainoa paikka, jossa tutustuu pääasiallisesti uusiin ihmisiin. Usein ne työpaikat ei kuitenkaan ole verrattavissa monen sadan hengen oppilaitoksiin ja pahimmassa tapauksessa työpaikalla työskentelee ihan muutama ihminen. On myös hyvin pieni todennäköisyys, että työpaikalta löytyy se sydänystävä. Ensinnäkin ikäjakauma työpaikoilla on jo osa syy siihen, että työkavereiden kanssa ei synny vapaa-ajan kestäviä ystävyyssuhteita. Toiseksi, kun työkavereiden naamoja katselee jo muutenkin 8 tuntia päivässä, voi olla ihan virkistävääkin nähdä vapaa-ajalla uusia naamoja.
Itse sosiaalisena tapauksena en kestä sitä, jos mulla ei elämässä ole ystäviä, joiden kanssa viettää vapaa-aikaa ja vaihtaa kuulumisia viikoittain. Olenkin löytänyt muutamia helpotuksia uusien ystävien hankintaan, jotka haluan jakaa myös teille. Muistakaa myös se, että aktiivinen pitää olla. Ystävät eivät kävele luoksesi, jos et itse ole valmis tekemään töitä ja olemaan aktiivinen. Siksi kannustankin jokaista pitämään huolta uusista ja vanhoista ystävistä omalla kiinnostuksella, läsnäololla ja aktiivisuudella. 


Mistä uusia ystäviä lähteä metsästämään?

1. Facebook kaveriryhmät

Suosittelen katsastamaan facebookista oman paikkakuntasi ystäväryhmiä. Ainakin isoissa kaupungeissa löytyy uusia ystäviä -kaveriryhmiä, joihin voi itse kirjoittaa esittelyn tai vastata jo olemassa oleviin esittelyihin. Kannattaa sopia treffit mahdollisimman pian viestittelyn alettua, koska vain kasvokkain näkemällä todella näet kohtaako henkilökemiat ja millainen toinen henkilö on. 

Toki uusien ihmisten tapailu voi olla aluksi uuvuttavaakin. Monet tapaamiset ovat myös omalla kohdallani jääneet siihen yhteen ainoaan kahvitteluun. Välillä kohdalle osuu oikea helmi ja siitä syntyy elämänmittainen ystävyys. Nämä tosiystävät ovat aivan loistava osoitus siitä, että oikean ihmisen osuessa kohdalle, aikuisiälläkin on mahdollista solmia kestäviä ystävyyssuhteita.

2. Lasten koulu/harrastusporukoiden vanhemmat

Monet perheelliset löytävät ystäviä myös lasten harrastusporukoiden vanhemmista tai vanhempainilloista koulun kautta. Lapsien kautta syntyvät tuttavuudet ovat kiva lisä vanhemmille, sillä lapset voi toisinaan jättää vaikka hoitoon ja yhteisiä illanviettojakin perheiden kesken on helppo järjestää.

3. Koirapuistot, lemmikkitutut

Se mikä pätee lapsiin pätee myös koiriin. Olen itse koiran omistajana huomannut, että lemmikkien kautta tutustuu yllättävän helposti. Koirapuistossa seisoskellessa hakeutuu automaattisesti jutustelemaan muiden omistajien kanssa ja naapurustossa ulkoilevat koiranomistajat tulevat jokapäiväisellä lenkkireissulla tutuksi. Olenpa itsekin tätä kautta saanut muutamia hyviä ystäviä, joiden kanssa on vietetty iltaa ja saatu kaupanpäällisenä molemminpuolinen lemmikinhoitopalvelu.

4. Hey Vina!- app

Tämä puhelimeen ladattava ystäväsovellu on uusi löytö ja hyvä sellainen! Sovellus toimii kansainvälisesti Tinderin tavoin, mutta se on tarkoitettu vain naisille ja vain ystävien löytämiseen. Olitpa siis Suomessa tai ulkomailla, niin lataa app ja kokeile. Appin idea toimii kuten Tinderissä. Swaippaamalla oikealla haluat tutustua ihmiseen ja mikäli molemmat ovat swaipanneet oikealle syntyy match ja pystytte juttelemaan keskenään.


Appissa pystyy luomaa persoonallisen profiilin, jossa voi kertoa itsestään pienen saatetekstin ja erilaisilla kuvilla lisää itsestään. Myös muutamia "persoonallisuustestejä" on saatavilla, jonka lopputulos kertoo hiukan lisää sinusta profiilissa. Minusta nämä testit ovat olleet hauskoja ja antavat kivan mausteen sovellukselle. Sovellus on englannin kielinen, mutta helppo käyttää ja toimintalogiikka on yksinkertainen. Tarkennuksena vielä, että pääset swaippailemaan ainoastaan oman kaupungin ihmisiä sijainnin perusteella, joten ihan suomalaisia käyttäjiä sieltä löytyy, joiden kanssa suomeksi keskustellaan.


Kannattaa siis olla rohkea ja aktiivinen. Samassa veneessä ne muutkin ystäviä etsivät aikuiset ovat, joten ei kannata turhaa jännitellä. Tietysti netin kautta tutustuessa kannattaa pitää pieni varauksellisuus ja järki päässä eli tapaamisen aina ensimmäisen kerran julkisella paikalla ja varmuuden vuoksi vaikka ilmoittaa jollekin minne on menossa. Itselläni on näiden ystäväryhmien ja appien käytöstä päällisin puolin vain positiivisia kokemuksia ja hyvää sanottavaa. Muutamia kummallisia tai muuten vain hyvin eri tyylisiä ihmisiä on tullut vastaan, mutta ketään ei ole pakko tavata uudestaan, jos siltä tuntuu. Puhelinnumerotkin kannattaa vaihtaa vasta sitten, kun oikeasti on nähnyt henkilön ja todennut, että tästä voisi jotain syntyä.

Tsemppiä ystävien metsästykseen!

6 kommenttia on "Miten saada ystäviä aikuisiällä?"
 1. Hyvä postaus, kyllä se on kaikki aikuisiällä vaikeampaa tämänkin suhteen. Vanhojen ystävyyksien ylläpito on helppoa mutta uusien saaminen voi olla käytännössä mahdotonta. Välillä itse tunnen oloni yksinäiseksi mutta sitten toistaalta on kiva olla yksin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksinäisyys on todella yleinen ongelma, joka on nyt erityisesti korona aikana vielä korostunut. Onneksi nykyään löytyy näitä ystävyys appeja ja ryhmiä, jossa pystyy matalalla kynnyksellä tutustumaan saman henkisiin ihmisiin :)

   Poista
 2. Kaikki lauseet kuin minun ajatuksista...ihan vastikään anoppini sanoi että aikuisena on niin vaikea löytää ystäviä. Se on totta!! Kuopiossa asuessa sain vuosien myötä paljon kavereita, tuttavia ja ystäviä kouluista, työpaikoista ja kaveripiireistä. Vietin siellä kuitenkin 20v elämästäni. Välillä asuin muualla ja sieltä sain ystäviä vasta koiran kautta eli juurikin koirapuistosta. Käytiin aina yhdessä lenkillä ja kahvilla, oli tosi mukavaa.
  Nyt olen asunut vajaa pari vuotta täällä Karjalassa enkä ole oikein saanut omia ystäviä. Kaikki kaverit jäi savoon tai asuvat vieläkin kauempana. Miehen kavereiden tyttökavereitten kanssa olen kavereita mutta hengataan aina porukalla enkä oikein kaksin kenenkään kanssa. Treeniporukassa mulla on treenikavereita mutta ei oikein sellaista kenen kanssa näkisi vapaa-ajalla. Mulla ei asu sukulaisiakaan täällä. Kyllä mä haluaisin omia kavereita, ehkäpä ystäviä jos hyvin käy. Mutta mistä, se on hankalaa aikuisiällä kun työpaikallakin on kaikki vanhempia ja meitä on vaan 4 henkilöä siellä yhteensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo muuttaminen on kyllä iso syy siihen, että kaverit jää. Ystävät on kuitenkin tosi iso osa elämää ja antaa energiaa. Toivottavasti sielä uudestakin asuinkaupungista alkaisi ystäviä löytymään :) Pikku paikkakunnilla tietysti isoja kaupunkeja paljon hankalempaa tutustua ihmisiin.

   Poista
 3. Itselläni on vain pari kaveria, toista näen säännöllisesti ja toinen kaveri amis ajoilta oli se, kenen kanssa käytiin baareissa ja keikoilla. Häntä en ole nähnyt sitten vuoden 2013! Paitsi törmättiin lokakuun puolella kaupungin laitamilla olevassa marketissa sattumalta ja silloin vaihdettiin kuulumiset :D

  Amisajoilta ei kyllä jäänyt kuin yksi kaveri, vaikka viisi vuotta amista olen käynyt! Peruskoulusta jäi yksi kaveri elämään, muut "katosivat" omille poluille. Työelämässä olen ollut ehkä yhteensä vajaa 2 vuotta, joten sieltäkään ei ketään jäänyt pysyvästi eikä kyllä rehellisesti sanottuna olisi ollut itselläni kiinostustakaan, se työelämä riitti jo tarpeeksi :'D Ei oikein kemiat kohdanneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruskouluajoista ei mullakaan kyllä ole jäänyt juurikaan ystäviä tähän päivään. Kaikki ystävät on korkeakouluajoista tai aikuisiältä. Ehkä näin aikuisena löytänytkin enemmän oman tyylistä porukkaa ja erilaisten ystäväryhmien kautta juuri sellaisia, joilla on samanlaiset arvot ja kiinnostuksenkohteet

   Poista