lauantai 8. heinäkuuta 2023

Helsingin hidden gem - kansalliskirjastoMoni ei tiedä, että Helsingin keskustan keskeisimmällä paikalla heti Senaatintorin vieressä komeilee varmasti yksi kaupungin upeimmista rakennuksista, johon on vieläpä kaikilla ihan vapaa pääsy. Rakennus on kansalliskirjasto, joka on Suomen vanhin ja suurin tieteellinen kirjasto, ja samalla myös osa Helsingin yliopiston laitoksia.

Kirjaston kokoelmiin kuuluu yli 3 miljoonaa kirjaa ja yli 3 miljoonaa muuta julkaisua. Hyllyillä komeilee toinen toistaan vanhempaa ja upeampaa teosta. On nahkakantista, koristeltuja paperinselkämyksiä ja kultakirjaimin kirjailtuja eepoksia. Isoimman vaikutuksen minuun teki kuitenkin rakennus sisältä upeine pylväineen ja kattomaalauksineen. Jos Suomessa oli Tylypahka, niin se näyttäisi varmasti tältä!
Kansalliskirjasto on kolmikerroksinen ja jo aulaan astuessa saa ihastella korkeuksiin nousevaa kattokupolia. Koko aulaa kehystää upeat pylväiköt ja tummat kirjahyllyt. Hiljaisuutta rikkoo vain ohi kävelevät askeleet sekä jonkun kameran räpsähdys. Toisesta kerroksesta pääsee parvien kautta siirtymään myös etelä- ja pohjois-siipeen, joissa on lukutiloja. Upeat puiset rappuset, seinämaalaukset ja ikkunoista kauniisti laskeutuva valo tekevät näistä tiloista avaria, mutta samalla viihtyisiä opiskeluun ja tiedon keruuseen. Täällä viihtyisi varmaan päivän jos toisenkin vanhoihin kirjan sivuihin hautautuneena. Tein Instagramissani kyselyn, kuinka moni ylipäänsä tiesi tämän paikan. Yllättävästi suurin osa vastaajista ei ollut koskaan kuullutkaan kansalliskirjastosta. Silti se seisoo ylväänä Helsingin keskeisimmällä paikalla. Toki en ennen tätä vierailua ollut itsekään täällä koskaan käynyt. Harvoinpa kirjastoa myöskään näkyy missään mainostettavan. Ehkä ihan syystäkin. Eihän hiljaisuuden pyhäkköön sovi isoja turistilaumoja metelöimään. Kävijöiden täytyy jättää laukut, takit ja syömiset lukolliseen kaappiin. Mukanaan kirjastoon saa viedä vain puhelimen, kameran ja läppärin.Jos liikut Helsingin keskustassa ja haluat nähdä jotain mieleenpainuvan hienoa, niin piipahdappa täällä. Kirjasto oli mykistävän hieno ja sieltä saa muistoksi kauniita Harry Potter teemaisia tummanpuhuvia kuvia. Ja rohkeimmat voivat käydä lukusaleissa vaikka työskentelemässä tai opiskelemassa 😉

Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti