torstai 26. syyskuuta 2019

Minilomalla VirossaInstagramissa minua seuraavat tietävätkin, että piipahdin neljän päivän minilomalla Virossa viime viikonloppuna. Loma oli oikein ihana ja tuli tarpeeseen, sillä koulun puolesta sykkiminen on alkanut ja ensimmäiset tentit kolkuttelevat jo ovella. Jouluun kohti mentäessä tahti vain kiihtyy ja aikaa itselle tai rentoutumiselle on vaikea ottaa, kun tekemistä ja deadlineja on niin paljon. Joka tapauksessa minireissullani nautin hyvästä seurasta ja ihanan rennosta olemisesta. Tällä kertaa en jäänyt pyörimään vain Tallinnaan vaan kävin vierailemassa myös Tartossa, joka on Viron yliopistokaupunki. En ollut koskaan aikaisemmin käynyt siellä, mutta ihastuin kaupunkiin niin paljon että varmasti menen uudelleenkin!

Tarttoon on matkaa Tallinnasta junalla noin kaksi tuntia. Junalippu maksoi suuntaansa 10 euroa, joten aika edullisesti pääsee matkustamaan ja junat on siistejä, joten matkanteko taittui mukavasti ja vaivattomasti. Juna-asemallekin on hyvin helppo talsia suoraan laivalta, koska asema sijaitsee heti vanhan kaupungin muurien vieressä satamasta katsottuna oikealla puolella. Minulla meni kävellen satamasta asemalle noin 20 minuuttia.


Tartto on sykähdyttävä kaupunki! Vanha kaupunki on hyvin säilynyt ja talot kunnostettu. Kaduilla kävellessä voi ihastella mahtipontisia rakennuksia, kiivetä ihastelemaan kaupunkia kuukkulan päältä ja pysähtyä välillä nauttimaan herkullisista kakuista lukuisissa kahviloissa. Virossa reissatessa tietysti minua kovasti ilahduttaa sen edullinen hintataso. Tarttokin on sen verran kaukana Tallinnasta, että hinnat putoavat rutkasti eikä ravintolahinnat ihan päätä kyllä huimaa. Virossa mahtavaa on myös ihmisten välittömyys. Aina on joku joka pysähtyy auttamaan ja neuvomaan, jos apua kaipaa. Ihmiset ovat helposti lähestyttäviä ja asiakaspalvelu on ystävällistä. Vanhan kaupungin kiertää hyvin päivässä, mutta tartossa on myös isoja kauppakeskuksia eli mikäli shopppailu kiinnostaa niin kannattaa suunnata katsastamaan valikoimaa. Virossa on nimittäin monia vaateketjuja, joita ei Suomesta löydy. Nyt esimerkiksi Tallinnaan Nautica kauppakeskukseen ihan sataman viereen on avattu saksalainen kenkäketju Deichmann, jonka kenkiä olen paljon vuosia sitten roudannut Saksan matkoiltani mukana Suomeen. Tälläkin kertaa löysin itselleni tyylikkäät aitonahkaiset nilkkurit syksyyn vain 45 eurolla. Viro on siis shoppailijan paratiisi todellakin!


Tartossa kannattaa ehdottomasti kierrellä vanhassakaupungissa, pistäytyä pienissä putiikeissa ja ihastella sitä vanhan ajan tuntua, joka kaupungissa huokuu väistämättä. Me kiipesimme myös vanhankaupungin takana olevalle kukkulalle, josta avautui hienot näkymät kaupungin ylle. Kukkulalla sijaitsi myös vanha kirkko, jonka toinen pääty oli raunioina, mutta ne oli onneksi säilytetty ja hurjan kauniit holavaukset olivatkin. Kesäisellä säällä puistoon voi mennä vaikka piknikille tai ihmetellä kukkulalla olevaa vanhaa tähtitornia. Kaupungista löytyy myös museoita ja lapsille sopiva paikka on varmasti lelumuseo, josta kantautuikin kadulle saakka iloinen kiljahtelu.


Ja noh, kosmetiikka hulluna tietysti suuntasin useamman kerran kauppoihin, joissa pääsin hypistelemään kauneustuotteita. Tartossa esimerkiksi kauppakeskuksissa oli useampiakin isoja kosmetiikkaa myyviä kauppoja. Suurimmat valikoimat löytyivät Kaubamaja sekä Tradehouse ilukaubamaja nimisistä myymälöistä, joissa valikoima olikin hurjan laaja. Mikä parasta, hintatasokin oli hiukan Suomen hintoja edullisempi. Itseä ehkä eniten kuitenkin kiinnosti tutustua tarkemmin virolaiseen luonnonkosmetiikkaan. Olen nimittäin jo aikaisemmin rakastunut Joik ja Nurme tuotesarjoihin, mutta tällä reissulla opin että merkkejä on lukuisia muitakin ja hyllyt notkuivat mitä kiinnostavimpia tuotteita. Pakkauksetkin oli niin kauniita, että melkein pääsi itku kun en voinut ostella itselle kotiinviemisiä. Olin päättänyt, että tällä kertaa katselen vain sillä kotona on niin paljon purkkeja testissä, ettei kaappiin yksinkertaisesti mahdu nyt mitään lisää. Ostin kuitenkin muutamia sheet maskeja, sillä niitä sai eurolla ja hellyin ostamaan testiin virolaisen Signe seebid merkin mansikka-vanilja kasvonaamiojauheen. Sitä jo testasinkin ja se vaikutti hyvältä. Kaupoista löytyi myös runsaasti kansainvälisiä merkkejä ja valikoimat oli oikeasti valtavan hyvät, joten kosmetiikkaostoksille kannattaa ainakin Viroon suunnata. Itse kuolasin mm. The Balmin hyllyllä missä näytti olevan vaikka mitä kiinnostavia tuotteita. Ensi kerralla ostan sitten enemmänkin itselle tuliaisia.


Virossa on valtavan ihana kahvilakulttuuri ja edulliset leivokset houkuttelevat herkuttelemaan oikein urakalla. Pöydällä näkyvä satsi taisi maksaa noin 6 euroa! Kyllä vain, Suomessa siihen hintaan saisi ehkä yhden kakkupalan. Suosittelen myös vierailemaan Viron oman makeisvalmistajan Kalevin myymälässä. Itse rakastan Kalevin mustikkavalkosuklaata yli kaiken ja aika iso pussillinen herkkuja lähtikin kaupasta matkaan. Kalevin tuotteita myydään kyllä ihan jokaisessa ruokakaupassakin, joten vaikka tehtaanmyymälöitä ei eteesi sattuisikaan niin tavallisestakin kaupasta siis löytyy.


Viimeiset kaksi päivää kiertelin sitten Tallinnassa ja sielläkin riittää nähtävää vaikka monta kertaa olen jo kaupungissa käynyt. Suosittelen tutustumaan myös vanhankaupungin ulkopuolelle. Telliskivessä, Kalamajan alueella ja Katriorg puistossa riittää koettavaa myös kokeneelle Tallinnan matkaajalle. Ja tietysti niitä ruoka- ja ostospaikkoja unohtamatta. Syksyinen Virokin ihastuttaa omalla tavallaan. Kaupungissa on mukavempi liikkua, kun kesän jälkeen valtavat turistimassat ovat poissa. Monet ravintolatkin saattavat laskea hintojaan turistikauden ulkopuolella, joten syöminenkin on halvempaa. Kaunis ruskakin alkoi näkyä ja kehysti kauniisti vanhankaupungin muuria. Viro jaksaa siis ihastuttaa aina uudelleen ja matkustaminen sinne on niin helppoa ja nopeaa, että todellakin kannattaa lähteä vaikka ihan viikonlopuksi vain.

Onko sulla suosikkikohteita Virossa?

Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti