sunnuntai 9. heinäkuuta 2023

Roadtrip Virossa osa 3 - Pärnun rantalomalla Villa Ammendessa

 * yhteistyössä Villa AmmendePostaussarja Viron roadtripistä jatkuu. Jos et ole vielä käynyt lukemassa aikaisempia postauksia, niin nappaa tästä osa 1 sekä osa 2

Tässä postauksessa perehdymme tarkemmin Pärnun kaupunkiin. Pärnu on aivan ihana rantakohde Viron länsirannikolla ja monelle suomalaisellekin tuttu kylpyläloma kaupunkina. Pärnu sopii hyvin matkakohteeksi kaiken ikäisille, sillä kaupungista löytyy monenlaista aktiviteettiä, hyviä ravintoloita ja hintatasoltaan se on kuitenkin varsin huokea. Lisäksi sinne pääsee helposti ja nopeasti joko suoraan lentäen tai Helsingistä lautalla Tallinnaan, mistä parin tunnin ajomatka Pärnuuseen.

Pärnu on kaunis kesäkaupunki. Sen vehreys ja upeat puistot yllättivät! Kauniita puutaloja on kaikkialla ja upeaa arkkitehtuuria koko kaupunki täynnä. Tietysti parhaiten kaupunki tunnetaan sen upeasta rannasta ja sametin pehmeää hiekkaa riittääkin lähes silminkantamattomiin. Itse tykästyin siihen, että sain rauhassa käyskennellä kaduilla ja pysähtyä johonkin ihanaan kahvilaan leivoksille. Virossahan on aivan taivaalliset kakut ja leivokset, joten käy ihmeessä nauttimassa herkuista jossakin välissä. 

Yksi ihana kahvila Pärnussa on kohvik Supelsaksad, josta saa leivosten lisäksi myös ruoka-annoksia. Kahvila tunnetaan värikkäistä vanhan ajan huonekaluista (kuvat alla) ja aurinkoisella säällä herkut voi nauttia myös ulkona terassilla. Jos haluat nauttia ihanan afternoon tea konseptin mukaisen herkkumenun, niin suosittelen Villa Ammenden torstaisin järjestettävää kello viiden teehetkeä. Pöytä suositellaan varaamaan ennakkoon.

Pärnun keskustasta löytyy lomailuun kaikki tarvittava. Kävelykadulla on jonkin verran putiikkeja, jos shoppailu kiinnostaa ja lisäksi löytyy kauppakeskus Pärnu Keskus. Kaupungin laidalla on toinen ostari Kaubamajakas. Mikään shoppailukeidas Pärnu ei kuitenkaan ole, joten jos palaat Suomeen Tallinnan kautta, niin pysähdy siellä ostoksille. Kaupungissa on myös kiinnostava modernintaiteen museo, jossa kannattaa pistäytyä. Kun haluat rentoutua oikein kunnolla, niin pistäydy jossain lukuisista kylpylöistä ja varaa joku ihana hoito tai hieronta. 

Kaupunkia voi hyvin tutkailla myös pyörän satulasta käsin. Vaikka Pärnu on varsin pieni ja jalkaisin pääsee hyvin kulkemaan mihin vain, niin pyörällä pääsee sukkeloimaan vaikka joen toisellekin puolelle. Lasten kanssa voi vierailla esim. OKOK vapaa-ajantalolla missä hohtogolfia ja keilausta. Rannalta saa vuokrattua myös lasten sähköllä toimivia miniautoja ja ranta on myös muutenkin lapsiystävällinen ja pitkälle matala. Rohkeimmat voivat vuokrata vaikka SUP-laudat ja lähteä merelle. Pärnun poukamassa meri on oikeastaan aika rauhallinen aaltojen suhteen, joten suppailu onnistuu hyvin.

Pärnun rannan eteläpäässä löytyy seikkailupuisto kaiken ikäisille kiipeilyä rakastaville. Jos korkeat paikat ei saa päätä huimaamaan, niin kiipeile korkeuksiin ja haasta kaveri mukaan. Läheltä löytyy myös padel- sekä tenniskentät, joten Pärnussa saa ajan kulumaan myös vauhdikkaammissa aktiviteeteissä. Muutama kuntosalikin tuli kävellessä vastaan, eikä niissä päiväpassin hinta päätä huimannut. 

Pärnu on juuri monipuolisuutensa ansiosta kiinnostava lomakeidas. Jokaiselle on jotakin. Rentoutumista, hyvää ruokaa, kylpylöitä, liikunnallisia aktiviteettejä, kulttuuria, tekemistä lapsille ja kaunista luontoa.

Pärnusta majapaikaksi suosittelen lämmöllä upeaa kartanohotellia, Villa Ammendea, jossa yövyimme kaupunkivisiittimme aikana. Villa Ammenden sijainti on täydellinen, sillä se on puolimatkassa rannalle (10 min) ja samoin puolimatkassa kaupungille (10 min). Näin ollen rantapäivän päätteeksi on helppo pistäytyä hotellissa fressiytymässä ja jatkaa siitä sitten iltaa kaupungilla tai hotellin omassa ravintolassa.

Villa Ammende kuului aikoinaan Ammende suvulle, mutta maailmansotien jälkeen omistajaperhe meni konkurssiin ja talo myytiin. Välissä villa on toiminut kasinona sekä sairaalana, kunnes se kunnostettiin ja tehtiin upeaksi hotelliksi. Koko rakennus on kunnostettu sen historiaa ja vanhoja perinteitä kunnioittaen. Niinpä vaikka huoneet ovatkin siistit ja modernit, niiden värimaailma ja sisustus huokuu vanhojen aikojen arvokkuutta. Vaikka et Ammendessa majoittuisikaan, niin kannattaa käydä kartanoa katsomassa ja nauttia vaikka virkistävät coctailit tai illallinen upeassa ravintolassa tai takapihan patiolla. 

Me pääsimme majoittumaan villan ylimmässä kerroksessa tilavassa huoneessa. Villa Ammendessa jokaiseen pieneen yksityiskohtaankin oli panostettu ja vieraana sai yllättyä aina vain uudestaan. "Ai wau, tämäkin asia oli mietitty!" Huoneestamme avautui näkymät takapihan puutarhaan. Hotelli muuten sijaitsee heti ison kaupungin puiston vieressä, joten alue on rauhallista ja vehreää. 

Ihastutin oitis meidän huoneeseen. Ovaalin malliset ikkunat oli erikoiset ja kauniit. Ei monessakaan rakennuksessa törmää tällaisiin vanhoihin ikkunoihin. Suihku oli muuten älyttömän tyylikäs englantilaistyylinen antiikkinen, jossa vanhanajan puhelimen luuria muistuttava suihkunpää ja kylmälle sekä kuumalle vedelle omat vivut. Sänky oli meistä molemmista aivan ihanan pehmeä. Päivän rantailun ja kaupungilla kävelyn päätteeksi nukahdettiin molemmat ihan välittömästi.Hotellin yleiset tilat oli myös sisustettu tyylikkäästi aikaa kunnioittaen. Isossa juhlasalissa voi pitää myös yksityistilaisuuksia kuten syntymäpäiviä tai hääjuhlia. Erikoismaininta on pakko antaa henkilökunnan mielettömästä palvelusta. Aina sai ohikulkiessa kohteliaan hymyn. Kysyttiin tarviiko matkalaukkujen kantamisessa apua, pyydettiin jättämään avuliaasti avain vastaanottoon uloslähtiessään (mikäli halusi) ja tarjouduttiin avuliaasti vastaamaan kysymyksiin. Sen huomaa kyllä heti kun henkilökunnalla on töissä mukavaa. Ilo välittyy asiakkaisiin asti!Villa Ammenden yöpymiseen kuului myös aamupala, joka oli heittämällä yksi parhaimmista hotelliaamiaisista. Tykkäsin siitä, miten hieno kokemus aamupalasta oli tehty ja myös aukioloaika oli varsin pitkä, joten lomalla ei tarvinnut herätä kukonlaulun aikaan ehtiäkseen syömään. 

Aamupala on järjestetty niin, että kylmät ruuat ja juomat oli kaikille esillä. Pöydässä oli tarjolla leipää täytteillä, croisantteja, erilaisia myslejä ja muroja, hedelmiä sekä leivoksia. Kahvia sai suoraan kahvikoneesta nappia painamalla. Kahvi oli muuten super hyvää! Lämmintä ruokaa ei otettukaan buffetista tavalliseen hotelliaamiais tapaan, vaan tarjoilija toi meille erilliset menut pöytään, mistä saimme valita sekä suolaisen että makean annoksen pöytään. Otettiin molemmat brioche lohella ja kananmunalla (nam) sekä pannukakut jälkkäriksi. Ruoka oli ihan mieletöntä ja esillepano kaunis!
Oltiin Pärnussa vain yksi yö ennen kuin jatkettiin matkaa takaisin siskon luo takaisin maalle ja sieltä Tallinnaan, joten otettiin vierailu aivan rennosti. Nautittiin iltakävelystä kaupungilla, makoiltiin rannalla, nukuttiin hyvin ja pitkään. Usein lomat menee niin hirveästi suorittaessa, että unohtaa nauttia siitä hetkestä ihastellen kaikkea kaunista ympärillä. Pärnussa me oltiin molemmat tosi läsnä siinä hetkessä. Naurettiin paljon. Istahdettiin lukuisiin puistoihin haistelemaan merituulta. Välillä taas syötiin jotain ihania makupaloja tai nautittiin viinilasilliset. Villa Ammendeen palataan ihan varmasti vielä uudestaan, kun seuraavan kerran Pärnussa vieraillaan!

Haikein mielin jätettiin Pärnulle hyvästit. Sovittiin että ensi kerralla tullaan ainakin viikoksi niin ehditään oikein ajan kanssa olla rannalla ja urheilla. Ehkä täältä voisi joskus vanhoille päiville myös kesäkodin ostaa 💗


Nappaa blogi ja instatili @anna_roosie seurantaan, jos matkavinkit jatkossakin kiinnostaa.


Anna

Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti