tiistai 18. elokuuta 2020

Hidden gems of Finland: Teijon vaellus ja Mathildedal

Viime viikonloppuna tehtiin koirien kanssa yhden yön vaellusretki Teijon kansallispuistossa. Innostuin vaeltamisesta tänä kesänä todenteolla, sillä se on paitsi loistavaa liikuntaa, itsensä haastamista ja mielenkiintoinen kokemus, niin myös todella rentouttavaa. Vaelluksella ei tarvitse miettiä mitään muuta kuin etenemistä omaan tahtiin pisteestä A pisteeseen B. Ei ole kiire minnekään eikä huolet kauniissa luonnonmaisemissa jaksa painaa mieltä. Koiratkin ovat todella tykänneet, kun saavat kunnon ulkoilut ja väsytyksen pitkällä kävelyllä.

Teijon kansallispuisto on ihan loistava päiväkohdekin, joten yöksi ei tarvitse jäädä. Itse halusin totta kai jäädä telttailemaan, koska telttailu on kuulunut mun kesiin ihan lapsesta saakka. Meillä kun ei autoa ole, niin luonnonpuistoihin matkaaminen on onnistuttava julkisilla. Teijoon pääsi tosi kätevästi Turusta ensin junan kyydissä Saloon ja sitten paikallisbussilla Teijoon. Matkaan meni yheensä vähän yli tunti. Vaellus me aloitettiin Sahajärven kierrokselta ja edettiin siitä ensimmäisenä päivänä kohti Matildajärveä, missä sitten lopulta yövyttiin.
Matkan varrelle osui aivan upeita paikkoja ja kaunista järvi-Suomi luontoa. Mainitsemisen arvoinen pysähdyspaikka oli Kalasuntti, joka sijaitsi Sahajärvellä pienessä saaressa. Saareen pääsi mantereelta käsipelin vedettävällä lossilla ja saaresta löytyi kota ja aivan ihanalla maisemalla varustettu grillailupaikka. Ajattelin kotona ennen vaellusta, että kannattaneeko edes lähteä, koska loppukesästä on aina niin paljon itikoita, paarmoja ja hirvikärpäsiä. Ei näkynyt juuri mitään koko matkalla, uskomatonta! Muutama itikka kiusasi illalla, mutta hyttyskarkoite auttoi niihin ja paarmoja tai hirvikärpäsiä ei nähty lainkaan. Hyvin voi siis metsään lähteä vielä näin elokuussakin.

Reitin varrelle oli joku jättänyt meidän muiden retkeilijöiden iloksi iloisia viestejä kiviin. Näitä oli hauska bongailla. Sahajärven ympäri menevällä kierroksella oli myös aivan upea näköalakallio, jonka päältä näkyi kauas. Kiipeäminen rinkan kanssa oli tietysti kaloreita polttavaa, mutta oli kyllä vaivan arvoinen.


Reitistö Teijossa on monipuolista ja ihanan vaihtelevaa. On järviä, suota, metsää, kallioita ja vaikka mitä. Yöpaikkaa harkitseville parhaat telttapaikat löytyy Matilda järven ympäriltä. Kalasuntissakin olisi yötä voinut olla, mutta ehdottomasti retken parhaat stopit löytyi väliojalta ja Vickbäckinlahdelta. Me yövyttiin juuri tuolla Vickbäckinlahdella ja pystytettiin teltta ihan järven rannalle. Illalla oli aivan upeat auringonlasku näkymät ja aamulla taas auringon ensisäteet herättivät meidät matkalaiset. 
Vaikka Matilda järvi onkin aivan Mathildedalin keskustan lähellä, saatiin silti yöpyä rannalla aivan kaikessa rauhassa. Aamupuuroon mustikat sai suoraan teltan vierestä ja peilityyni järvi houkutteli heti aamu-uinnille. Näkymät ja elämys oli kuin suoraan omalta mökiltä, mutta vielä parempaa. Teltan kun voi aina siirtää sinne, missä milloinkin haluaa retkeillä. Teijo oli erityisen positiivinen kokemus ja päätin, että tänne on tultava uudestaan viimeistään ensi kesänä.Matka jatkui seuraavana aamuna Mathildedalin pikku kylään. Luonnonpuistosta saavuttaessa silmiin osui Petris Chocolate kahvila, jossa aivan ihania herkkuja, käsintehtyjä suklaita, pieni putiikki ja upea puutarhakahvila. Nälkäisenä valtajana oli tietysti heti poikettava kakkukahveille ja kylläpä muuten maistui. Puutarha oli ihana ja siellä varjossa kahvia siemaillessa ajattelin vain miten ihanaa elämä voikaan olla. Mathildedalin putiikeissa myytiin myös pientuottajien oluita, siidereitä ja limsoja. Myös käsitöitä ja erityisesti alpakan villasta tehtyjä vaatteita löytyi paljon.Mathildedal on ihana pieni ruukkikylä meren rannalla. Keskuspuistosta löytyi ihan mahtava uusi minigolf, joka oli pakko tietysti käydä testaamassa. Tässä oli rata, johon oli todella panostettu ja erikoiset radat vesiesteineen sai minut innostumaan kuin pienen lapsen. Minigolfin vierestä löytyi myös tennis ja padel kentät.

Mathildedal oli soma. Se kuvaakin ehkä parhaiten tämän kylän tunnelmaa, jossa aika tuntuu pysähtyneen eikä kenellekään ole kiire minnekään. Upeat merelliset maisemat ja vanhan ruukkikylän historiallinen tunnelma on oiva paikka rentoutumiselle. Aktiivilomailijalle Mathildedal tarjoaa golfia, monigolfia, meriaktiviteetteja (melonta jne), vaellusta, shoppailua, ravintoloita ja luontoa. Tänne voisi seuraavalla kerralla tulla ihan hotelliin ja viettää meren äärellä rentouttavan viikonlopun.


Oletko sinä kuullut tai kenties käynyt Mathildedalissa tai Teijon kansallispuistossa?

3 kommenttia on "Hidden gems of Finland: Teijon vaellus ja Mathildedal"
 1. Moikka, sellaisen huomion tein kuvistasi että onko tuo nuotiokuva myös viime viikonlopulta? Nimittäin metsäpalovaroitus on ollut voimassa viime viikonloppuna ja avotulenteko on ollut kiellettyä. Muuten kiva teksti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuotio oli kyllä viime viikonlopulta, mutta teimme tilannearvion, että uskallamme sytyttää nuotion, koska nuotiopaikka oli kallion päällä aivan veden äärellä ja hyvän matkan päässä puista ja metsästä. Lisäksi meillä oli sammutusvettä heti nuotion vieressä ja ruuanlaiton jälkeen sammutettiinkin nuotio ihan asianmukaisesti :)

   Poista
 2. Metsäpalovaroituksen aikaan mitään omaa arviota mahdollisesta riskistä ei voi tehdä. Avotulen teosta voidaan pelastuslain mukaan antaa sakkorangaistus metsäpalovaroituksen aikaan. Kun vaellus kiinnostaa, mikä on tietenkin mahtavaa, kannattaa oman, muiden ja luonnon turvallisuuden takia ottaa esimerkiksi seuraavat linkit haltuun (ja vaikka kertoa muillekin, jotta kenellekään ei sattuisi vahinkoja!): https://www.pelastustoimi.fi/turvatietoa/ehkaise-palon-syttyminen/noudata-saannoksia/avotulen-teon-rajoitukset

  https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

  VastaaPoista