maanantai 26. lokakuuta 2020

Shokkiuutisia verikokeista ja Firstbeat mittauksesta

 * sisältää mainoslinkkejä, testit saatu

Kuva: Pekka Innanen


Usein sanotaan, että terveyden merkityksen ymmärtää vasta kun sen menettää. Tai ainakin sitä oppii arvostamaan eri tavalla vasta sitten, kun jotain radikaalia ja ravisuttavaa elämässä tapahtuu. 

Mä olen aina ollut ylisuorittaja. Ihan nuoresta asti, mulla on ollut aina niin paljon kaikkea meneillään samaan aikaan, että olen helposti tinkinyt yöunista, terveellisestä syömisestä tai noh syömisestä ylipäänsä. Nykyään syöminen ja liikunta ei niinkään ole ongelma vaan se palautuminen. Voin rehellisesti sanovani näin opiskelija - yrittäjä arjessa eläväni päiviä, jolloin avaan koneen aamulla yhdeksältä ja alan hommiin. Päivä venähtää yleensä aina pidemmäksi kuin normaalit työpäivät. Sitten on treenit, arjen pyöritys ja illalla vielä saatan opiskella, editoida kuvia, kirjoittaa blogipostauksia, vastailla sähköposteihin tai tehdä muuta niinsanotusti työtä yömyöhiin, jolloin vihdoin suljen läppärini kahdelta ja painun suoraan nukkumaan. Sanomattakin on selvää, ettei tällainen elämä ilman taukoja, rentoutumista ja palautumista kanna pitkälle.

Useamman burn outin elämäni aikana kokeneena luulisi, että oppisin virheistäni. Opinkin, mutta oravanpyörä imaisee aina uudelleen mukaansa, kunnes huomaan taas olevani siinä samassa vanhassa elämässäni puuhastelemassa kaikkea ja osaamatta huomioida omaa terveyttäni ja jaksamistani. Ja niinpä se noidankehä onkin valmis.


Kuva: Pekka Innanen


Mulla oli aika silmiä avaava kokemus osallistua Firstbeat mittaukseen, jossa pidin kolmen päivän ajan yötä päivää antureita kiinni kehossani. Anturit mittaavat sykevälivaihteluita ja antavat arvokasta tietoa liikuntasuorituksista, yleisestä kuormittavuudesta, palautumisesta ja unesta. Laitteen käyttö oli helppoa, eikä sitä parin minuutin jälkeen asennuksesta edes muistanut enää. Siinä se helposti kulki mukana kaikissa päivän menoissa ja mittaili sydämeni sykettä ja kehoni avunhuutoja, joita en itse ole osannut tunnistaa.
Sain Firstbeat laitteen testijakson ajaksi Jani Rusilta yhteistyön muodossa ja hänen yrityksensä Vivo visions tekee mittauksia sekä hyvinvointianalyysejä ja antaa testijakson jälkeen kattavan palautteen tulosten pohjalta. Olen ehdottoman kiitollinen siitä, että sain tulla mukaan testiin ja näin omin silmin, ettei minulla ole kaikki hyvin. Ei lähellekään, vaikka aina olen luullut, että kyllä tällä energialla kantaa ja jaksaa. Ei sitä vain jaksa.

Tulokset nimittäin kertoivat jotain ihan muuta. Liikunnan määrä ja laatu on hyvällä tasolla. Sen uumoilinkin niin olevan, sillä treenaan säännöllisesti ja ahkerasti. Stressikäyrät ja palautuminen olikin sitten ihan toista maata. Kaikki käyrät nimittäin näyttivät punaista, eikä minulla ole päivien aikana lainkaan palauttavia hetkiä, jolloin kehoni ja aivot ehtisivät hiukan levätä ja palautua suoritusten välissä. Onhan se toki minun tahdillani aika selvääkin, koska teen töitä silmät avattuani siihen asti kunnes menen nukkumaan. Välillä stressi on niin käsin kosketeltavissa, että rintakehään oikein sattuu. Onko tämä normaalia? Ei todellakaan. 

Yllä olevista kuvista näette Firstbeat mittauksen tulokset kahdelta ensimmäiseltä päivältä. Kuten kuvista näkee palautuminen ei ole riittävää. En unen aikanakaan ehdi palautua edellisen päivän fyysisestä rasituksesta, puhumattakaan kaikesta henkisestä kuormasta, joka rasittaa myös. Kun tämä kuorma kasaantuu ja kasaantuu päivä toisensa jälkeen, jossain vaiheessa iskee se totaalinen uupumus. Siksi koen, että tämä mittaus oli todella silmiä avaava. Vaikka periaatteessa tiedostaisikin, ettei elämänrytmi ole terveellistä, asia uskoo paremmin, kun näkee tulokset mustaa valkoisella. Tai tässä tapauksessa punaisella... Siinä vaiheessa, kun alle 30 vuotiaana tulokset näyttävät tältä, on oikeasti herättävä ja tehtävä muutoksia. Siksi olenkin nyt pyrkinyt karsimaan arjestani pois kaikki turhat itseäni kuormittavat tekijät ja pitämään mikrotaukoja päivän aikana, jolloin käyn vaikka koirien kanssa ulkona tai suljen läppärin ja teen tauon aikana jotain ihan muuta. Yritän myös nähdä ystäviäni useammin, lukea illalla kirjaa töiden teon sijaan sekä selata somea vähemmän, vaikka kaikille ihanille seuraajille vastaaminen olisikin prioriteettina.

Kuva: Pekka Innanen


Ikävät uutiset Firstbeat mittauksen jälkeen eivät kuitenkaan jääneet tähän. Kävin toisen yhteistyön puitteissa myös Puhti -terveystarkastuksessa, jossa minulta otettiin kattava verenkuva ja analyysi yleiskattavasti hyvinvoinnistani. Puhti verikokeen tulokset tulivat osaksi jo samana iltana ja loput kokeen tuloksista seuraavana aamuna. Sain siis tulokset todella nopeasti ja koko verikoe ihan varaamisesta alkaen oli helppo ja nopea!

Tuloksista löytyi myös hälyttäviä merkkjä omasta jaksamisesta. Monet arvot olivat hyvällä tolalla ja viitearvojen sisäpuolella. Yleiskuntoni ja terveys on siis hyvä, lukuunottamatta muutamaa kokeen yllättäjää. D-vitamiiniarvot sekä rauta-arvot olivat nimittäin selvästi viitearvojen alapuolella. Olinkin ihmetellyt, että olin ollut viime aikoina todella väsynyt ja nukkunut jopa päiväunia, mitä en normaalisti ikinä tee. Tässähän se syy sitten selvisi.


Nyt olenkin testin jälkeen popsinut sekä rauta- että D-vitamiini lisiä ja väsymyksen oireet ovatkin jo helpottaneet eikä päiväuniakaan ole enää tarvinnut nukkua. Onneksi näiden testien jälkeen olen taas ottanut itseäni niskasta kiinni ja panostanut enemmän omaan hyvinvointiin ja itseni kuunteluun. Nyt taas ymmärrän hiukan paremmin sen, ettei itseä kannatta polttaa loppuun vaan panostaa oikeasti siihen terveyteen ja hyvinvointiin.

Eli nyt jos teitäkin alkoi kiinnostaa oman hyvinvoinnin seuranta, niin suosittelen ehdottomasti sekä Puhti terveystarkastusta että Firstbeat mittausta. Puhti tarkastuksen voit varata täältä* ja tarjolla on useita eri mittareita ja vaihtoehtoja. Osa tarkastuksista näytti juuri nyt olevan juuri tarjouksessa hyvään hintaan. Tässä myös oiva joululahjaidea. Laitetaan hyvä kiertämään 😉 Itse kävin siis Puhti terveystarkastuksessa, joka maksaa 99€ ja tämä tarkastus itsessään sisältää jo yli 30 eri mittaria ja tietoa omasta hyvinvoinnista.

Jos Firstbeat mittaus taas kiinnostaa niin minulla on teille siihen alekoodi. Vivo visions tarjoaa teille Firstbeat mittauksen hintaan 170€ (norm 190€), kun mainitsette varauksen yhteydessä blogini nimen. Tarjoukseen kuuluu 3 päivän mittaus laitteella sekä 30min purkutilaisuus, jossa tulokset käydään henkilökohtaisesti läpi Janin kanssa. Jani antaa myös vinkkejä tapojen muuttamiseen ja hyvinvoinnin parantamiseen, mikäli tuloksista ilmenee selkeitä kehityskohteita.
Tarjouksella saatte myös uusintamittauksen edullisemmin eli mikäli haluatte nähdä kehitystä ensimmäisen ja toisen seurannan välillä niin kannattaa ottaa isompi paketti, jossa mittaukset 3-6kk sisällä toisistaan sekä 2x 45min kestävä henkilökohtainen tulosten purku, toimenpide-ehdotukset sekä treeniohjeet.

Itse odotan jo mielenkiinnolla uusintaa loppuvuodesta Firstbeat mittaukseen ja mietin, että voisin talvella käydä myös verikokeissa uudelleen kartoittamassa onko vitamiinivarastot kunnossa ja muuten hyvinvointi oikealla tolalla. Katsotaan siis, tuleeko parannusta näillä opeilla.

Kuva: Pekka Innanen
2 kommenttia on "Shokkiuutisia verikokeista ja Firstbeat mittauksesta"
  1. Kuullostaa mielenkiintoiselta! Mietin itse että käyn nyt vuoden lopussa ottamassa ihan kehonkoostumusmittausta ja sitten myöhemmin tehtyäni ihan pienillä asioilla muutoksia elämääni, uudestaan ensi kesää ennen. Näkisi vaikka juuri onko rasvaprosentit pienentynyt ja viskelaarisen rasvan määrän osalta tuo myös kiinnostaa, että onko laihaläski vai ei kun ei harrasta säännöllisesti mitään tiettyä :) Nyt korona aikana tällä ei varmaan saa realistisia tuloksia kun monilla voi olla elämä holdissa kun vältellään kontakteja, tietysti silloin jos mittaukset ottaa istuessa omalla tietsikalla kotona on tulos ihan realistinen koska tulet siinä varmaan istumaan vielä pitkään kun ei tilanne näytä ainakaan paremmaksi muuttuvan. Mun mielestä mielenkiintoinen postaus ja tossa on hyvät mittarit saatavilla ja juuri näitä juttuja mitä haluaisi varmasti tietää unenlaadusta ja stressistä, ainakin itse, jos käyttäisin sykemittaria :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kehonkoostumusmittausta suosittelen myös ihan ehdottomasti! Olen itse muutamia kertoja käynyt ja siitä saa valtavan hyvin tietoa just rasvan ja lihasten suhteesta ja puolieroistakin, jos treenin kannalta sellainen kiinnostelee. Mittaus on hyvä ajoittaa just noin eli käy myöhemmin uudestaan ja vertaa tuloksia. Se motivoi myös jos tulokset on parantuneet esim liikunnan myötä. Ainakin mulla aina tollasen konkreettiset mustaa valkoisella tulokset kertoo enemmän kuin mututuntuma :D

      Poista