maanantai 28. syyskuuta 2020

Siivotaanko teillä viikottain vai kerran vuodessa isosti?

* kaupallinen yhteistyö Fiini Naturally



Kerroin tänään instagramin puolella (@glitteriaddiktiofficial) miten hirveä aamu mulla oli. Kaakaot lenteli matoille, kello putosi kädestä ja hajosi miljoonaan osaan ja sitten vielä kaiken kukkuraksi koira piehtaroi sontakasassa ja kiehnäsi pitkin lattioita ja lemusi kuin navetta... Joskus näköjään tällaisia päiviä. Mutta näistä tapahtumista sainkin hyvän tekosyyn kunnon siivouspäivän järjestämiseen ja lopulta tulikin pestyä lähes koko asunto lattiasta kattoon. 

Sain Fiini Naturallylta jo aikaisemmin loppukesästä testiin ihania Suomessa käsintehtyjä siivoustuotteita, jotka on kaiken lisäksi vielä ekologisia ja ympäristöystävällisiä. Mähän rakastuin heidän tuotteisiin jo kosmetiikkapuolella ja kirjoittelinkin testaamistani ihanuuksista aikaisemman postauksen, jonka voit käydä lukemassa täällä

Tänään valotan teille vähän miten meillä siivotaan. Kommenteissa olisi hauska kuulla teidän siivousrutiineista ja tarinoista lisää.




En ole mikään turha siivousintoilija, mutta pari kertaa vuodessa haluan kyllä kuurata koko kodin ihan joka nurkkaa myöden puhtaaksi. Joulun alla tulee tietysti tehtyä aina vähän perusteellisempi siivous, samoin kun heti alkusyksystä ja loppu keväästä. Keväällä auringonvalon lisääntyessä sitä jotenkin havantuu siihen, miten likaista ja pölyistä joka paikassa on. Matot on ihana viedä ulos ja heti säiden salliessa ripustella pyykit pihalle kuivumaan.

Näin syksyisin mulla on kauhea vimma saada ikkunat pestyä ennen talven tuloa. Sitten tietty lattiat pestään ja kaikki pinnat sekä kylppäri desinfioidaan ihan huolella. Syksy on uuden alku vähän kaikessa. Kodin perusteellinen siivoaminen tuntuu kuin aloittaisi puhtaalta pöydältä. 

Siivouksessa suosin nykyään ainoastaan ekologisia ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. En halua omalla toiminnallani kuormittaa vesistöjä tai luontoja. Toisaalta on myös jonkin verran tutkimustietoja siitä, ettei siivouskemikaalit olisi hyväksi ihmisillekään. Joten Fiini Naturallyn puhtaat ja ekologiset siivoustuotteet pääsivät tehokäytölle.




Desinfioiva siivoussuihke on kätevä koko kodin yleispuhdistussuihke. Se on valmistettu 100% luonnollisista raaka-aineista ja siitä 70% on alkoholia, joka tapaa erityisen hyvin bakteereja ja viiruksia. Tällaisina poikkeusaikoina onkin säännöllisesti hyvä desinfioida hanat ja ovenkahvat, joita kaikki koskettelevat ja joissa myös eniten bakteereja pesii. Paitsi itse asiassa, arvatkaapa mikä on koko kodin likaisin paikka?

Itsehän olisin veikannut wc pönttöä, mutta kääk väärin meni. Likaisin paikka kodissasi on kaukosäädin. Sitä ei ikinä putsata ja sitä hipelöidään usein likaisin käsin. Kaukosäätimen nappuloihin kerääntyykin koko eliniän kuonat ja bakteerit, joten tuleepa tästä lähtien desinfioitua sekin huolella. Myös älypuhelimen pinta on hyvä suihkia välillä desinfiointiaineella, koska puhelimeen tartutaan jatkuvasti käsiä pesemättä.

Tuo siivoussuihke on aivan ihanan raikkaan tuoksuinen. Se vie pölyt ja lian mennessään ja jättää raikkaan eukalyptuksen (?) tuoksun huoneeseen. Tykkään kovasti ja toimii kaikille kodin pinnoilla. Iso 500ml pullo on todella riittoisa ja kestää pitkään. Tykkään myös näistä ajattoman tyylikkäistä pakkauksista, jotka saa oikein innostumaan siivouksesta. 





Mitenkäs pyykkäyksen laita sitten? Meillä pestään yleensä kaikki pyykit kerralla viikonloppuisin eli kerran viikossa. Vihaan yli kaiken pyykkien ripustamista ja niiden kaappiin viikkaamista. Joskus puhtaat pyykit saattaakin lojua pyykkikorissa melkein viikon ennen kuin saan ne takaisin kaappiin. Sieltä korista sitten kaivelen suoraan puhtaat vaatteet päälle. Laiskako? 😂

Pyykkäämisen paras hetki on huuhteluaineen tuoksuttelu vastapestyistä vaatteista. Se on vaan niin ihanaa, kun pyykit tuoksuu raikkaalta ja hyvältä. En ole käytttänyt synteettisiä huuhteluaineita enää vuosiin vaan siirryin jo kauan aikaa sitten kokonaan käyttämään pyykkietikkaa. Pyykkietikka on myös siitä erittäin kätevä, että sitä voi käyttää ihan kaikille tekstiileille. Myös niille kaikkein herkimmille, joille huuhteluaine ei normaalisti sopisi. Niinpä ei tarvi stressata ja erotella villapaitoja ja treenivaatteita erikseen, kun kaikki saa pestyä samalla kertaa. 

Fiini Naturallyn pyykkietikka on biohajoavaa ja raikas omenankukan tuoksu on aivan ihana! Se muistuttaa ihan kesästä ja tuoksuu pyykissä miedosti vielä pesun jälkeenkin. Ja tuo iso lasinen pullo on muuten uudelleen käytettävä tai sen voi kierrättää lasinkeräykseen. Pullo on kuitenkin sen verran kiva, että taidan itse kehitellä sille jotain jatkokäyttöä. Pyykkietikoita on valikoimissa useissa eri tuoksuissa. Käytätkö sinä pyykkietikkaa, synteettistä huuhteluainetta vai ihan pelkkää pesuainetta vain?







Viimeisenä tuotteena esittelen teille kätevän tahrastickin, joka on hätäapu tekstiileissä oleville tahroille. Palamuotoinen saippua kestää ja kestää. Se on myös kätevä ottaa mukaan mökille tai reissuille, koska se on pieni ja kevyt. Tahrastickiä hiertotaan tekstiilissä olevaan tahraan, joka on ensin kostutettu lämpimällä vedellä. Jos tahra ei suoraan lähde pelkällä huuhtelulla, voi tekstiilin laittaa käsittelyn jälkeen vielä pesukoneeseen ja tahran pitäisi olla poissa. Tämä on oivallinen rasvatahrojen poistaja. Puikko on tuoksuton, biohajoava ja 100% luonnollinen. Pahvinen pakkaus on kierrätettävissä tuotteen loputtua, joten tämä onkin täysin zero waste tuote. 


Itse pidin kovasti tästä testaamastani tuotesetistä ja tulee olemaan jatkossakin siivoustalkoissa mukana. Kysyin myös saisinko teille seuraajille alekoodin ja sainhan minä. Nyt kaikki Fiini Naturally kodinhoitotuotteet alekoodilla GLITTERI -20% alessa 11.10 saakka. Tukekaahan kotimaista ja ekologisia tuotteita.

Ja muistakaa nakata kommenttikenttään teidän siivoustärpit, hauskat tarinat tai inhokkihetket.
2 kommenttia on "Siivotaanko teillä viikottain vai kerran vuodessa isosti?"
  1. Koitan siivota viikottain, tiedän että kake ja känny tulee liian harvoin kyllä putsattua. Aina kun tulee kaupungilta kotiin ajattelen että putsaan puhelimen mutta se vaan jää aina tekemättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin koirista tippuu noita karvoja ympäri vuoden joten joka toinen päivä on itse asiassa imuroitava vähintään.
      Mulla on vähän sama ongelma. Puhelinta tulee putsattua liian harvoin, vaikka etenkin nyt korona aikana sitä pitäisi tehdä ihan joka päivä.

      Poista