perjantai 26. marraskuuta 2021

Helpot vinkit painonhallintaan

 * sisältää affiliatelinkkejäYksi suosituimpia aiheita netissä on etsiä tietoa painonhallinnasta, dieteistä, laihduttamisesta and you name it. Se on vähän surullistakin, että lihavuus on lisääntynyt länsimaisissa hyvinvointivaltioissa niin merkittävästi viime vuosikymmenten aikana. Samalla kun arki muuttuu hektisemmäksi, ei aikaa tahdo löytyä kotona kokkailuun saatika säännölliseen liikuntaan. Kehopositiivisuudesta puhutaan ja on hieno juttu, että alusvaatemalleina esiintyy nykyään muitakin vartaloita kuin langanlaihoja malleja. Samalla minusta on jo pidemmän aikaa tuntunut siltä, että suljemme kehopositiivisuuden myötä silmät siltä todelliselta ongelmalta eli lihavuudelta. Kaikilla on toki oikeus olla minkä kokoinen haluaa ja olla onnellinen sellaisessa vartalossa kuin haluaa. Mutta fakta on kuitenkin myös se, että lihavuus altistaa erilaisille sairauksille, ennen aikaiselle kuolemalle ja kyllä te tiedätte. Nämä jutut on tulleet varmasti esiin terveystiedontunneilla ja lehtiartikkeleissa. Tarkoitukseni ei todellakaan ole paasata tai aiheuttaa teissä vimmaa ruveta laihduttamaan.

Haluan kuitenkin jakaa muutaman simppelin vinkin, joilla itse olen onnistunut helposti painonhallinnassa kiireisessäkin arjessa. Homma on teoriassa niinkin yksinkertaista kuin kalorien tasapainottelua eli syöt sen verran kuin kulutat. Helpommin sanottu kuin tehty. Nykyajan hektinen elämäntyylinen ja kuormittavat työt ajavat monet meistä siihen pisteeseen, ettei liikuntaa ehditä harrastaa säännöllisesti ja syömme päivän mittaan melko energiatiheää ruokaa. Siinä se ensimmäinen haaste jo kulminoituukin. Syömme enemmän kuin kulutamme. Omalla kohdalla pakko myös sanoa, että minähän rakastan ruokaa ja herkuttelen myös päivittäin. En pystyisi elämään millään rahkadieteillä tai puputtamaan pelkkää salaattia. Onneksi niin ei tarvikaan tehdä, koska vaihtoehtoja on todella paljon!
1) Lisää päivittäisiin aterioihin marjoja ja kasviksia

Tämä on mun vinkki numero yksi. Yleisesti kasvikset ja marjat ei ole niin energiatiheitä ja niistä saa tosi hyvin erilaisia vitamiineja varsinkin näin talven keskellä. Kaupasta ostan usein litran pakkauksissa valmiita hedelmä- ja marjasmoothieita aamu/välipalaksi. Puuroon saatan lisätä sokeroimattomia hedelmäsoseita ja pannarin päälle paloitella mansikkahillon tilalla tuoretta banaania. Usein teen myös itse suomalaisista pakastemarjoista ja tuoreista hedelmistä oman raikkaan smoothien. Ne on niin kätevä välipala ja raikas makea herkku.

2) Laadukasta proteiinia välipaloihin

Proteiini on paras lääke pitämään nälkää loitolla. Siksi suosin itse välipaloina laadukkaita proteiinituotteita, joissa on myös mahdollisimman vähän sokeria. Nykyään valikoima proteiinivälipalojen kohdalla on kasvanut jo niin valtavaksi, että jokaiselle lyötyy kyllä vaihtoehtoja. Itselle ruuassa tärkeintä on hyvä maku, joten en todellakaan pysty syömään pelkkää valkoista rahkaa. Sen sijaan suosin kaupoista löytyviä makurahkoja. Viimeisin ultimaattinen lempparini on Supermass erimakuiset ateriankorvikkeet, jotka on ihan super hyviä! Jauhe lisätään kylmään veteen, ravistellaan pullossa, sheikkerissä tai surauttaa nopeasti blenderissä ja terveellinen välipala on valmis. Saatavilla on useita makuja ja nyt ne on vieläpä black fridayn kunniaksi -40% alessa täällä*. Ostin itselle kaikkia makuja varastoon, koska nämä on super käteviä. Suosittelen mangoa ja suklaata! Tai miltä kuulostaisi korvapuustin makuinen proteiinivanukas, nam! Vanukasjauhe on myös nyt tarjouksessa täällä*.

MyProtein valikoimista on saatavilla myös aivan jäätävän hyviä makutippoja. Pullo maksaa noin 7€ ja kestää ikuisuuden. Makutipoilla saa maustettua ne ällöttävät maustamattomat jugurtit ja rahkat. Itseltä löytyy näitä kaapista liuta eri makuja ja yllättäen on alkaneet myös ne normaalit rahkat maistumaan. Tipoissa ei ole sokeria ja maut on todella vahvoja eikä minusta ainakaan esanssisia. Omista suosikeista löytyy kirsikka ja banaani. Voipa näillä lisätä vähän makua esimerkiksi smoothieisiin tai makukahveihin. Löydät tipat täältä.


3) Tuunaa ruuasta hyvännäköistä

Itse olen henkilö joka syö silmillään. Pelkkä vihreää salaattia sisältävä lautanen ei paljon houkuttele syömään. Niinpä suosittelen kokeilemaan salaatin kyytipojaksi uusia kiinnostavia makuelämyksiä kuten marinoitua punasipulia, erilaisia siemeniä tai pähkinöitä, soijapapuja, makeaa maissia ja ehkä lorautat päälle vaikka avokadosta valmistettua kevytmajoneesikastiketta. Ruuan ei tarvitse olla tylsää ollakseen terveellistä. Mitä enemmän väriä lautaselta lyötyy, sen ravintorikkaampaa se on. Itse muuten teen usein niin, että kyttäilen inspiraatiota omiin ruokiin ravintoloiden ruokalistoista. Rakastan esimerkiksi Hanko sushin Hanko bowlia ja olen alkanut tehdä sitä itse myös kotoa. Kaikki raaka-aineet saa kaupasta ja sushiriisin tilalla voi käyttää muita riisilajikkeita tai kaupoissa myytäviä kypsetettäviä siemen-riisipohjaisia ateriapussukoita. Meidän perheen lemppari ruokaa nykyään ja annokseen saa kätkettyä vaikka mitä terveellistä.
Psst, lopuksi vinkkaan myös yhden motivaattiorin joka itsellä toimii. Koska en ole valmis luopumaan herkuista vaan haluan joka päivä jonkun suupalan kahvin kanssa, olen päättänyt tehdä herkusta ansaittavan liikunnan muodossa. Jotta voin päivän aikana syödä herkun, päätän että se on myös kulutettava. Saatan kiertää koirien kanssa normaalia pidemmän lenkin tai käydä salilla tai vaikka tanssia vartin olohuoneessa musiikin tahtiin. Niinä päivinä kun tiedän etten pysty lohkaisemaan arjesta sekuntiakaan liikunnalle, jätän herkun väliin. Näin on toiminut omalla kohdallani hyvin.


Onko sulla hyviä omakohtaisia vinkkejä painonhallintaan?
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti