tiistai 4. heinäkuuta 2023

Roadtrip Virossa osa 2 - kaupunkikulttuuria ja maalaiselämää

 * yhteistyössä Nurka TaluViime kertaisessa postauksessa kerroin meidän Viron roadtripin ensimmäisistä vierailukohteista Itä-Virossa. Tässä postauksessa jatketaan meidän Viron reissua Tartossa ja sieltä kohti Pärnun rantoja.


Tartto on upea kesäkaupunki ja koska siellä on paljon ravintoloita sekä kahviloita, se tekee kaupungista erityisen houkuttelevan juuri ruokamatkalle. Keskustan vanhat arvokkaat rakennukset tarjoavat rauhoittavan miljöön drinkkilasilliselle ja dinneriä voi nauttia lukuisilla ulosrakennetuilla terasseilla. Tartto on tunnettu opiskelijakaupunkina. Sijaitseehan kaupungissa yksi Pohjois-Euroopan vanhimmista ja arvostetuimmista yliopistoista, joissa myös moni suomalainen on opiskellut. Katukuvassa näkeekin paljon nuoria ja Viron mittapuulla kaupungissa on myös kohtuullisen edullista.
Tartto on kohtuullisen pieni ja kompakti kaupunki, joten jalkaisin pääsee liikkumaan kaikista parhaiten. Suurimmaksi osaksi nähtävyydet ja kauniit vanhat rakennukset sijoittuvat pienelle alueelle keskustaa. Jos haluat nähdä veikeitä värikkäitä puutaloja, niin tee pieni kävelylenkki Karlovan kaupunginosassa. Alue on boheemi ja täynnä väriä. Virossa muuten talojen puutarhat on hyvin hoidettuja, joten kannattaa välillä kurkkia myös millaisia pihoja ihmiset ovat laittaneet.


Tartossa on paljon erilaisia museoita. Tähtitorninmäki on myös vierailun arvoinen. Puistoalueilla voi hyvällä säällä nähdä paljon ihmisiä piknikillä tai auringonotossa. Tartto on sydämellinen kaupunki. Siellä voi aistia ihmisten positiivisuuden ja kadun kulmissa raikaa nauru. 


Tartto sopii hyvin enintään parin päivän vierailulle tai nopealle päivävisiitille. Se on käymisen arvoinen, mutta itse en täällä paria päivää pidempään keksisi enää tekemistä. Sen sijaan, jos roadtrippiä haluaa jatkaa vielä etelään, niin suosittelen pistäytymään Sangasten linnassa, joka on Tartosta noin tunnin ajomatkan päässä.
Meidän reissu jatkui Tarttosta kohti Pärnun hiekkarantoja. Onneksemme reissulla oli tosiaan koko viikon varsin hyvät säät ja ainoastaan matkapäivänä Pärnuun vettä sateli. Se ei kuitenkaan haitannut matkantekoa, ja seuraavat päivät Pärnussa päästiinkiin nauttimaan taas aurinkoisista keleistä. 


Pärnuhan on aivan mieletön rantakaupunki. Hiekkaranta on pitkä ja samettisen pehmeä hiekka huijaa mielen Espanjan hiekkarannoille. Vain palmut puuttuvat! Pärnu on myös loistava lapsiperhekohde, sillä se on Suomesta matkustettaessa niin lähellä, varsin edullinen ja todella turvallinen rantalomakohde. Ranta on myös pitkään matala, joten se on sopiva kahluuympäristö ihan pienillekin lapsille. Kerron Pärnun kaupungista ja rantamenoista lisää vielä seuraavassa postauksessa. Nyt kuitenkin takaisin siihen meidän ensimmäiseen Pärnu päivään.


Saavuttiin vesisateiden saattelemana meidän majapaikkaan, Nurka taluun, joka on vajaa 30 kilometrin päässä Pärnun keskustasta. Olin käynyt kahdeksan vuotta sitten Nurka talussa ensimmäisen kerran ja rakastuin paikkaan! Jo silloin päätin, että joskus vielä haluan tulla tänne uudestaan. Ja nyt kun miehen kanssa suunniteltiin reissua Pärnuun, niin ensimmäisenä tuli heti mieleen Nurka talu totta kai.
Nurka talu on aivan ihanan sympaattinen vanha kartanorakennus, joka on kunnostettu majapaikaksi. Pääkartano on noin 1890 luvulta ja pihaan on sittemmin myös tuotu aittarakennuksia, joissa pääsee myös yöpymään. Ensimmäisellä kerralla yövyin päärakennuksen sinisessä huoneessa (kuva alla) ja nyt toisella kerralla nukuttiin aittarakennuksessa. Paikan tunnelma on aivan ihana. Kartanolla on iso vehreä piha-alue ja rauhallista luontoa ympärillä. Vieressä ei nimittäin ole muita rakennuksia vaan metsää ja hyvin hoidettu pihapiiri. 


Kartanon sisällä jokainen huone on tehty paikan historiaa kunnioittaen omaksi teemahuoneeksi. Sinisessä huoneessa esimerkiksi kaikki on sinistä ja huoneen seinämaalaukset on tehty seinässä olevien alkuperäisten maalausten jäljitelmänä. Kartanossa on myös yhteiskeittiö, joka on vieraiden vapaasti käytettävissä omiin kokkailuihin ja erikseen voi tilata myös talon emännältä aamupalan. Kartanon yhteydessä löytyy myös kaksi erikseen vuokrattavaa saunaa. Puusauna, sekä juuri valmistunut oman tekolammen reunalle tehty pieni saunarakennus, joten saunasta pääsee myös suoraan pulahtamaan uimaan. Tekolampi saunoineen on kuin kirsikka kakun päälle. Nyt paikka on aivan täydellinen, vaikka vähän pidempäänkin lomailuun.
Nurka talu on myös oivallinen paikka juhlien järjestämiseen ja Virossa se onkin tunnettu häidenviettopaikkana. Kartanossa on iso juhlatila, joka muuntautuu moneen tilaisuuteen ja sinne mahtuu noin 60 ihmistä, bändi sekä mahdollisuus laittaa paikka tanssilattiaksi. Virossa häiden järjestäminen voikin olla aika ihana elämys ja myös budjetillisesti hieman Suomen hintatasoa edullisempaa. Olenkin kuullut muutamista suomalaisista, jotka ovat järjestäneet etelänaapurissa aivan ihanan tunnelmalliset kartanohäät. Kannattaa tallentaa tämä paikka mieleen, jos harkitset juhlia Virossa. Kartanon yhteydessä saa kätevästi myös juhlavieraat yöpymään.

Me yövyimme tässä puisessa aittarakennuksessa ja voin sanoa, että olipahan makeat yöunet! Vanhat puuseinät hengittävät ja raikkaassa ilmassa sai todella hyvin nukuttua. Lasten kanssa majoittumiseen Nurka talu on myös oivallinen, sillä pihalla on tilaa juosta ja leikkiä. Autolla täältä pääsee nopeasti Pärnun rannoille ja toisaalta ei Latvian rajakaan ole kaukana, jos haluaa tehdä vaikka päiväreissun Riikaan. 


Nurkatalu on perheyritys ja kartanoa pyörittävä omistaja on aivan sydämellinen. Hän kertoo mielellään paikan historiasta ja auttaa, jos tulee kysyttävää. Virolainen vieraanvaraisuus korostui täälläkin ja ymmärrän täysin, miksi niin moni kerran täällä pysähtynyt palaa aina uudelleen.
Vinkkaan myös, että Nurka talusta noin 5 km etelään päin, Rannametsa kohdalla on upea suoalue, johon on tuoreeltaan rakennettu pitkospuut ja lintutorni. Kannattaa käydä siellä kävelemässä ja ihastelemassa maisemia. Rohkeimmat voivat myös uida suojärvessä, johon on rakennettu laituri ja penkit. Auton saa polun alkupäässä olevalle levikkeelle parkkiin. Suo oli todella kaunis ja rauhallinen. Suojärvelle menee rengasreitti lintutornin kautta, joten jos haluaa kiivetä ihastelemaan maisemia vähän korekammaltakin, niin suosittelen ehdottomasti vierailua täällä.Seuraavassa postauksessa tutustutaan tarkemmin Pärnuun kaupunkiin sekä vieraillaan viimeisellä etapilla Tallinnassa ennen kotiinpaluuta. Nappaa blogi ja instatili @anna_roosie seurantaan, jos matkavinkit kiinnostaa jatkossakin.


~ Anna

Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti