tiistai 28. huhtikuuta 2020

Ensiapu kuivalle ja hilseilevällä päänahalle

* merkityt tuotteet saatu, sisältää mainoslinkkejäKuiva ja hilseilevä päänahka on yleinen ja ikävä vaiva niin miehillä kuin naisillakin. Päänahan ongelmia usein hävetään aivan turhaan ja ne aiheuttavat monille itsetunto-ongelmia. Olo voi myös olla epävarma ja tukala, jos päänahka kutiaa ja kiristelee päivästä toiseen. Syitä hilseilevälle ja kutiavalle päänahalle on monia ja usein syy on monen tekijän summa. Siksi onkin hyvä tunnistaa ja poissulkea sellaiset vaihtoehdot, jotka eivät itselle voi oireita aiheuttaa. Yleisimpiä oireita päänahan ongelmiin ovat stressi, liian pesevät tai vahvat hiustuotteet, liian tiheä tai harva pesuväli ja liian vähäinen veden juonti. Usein apu ongelmiin löytyy kiinnittämällä huomiota ja korjaamalla jokin tai useampi edellä mainituista kohdista. Joissakin tapauksissa oireiluun voi löytyä syy myös sieni-infektiosta tai sairaudesta, mutta nämä vaihtoehdot ovat huomattavasti harvinaisempia.

Itse olen kauneusbloggaajana tietysti kiinnostunut löytämään apua iho- ja hiusongelmiin oikeanlaisista tuotteista. Viimeisten muutamien vuosien aikana olen oppinut sen, että itselle sopivat ja ennen kaikkea laadukkaat tuotteet takaavat kauniin ja hyvinvoivan ihon. Toki huolellinen ja oikeaoppinen hoito heijastuu suoraan myös hiusten hyvinvointiin. Omalla kohdallani hiusten hoito korostuu entisestään, sillä luonnonkihara hius on kuiva ja vaatii paljon enemmän huoltoa kuin suora ja ohut hius.
Tässä taannoin sain ystävältäni kyselyn auttaa häntä oireilevan päänahan kanssa ja kokeilujakso päättyikin lopulta onnellisesti siihen, että kaikki päänahan oireet katosivat. Ystävälläni oli todella kuiva ja hilseilevä päänahka, joka kutisi ja aivan niskan tuntumaan oli ilmestynyt myös raapimisen ansiosta punaisia laikkuja. Koska ystävälläni oli myös kihara ja paksu hius kuten itsellä, hän koki hiusten hoitamisen mahdottoman vaikeaksi, eikä hän tiennyt mitä ongelmalle pitäisi tehdä. Hän oli kokeillut pestä hiuksia useammin ja harvemmin, ostanut peseviä shampoita ja muotoilutuotteita, mutta viime kädessä turhautunut epäonnistumisiin ja luovuttanut. Päätin rynnistää apuun ja katsoa mitä yhdessä saataisiin aikaan.

Ihan ensiksi laitettiin hiustenhoito rutiinit kuntoon. Kielsin ystävääni pesemästä hiuksia joka päivä. Liian tiheä pesuväli kuivattaa hiusta ja hiuspohjaa entisestään, mikä voi saada päänahan hilseilemään vielä normaalia enemmän. Pesuväli on hyvä pitää 2-3 päivän väleissä, jolloin hiuspohja ehtii tuottaa luonnollisesti kerroksen rasvaa ja öljyjä hiuksiin ja päänahkaan. Mikäli hiuspohja tuntuu seuraavana päivänä liian öljyiseltä, kannattaa varovaisesti suihkia kuivashampoota hiusten tyveen, mutta suosittelen malttia kuivashampoiden kanssa, sillä nekin voivat kuivattaa hiuspohjaa ja saada ongelman jatkumaan.
STEP 1

Monet karttavat hiusöljyjä aivan turhaan, ajatellen että ne saavat hiuspohjan ja hiukset rasvoittumaan. Näin ajatteli myös ystäväni, eikä ollut koskaan kokeillut hiusöljyn tehoa. Pötypuhetta, sanon minä. Oikein käytettynä laadukas hiusöljy vahvistaa hiusta ja kosteuttaa hiuspohjaa antaen hiuksille kauniin terveen kiillon. Hiusöljyjä on kahdenlaisia: ennen hiusten pesua päänahkaan hierottava hiusöljy, joka huuhdellaan pois ja pesun jälkeen hiuksiin hierottava hiusöljy, joka jätetään vaikuttamana hiuksiin.

*Dabban Strengthening hair oil on luonnonmukainen hiusöljy, joka hierotaan ennen hiusten pesua hiuspohjaan ja annetaan vaikuttaa noin 15-20 minuuttia ennen pesua. Öljy sisältää rauhoittavaa ja hoitavaa nokkos- sekä koivu-uutetta. Kosteuttavat öljyt pehmittävät hiuspohjaa ja antavat hiuksille ravinteita kasvaa vahvempina ja kiiltävempinä. Hiusöljyn sisältämät avokado-, risiini- ja jojobaöljy ovat luonnon tehoaineita, jotka myös parantavat hiusten kasvua ja tekevät hiuksista luonnollisesti vahvempia. Käytä itse kerran viikossa Dabban hoitavaa hiusöljyä ennen pesua ja myös ystäväni huomasi hiusten pehmittyvät hiusöljyn käytön aloittamisen jälkeen.
STEP 2

Hiusten pesu oikeanlaisilla tuotteilla on hiuspohjan ärtyneisyyden tai muiden ongelmien hoidossa erityisen tärkeää. Kirjoittelin Briogeon kuorivasta ja hiuspohjaa rauhoittavasta shampoosta alkuvuodesta oman postauksen, joka löytyy täältä. Kuorivaa tai syväpuhdistavaa shampoota olisi hyvä käyttää vähintään kerran viikossa, varsinkin jos käyttää paljon hiusmuotoilutuotteita kuten hiuslakkaa ja kuivashampoota. Muotoilutuotteiden kemikaalijämät voivat herkkäihoisella aiheuttaa kutinaa ja ärsytystä hiuspohjassa, joten tehokkailla tuotteilla voi tehdä kunnollisen syväpuhdistavan pesun kerran viikossa. *Briogeon Scalp Revival shampoo on aivan erinomainen tuote, sillä se sisältää aktiivihiiltä, joka sitoo itseensä moninkertaisen määrän epäpuhtauksia. Viilentävä minttu raikastaa päänahkaa ja saa verenkierron aktivoitumaan. Kookosöljy pehmittää sekä päänahkaa, että hiuksia ja huolellisen pesun jälkeen hiuspohjaa onkin helpompi hoitaa muilla tuotteilla.

Tuotetta myy esim. Nobe beauty*, Bangerhead*, Cocopanda* ja Oletkaunis.fi*
STEP 3

Pesun jälkeen on ensiarvoisen tärkeää kosteuttaa kuivaa hiuspohjaa entisestään. Aloe vera on yksi tehokkaimmista kosteuttavista ainesosista ja siksi suosittelenkin aloe vera geeliä kuivan ihon hoitoon. Aloe vera geeli on siitä vielä erityisen loistava, että sitä voi käyttää koko vartalolle, kasvoille ja hiuksiin. Varsin monikäyttöinen ja tehokas tuote siis kyseessä. Oma suositukseni on Holika Holikan aloe 99% shoothing gel, joka sisältää 99% fermentoitua aloe -lehtiuutetta. Fermentoidut ainesosat maksimoivat geelin sisältämien raaka-aineiden tehon. Geeli on uskomattoman tehokas myös mm. palovammojen hoidossa, joten tämä sopii kesällä myös auringon polttamalle iholle. Aloe geeli vähentää ihoärsytystä ja kosteuttaa todella tehokkaasti ilman tahmaisuuden tunnetta. Iso peukku!

Ystäväni sai välittömästi helpotusta päänahan ongelmiin aloe geelin käytön aloittamisen jälkeen. Hän hieroi geeliä päänahkaan heti hiusten pesun jälkeen ja erityisesti niskan alueelle, jossa ilmeni kutiavia punaisia laikkuja. Punaiset laikut katosivat kolmessa päivässä ja kutina lakkasi välittömästi geelin käytön aloittamisen jälkeen.

Tuotetta myy esimerkiksi Bearel* ja Eleven*
STEP 4

Mikäli hiuspohjan oireilun lisäksi hiuksesi voivat hyvin, voit ohittaa tämän vaiheen. Yleensä kuitenkaan hiusten lisäkosteutuksesta ja hoitavista tuotteista ei ole mitään haittaa, joten suosittelen silti lämpimästi kokeilemaan myös kosteutusta hiuksille. Etenkin kiharat ja hauraat hiukset kaipaavat vähän extra kosteutusta ja vahvistusta, joten tämä on teille.

Cantu Shea butter for natural hair coconut oil shine & hold mist on aivan ihanan tuoksuinen ja todella hyvin kosteuttava hiussuihke. Suihke tuoksuu aivan Pina colada drinkiltä eli ihanan makealta ananaksen ja kookoksen sekoitukselta. Se vähentää hiusten pörröisyyttä antaen samalla kiiltoa ja kosteutusta. Tuote on suunniteltu erityisesti kiharoille hiuksille, mutta mikä jottei suorahiuksisetkin voisi tätä suihkia menemään. Itse olen aivan koukussa tuotteen tuoksuun ja pidän siitä, että se kosteuttaa ja kesyttää villisti pörröttävät hiukseni.
Tuotetta myy Lookfantastic*.

*Bio2you leave-in natural hair serum with collagen and hyaluronic acid hiusseerumi sisältää hiuksia korjaavaa ja vahvistavaa kollageenia sekä kosteuttavaa hyaluronihappoa. Kollageeni on hiuksen oma proteiini, jonka tuotanto kuitenkin iän myötä heikkenee. Siksi hiuksia ja kynsiä voi vahvistaa lisäkollegeenilla, jota esimerkiksi tällaiset hiussuihkeet tarjoavat. Tuotetta on helppo käyttää ja se antaa kauniin kiillon sekä vahvistaa hiuksen rakennetta.
Tuotetta myy esim Life ja Apteekkituotteet
STEP 5

Viimeisenä muttei suinkaan vähäisempänä, hiusten hoidossa on hyvä muistaa hiuksiin jätettävä hoitava öljy tai muu hoitotuote. Hiuksiin jätettävä öljy suojaa hiusta, pehmittää sitä ja hoitaa myös päänahkaa. Marc Anthony coconut oil on oma suosikkini, mutta sitä ei taida enää Kicksin valikoimista nykyään saada. Todella harmi, sillä tuote on aivan loistava ja tuoksuu hyvälle. Markkinoilla on kuitenkin lukuisia loistavia hiuksiin jätettäviä hiusöljyjä, joten suosittelen kokeilemaan. Ystäväni sai kiharat hiukset pehmenemään ja hiusten pörröisyys katosi hiusöljyn käytön aloittamisen jälkeen. Öljy myös antaa kaunista luonnollista kiiltoa ja pehmittää kuivaa ja ärtynyttä päänahkaa. Usein öljyt sisältävät myös hyviä vitamiineja ja esimerkiksi biotiinia, joka hoitaa hiuspohjaa.
Testitulokset osoittautuivat loistaviksi ja ystäväni sai apua ongelmiinsa. Tässä on loistava esimerkki siitä, miten oikeanlaisella hoidolla ja tuotteilla on mahdollista ratkaista pitkäänkin vaivanneet ongelmat. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että jos ongelmat eivät korjaannu, voi olla järkevää hakeutua lääkäriin tai kokeilla erilaisia tuotteita. Jokainen on yksilö ja päänahan ongelmat voivat johtua niin monista eri syistä.

Kärsitkö sinä hiuspohjan ongelmista ja oletko löytänyt apua ongelmiisi?
6 kommenttia on "Ensiapu kuivalle ja hilseilevällä päänahalle"
 1. Atoopikkona päänahka on ihan yhtä kuiva kuin muukin kroppa ja vaatii oman "rasvansa". Laiskalle luonteelle mielellään nestemäisen, koska inhoan sitä että pitäisi jakaus jakaukselta käydä päänahka läpi. Enemmän sellainen kaada keskelle päälakea, anna valua ja hiero sopii. Nyt on taas uusi tuote etsinnässä, pitää käydä apteekin hyllyjä katselemassa. Ja tämän lisäksi on sitten kuivan hiuksen ja päänahan shampoo ja hoitoaine, hiusöljyt ja jätettävät hoitoaineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, atoopikon iho vaatii extrasti paljon enemmän kosteutusta ja vaivannäköä. Onneksi vaihtoehtoja on, niistä pitää vain löytyy itselle sopiva. Aloe vera on myös atoopikon iholle sopiva tuote, sillä se kosteuttaa tosi tehokkaasti mutta myös sopii herkälle iholle eikä ärsytä. :)

   Poista
 2. Kivoja vinkkejä! :) Mä en olekaan itseasiassa koskaan testaillut tuollaista ennen pesua käytettävää öljyä, mutta kuulostaa kyllä kivalta tuotteelta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä tuote, vaatii vain sen 30 minuutin odottelun ennen pesua ja aina en itsekään muista öljyhoitoa ennen pesua tehdä. Mutta se tekee kyllä ihmeitä hiuksille :)

   Poista
 3. Menee kokeiluun! Jostain syystä heti kun leikkasin siilin (buzzcut), päänahkani alkoi hilseillä aivan hirveästi ja kutisee myös. Kuulin että on ihan normaali ongelma naisilla jotka ovat leikanneet hiukset aivan lyhyeksi siiliksi? Mikä lie syynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa jännä. En osaa kyllä sanoa syytä, miksi päänahkasi kutisee leikkaamisen jälkeen. Ehkä hiukset ovat suojanneet hiuspohjaa, ja nyt kun lyhyeksi ajelun jälkeen päänahka on altiimpi rasitukselle ja esim. auringolle, niin se reagoi kuivumisella. Toivottavasti löydät jonkun hyvän kosteuttavan tuotteen. Aloe vera geeli voisi auttaa :)

   Poista