lauantai 23. lokakuuta 2021

Kokemukseni Duolingo kielisovelluksesta
Mun instatiliä seuraavat tietääkin, että olen noin puolisen vuotta nyt opiskellut itsenäisesti espanjan kieltä. Mulla on aina ollut tosi huono kielipää ja ajattelin, ettei tästä täysin itsenäisestä opiskelusta tulisi yhtään mitään. Vaan toisin kävi. Kehityn kovaa vauhtia ja motivaaiot on edelleen korkealla! Miten kummassa huonolla kielipäällä varustettu super kiireinen ihminen muka on pystynyt opiskelemaan uutta kieltä, pitämään motivaatiota yllä ja jopa oikeasti oppimaan?

Mun salaisuus on ollut Duolingo app, jossa voi opiskella monia kieliä. Sovellus toimii puhelimella ja siitä saa 14 päivän ilmaisen kokeiluversion. Ostin itselle heti vuoden lisenssin, koska Espanjaan muutto lähenee ja mulla oli myös vähän pakkomotivaatio oppia edes perusteet, jotta pystyn kommunikoimaan maassa maan kielellä. Duolingo yllätti kuitenkin kaikin tavoin ja olen nyt aivan kokoukussa opiskeluun. Kaikki tapahtui itse asiassa vähän huomaamatta. Sovellus on nimittäin rakennettu erittäin taitavasti pelilliseen muotoon. Siinä pystyy seuraamaan omaa kehitystä pistetaululla, jossa omat pisteet ränkätään viikottain muihin käyttäjiin ja pääsemällä top10 joukkoon, pääsee aina etenemään pistetaululla ylemmän. Tämä on tosi hauska ominaisuus, missä voi päästä kisailemaan muita käyttäjiä vastaan. Itse olen päässyt etenemään korkeimmalle tasolle eli timantti liigaan, mutta siellä pysyäkseen joutuu myös tekemään kovasti töitä, koska taso on kova ja tuolle tasolle päästäkseen pitääkin olla aika ahkera oppilas ja tehdä harjoituksia tunnollisesti päivittäin. 
Olisipa uuden kielen opiskelu ollut myös kouluaikoina näin helppoa ja mukavaa. Pelailen appia päivittäin 15-30 minuutia ja jo tämä aika on riittänyt saamaan kielitaitoni hyvälle alkeistasolle. Osaan muodostaa helppoja lauseita ja ymmärrän myös yksinkertaisia lauseita. On ollut myös kiva kuunnella Spotifystä espanjankielisiä hittibiisejä kun ymmärtääkin yhtäkkiä sanasen sieltä ja täältä. 

Appissa on selkeä rakenne. Sanastoa on rakennettu aihepiireittäin ja niissäkin edetään tasolta tasolle. Kun yksittäisessä aihepiirissä läpäiseen tason 1, avautuu taas uusi aihepiiri ja näin ollen koko ajan opiskelu etenee vaikeammalle tasolle ja etenee uusiin aiheihiin. Sanastoa kertyy ihan huomaamatta ja uusissakin tehtävissä käytetään vanhoja jo opittuja sanoja, joten niitä tulee kerrattua säännöllisesti eikä ne pääse unohtumaan. Pisteillä voi ostaa erilaisia ominaisuuksia ja niitä saa aina kun tekee tehtäviä appissa. 
Ei ole kielten opiskelua ilman kielioppia. Valitettavasti... Mutta Duolingossa tämäkin tylsä osuus on hoidettu todella hyvin, sillä jokaisen uuden jakson alussa on todella lyhyt esittely uuteen kielioppi sääntöön, johon erityisesti jakson tehtävissä keskitytään. App toimii englanniksi (ja myös muilla kielillä mutta ei valitettavasti suomeksi), joten englannin osaaminen on välttämätöntä. Väitän kuitenkin, että kaikilla riittää kielitaitoa ainakin alkeistasolla siihen, että opiskelua voi tehdä täysin itsenäisesti, vaikka app toimiikin englanniksi. Kieliopin ja sanaston lisäksi appissa pystyy opiskelemaan luetunymmärtämistä, puhumista ja kuullunymmärtämistä. Osa tehtävistä on nimittäin sellaisia, että puhelin nauhoittaa puhetta ja antaa pisteitä, jos ääntäminen kuulostaa oikealta. Samoin kuullunymmärtämistä pääsee treenaamaan, kun kuuntelee puhetta ja vastaan sen perusteella annettuihin kysymyksiin. Minusta tämä on yksi appin parhaimpia ominaisuuksia eli juuri se, että se on rakennettu niin monipuoliseksi!


Appissa kerätään myös streakia eli yhtäjaksoista opiskelua. Mitä pidempään pystyy pitämään streakia yllä, saa erityispisteitä ja näyttäähän se hyvältä, jos saa täyttä liekkisuoraa pidettyä yllä. Mikäli väliin jää yksittäisiä päiviä, voi pisteillä ostaa freezeä joka ei katkaise streakia vaan antaa sen jatkua välipäivästä lukuunottamatta. Itsellä tuli harmillisesti pitkään streakiin katkaisu espanjan reissulla ja muuton takia, mutta nyt aion pitää sitä taas yllä. Sekin on motivoivaa, kun näkee edistymistään tätä kautta.
Appissa minusta parasta monipuolisuuden lisäksi on se, että sanoja tulee huomaamatta toistettu tehtävissä uudelleen ja uudelleen. Näin ne jäävät myös mieleen ihan huomaamatta. Opiskelu ei minusta missään vaiheessa ole varsinaisesti tuntunut opiskelulta. Koulussa vihasin aina pitkien sanalistojen opettelua eikä ne sanat jääneet mieleen vaikka kuinka niitä luki edestakaisin, oikein- ja väärinpäin. Ongelma tässä koulumaisessa opiskelussa on juuri se, että uusia sanoja ei aktiivisesti toisteta vaan opiskelu on "hauki on kala" metodilla vain pasiivista oppimista. Nyt kun olen päässyt testaamaan tätä aktiivista oppimista, missä kirjoitan, puhun ja luen monipuolisesti uusia oppimiani sanoja sekä kielioppisääntöjä päiviä/viikkoja, ne tulevatkin heti käyttöön ja osaksi sanavarastoa. Huomaamatta olenkin alkanut muodostaa entistä vaikeampia lauseita ja havahduin tässä yksi päivä ihan miettimään, miten kummassa kehitystä on tapahtunut näin helposti ja nopeasti. Tuntuu, kuin en olisi tehnyt opiskelun eteen oikein juuri mitään. Mutta niin se vain pienikin opiskelumäärä vie koko ajan eteenpäin ja lähemmäs sujuvaa kielitaitoa.
Minusta olisi kyllä tosi järkevää jos tämän tyylisiä oppimista tukevia appeja rakennettaisiin kielen opiskeluun myös kouluihin. Kyllä olisi opiskelu paljon helpompaa ja mukavempaa ilman sitä ainaista pään kirjaan hakkaamista sanalistojen ja tylsien tehtävien kanssa. Vai mitä sanoisit, jos kisaisit luokkakavereita vastaan viikottain siitä, kuka pääsee etenemään timanttijengiin? Kyllä väitän, että alkaisi lapset ja nuoret todennäköisesti vähän eri motivaatiolla opiskella kieliä, jos siitä tehtäisiin hauskaa ja helppoa.

Joka tapauksessa, annan todella ison peukun ja vahvan suosituksen tälle appille. Espanjan lisäksi Duolingossa pystyy opiskelemaan vaikka mitä kieliä ruotsista kiinaan. Jopa suomen kieli löytyy listalta.

Oletko sä törmännyt Duolingo appiin tai jopa käyttänyt sitä?
5 kommenttia on "Kokemukseni Duolingo kielisovelluksesta"
 1. Olen juuri saman ajan, noin puoli vuotta, opetellut espanjaa Duolingolla. Kokeilin neljää eri sovellusta, joista Duolingo valikoitui kivoimmaksi ja muut lopetin. Duolingoa olen käyttänyt ilmaisversiona, jossa joutuu aika paljon katsomaan mainoksia ja jos liikaa tekee virheitä, voi harjoittelusessio katketa siihen, mutta silti tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihan mahtavaa, että säkin olet löytänyt Dualingon! Viisasta myös että kokeilit useampaa sovellusta. Niissä on nimittäin eroa ja itsekin tykkään kyllä Duolingosta enemmän kuin esim Word divestä joka on lähinnä sitä sanaston opettelua. Mä turhaudun mainoksiin heti, joten ostin ihan suosiolla suoraan sen maksullisen version ja olen ollut tosi tyytyväinen :)
   Tsemppiä opiskeluun!

   Poista
 2. Vaikuttaisi kivalta, mutta mikä puute, ettei sillä voi opiskella englantia!! Tai voi, jos osaa ranskaa, espanjaa tai vaikka kiinaa, mutta.. :(

  VastaaPoista
 3. On muuten tosi hyvä ja hieno sovellus, mutta ei sovi sellaiselle joka ei osaa kohtuudella Englantia. Käyttöliittymä ja kysymykset eivät ole Suomen kielellä. Ei ole täysin ilmainen vaikka niin väitetään, koska kauppaa sydämiä ja timantteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sovellus on paljon muuttunut siitä, kun postauksen kirjoitin. Aikaisemmin ilmaiset ominaisuudet oli paremmat. Ilmainen versio toimii myös selaimessa muuten, ja siinä mainoksia ei muistakseeni ole vaikka mobiilissa näkyy. Ja englantia on tosiaan osattava kohtuudella, koska suomeksi app ei toimi. Tosin suomea voi kuitenkin appissa opiskella.

   Poista