lauantai 14. syyskuuta 2019

Nettikirpparilla huijatuksi tuleminen

Heipä hei,

tänään puhutaan vähän ikävemmästä aiheesta eli nettikirpparihuijauksista. Nykyään on tosi tavanomaista ostaa käytettyjä tuotteita netin välityksellä suoraan kuluttajilta. Itsekin tekeen paljon kauppoja facebookin, torin ja huuto.netin kautta. Tässä kaupanteossa piilee kuitenkin ostajalle suurempi riski kuin yrityksiltä ostettaessa, sillä yrityksiltä ostaessa kuluttajan oikeutena toimii kuluttajansuojalaki. B2C myynnissä lain lisäksi käytettävänä on runsaasti myös muita tahoja kuten kuluttajariitalautakunta ja paremmat mahdollisuudet saada asia myös oikeudessa eteenpäin. Kuluttajalta kuluttajille tapahtuvaa myyntiä ei missään laissa suoranaisesti säännellä. Toki sovellettavaksi tulee yleinen sopimusoikeudellinen sääntely sekä kauppalaki, mutta sopimusoikeudellinen sääntely on hyvin hajanaista ja yleensä kuluttajat eivät kaupanteosta sovin kovin tarkasti tai edes kirjallisesti, joten todistusaineisto on puutteellista tai sitä ei ole. Yhtenään saakin lukea facebookista, miten myyjä on jättänyt tuotteen lähettämättä, tuote on ollut viallinen tai jopa ihan muuta kuin mitä ollaan kuvauksessa luvattu.
Itse olen tehnyt paljon kauppoja ja ostoksia nettikirppiksiltä ja pääosin kaupat ovatkin sujuneet oikein reilusti ja ilman kommelluksia. Tietysti omasta koulutustaustastani johtuen suhtaudun kaikkiin tuntemattomiin ihmisiin lähtökohtaisesti varauksellisesti ja pyrin kirjallisesti sopimaan mahdollisimman kattavasti kaikista yksityiskohdista ja pyydän lisäkuvia sekä lisätietoja, varsinkin jos ostamani tuote on yhtään arvokkaampi. Itse tuotteita postittaessa otan aina videon ostajalle, jossa näkyy että juuri hänelle lähetetty paketti on toimitettu postiin tai kirje jätetty laatikkoon. Tämä jo ihan siitäkin syystä, että posti voi hukkailla lähetyksiä tai vastapuoli voi olla epärehellinen ja väittää ettei pakettia ole ikinä lähetettykään. Tällaisessa tilanteessa myyjän olisi palautettava rahat, joten mieluummin pelaan varman päälle kuin tulen huijatuksi.

En myöskään itse ostaessa suosi sellaisia myyjiä, jotka vaikuttavat vähääkään epäilyttäviltä. Törmäsin esimerkiksi kesällä facebookissa myynti-ilmoitukseen, jossa ulkomaalainen mieshenkilö myi kymmeniä pyöriä. Jopoja ja merkkipyöriä nimenomaan. Minulla alkoi heti hälytyskellot soida. Harvemmin kukaan tavallinen ihminen voi omistaa kymmeniä kalliita pyöriä. Juuri Jopojahan kesäisin varastetaan paljon. Ihmisiä oli kuitenkin useita jonossa kyseisiin pyöriin, joten kauppa kävi oikein iloisesti. En väitä, että kyseinen mies olisi välttämättä ollut rikollinen tai epärehellinen, mutta varauksellisuus kannattaa kuitenkin nettikaupoissa pitää mielessä. Itse kuitenkin ruokimme epärehellisten toimintaa ostamalla heiltä tuotteita ja toiminta jatkuu...

Olen kuitenkin tähän asti hienosti sujuneiden kauppojen suhteen ollut iloinen, että käytettyjen tavaroiden ostaminen nettikirppiksiltä on niin helppoa, ekologista ja taloudellista. Vaikka olenkin ollut skeptinen huijausten suhteen niin olen halunnut uskoa ettei sellainen osu omalle kohdalleni. Paitsi silloin kun se osuu...
Nyt nimittäin osui! Se v******a ja lujaa! Ostin nimittäin kuukausi sitten torin kautta järjestelmäkameran. Kyselin tarkasti kaiken maailman kysymyksiä ja myyjä vakuutteli kaiken toimivan moitteetta. Sopimuksesta poiketen hän kuitenkin myi minulle kameran mukana eri linssin kuin mitä alkuperäisessä ilmoituksessa oli ollut. Kyselin tästäkin muutoksesta, mutta hän vakuutti kaiken olevan kunnossa. Laittoi minulle jopa osoitteen omille kotisivuilleen ja lähetyksessä näkyi myös kaikki hänen osoitetietonsa. Minulla on tiedossa myös hänen pankkitilinsä ja puhelinnumeronsa. Kaikki oli normaalia paitsi ärsyynnyin mielessäni hänen viestipommitteluun, jossa hän kyseli koko ajan onko maksu maksettu ja onko paketti tullut jne. Maksoin onneksi vain puolet summasta postiennakolla, koska kallista kameraa en ikinä olisi maksanut kokonaan turvanani vain myyjän sana siitä, että hän tuotteen lähettää.

Kamera tuli kyllä hienosti perille, mutta huomastin heti, että linssissä on jotain vikaa. Se ei tarkentanut normaalisti. Tein reklamaation heti tämän asian havaittuani, mutta myyjä ei myöntänyt virhettä. Kävin arvioittamassa linssin myös ammattilaisella ja myös hän totesi virheen. Kun uhkasin rikosilmoituksella, hän suostui osittaiseen rahojen palautukseen. Ajattelin, että tämä on kohtuullinen ja annoin viikon aikaa maksaa sovittu summa. Rahoja ei kuulunut ja tyyppi ei myöskään vastaa enää viesteihini. Tänään tein torille selvityspyynnön asiasta ja laitoin myyjälle viestin, että asiasta lähtee huomenna rikosilmoitus mikäli rahoja ei kuulu ja viesteihini vastata. Ihmettelen eniten, miten ammatikseen valokuvaava henkilö, jonka kaikki yhteystiedot minulla on, uskaltaa ja kehtaa tehdä näin. Summa nyt ei onneksi ole niin valtava ettenkö pystyisi elämään vaikken rahoja saisikaan, mutta harmittaa ja ärsyttää ihan valtavasti!

Tiedättekö sen sinisilmäisen tunteen, kun haluat uskoa ettei maailmassa ole pahuutta? Kun ajattelet, ettei omalle kohdalle ainakaan voi sattua mitään. Kunnes se sitten tapahtuu. Oli asia mikä hyvänsä, se järkyttää ja se murentaa luottamuksen myös rehellisiä ihmisiä kohtaan. Minulla nimittäin on nyt sellainen tunne, ettei hetkeen tee mieli tehdä nettikirppiskauppoja tämän yhden epäonnistuneen kaupan takia. Tämä yksi epärehellinen ihminen siis pilasi kasvot kaikilta myyjiltä. Ja koska tällä hetkellä tunnen ääretöntä pettymystä ja vihaa asian tiimoilta, haluan myös viedä asian maaliin asti ihan periaatteesta. Olen elämäni aikana työn puolesta käsitellyt useita rikosasioista, mutta en koskaan ajatellut sen tapahtuvan itselle. Tässä sitä kuitenkin ollaan. Petoksen uhrina siis...


Mitä ajatuksia kirjoitus herättää? Oletko joutunut koskaan huijauksen uhriksi?
9 kommenttia on "Nettikirpparilla huijatuksi tuleminen"
 1. Näitä samanlaisia tarinoita on saanut kuulla ihan liikaa, ja ehkä juuri sen takia en netin kautta itse pahemmin mitään ostakaan yksityisiltä henkilöiltä. Mä en pysty mitenkään ymmärtään tota ihmisten tarvetta huijata ja olla epärehellisiä näissä kaupoissa.. Todella törkeetä toi, mitä sulle tehtiin! Ja ehdottomasti viet asian niin pitkälle kuin se vaatii, tollasia ihmisiä ei pidä päästää kuin koiraa veräjästä.

  Toi sun viimeinen kappale kolahti muhun sillä tavoin, että mieleen tuli heti se plagiointikeissi. En todellakaan uskonut, että ikinä itse joutuisin tekstieni kanssa plagioinnin kohteeksi, mutta niinpä siinä vaan kävi. Tää ihminen nyt tosiaan pääsi koko sopasta aivan liian helpolla ja mua oikeestaan kaduttaa että asia käsiteltiin lähinnä vain "sormea heristämällä" eikä hänelle tullut mitään konkreettisia seurauksia teoistaan. Parin yhteistyökumppanin menetys kun ei mua itseäni henkilökohtaisesti lohduta ja mitä oon hänen tekstejään tapauksen jälkeen lukenut niin vahvistuu vain se ajatus siitä, että kaikkien asianosaisten olisi pitänyt tehdä asiasta rikosilmoitus.

  Toivottavasti sun kohdalla toi juttu kääntyy vielä hyväksi ja saat rahasi takaisin! Hyvä, että oot valmis sen rikosilmoituksenkin tekemään, mutta helpommallahan tässä pääsisi, jos myyjä vaan maksaisi kiltisti ne rahat sulle ja asia olisi sillä selvä. Suututtaa ihan valtavasti sun puolesta :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on ja se on niin surullista luettavaa aina kun itsekin törmää näihin huijaustarinoihin! Suututtaa niin valtavasti ja en todellakaan ymmärrä ihmisten tarvetta petkuttaa muita!! Se on niin ala-arvoista toimintaa ettei sanat asian kanssa oikeastaan edes riitä :(

   Mulla tuli tätä kirjoittaessa itse asiassa just mieleen se plagiointi case. Mietin just sitä miten helposti tuo kyseinen henkilö tapauksesta pääsi ja itse olisin kyllä ehdottomasti sen rikosilmoituksen tehnyt, varsinkin kun homma paisui niin isoksi. Toivotaan kuitenkin että hän ottaa siitä sen verran opiksi ettei sama toistu.

   Ja toivon kyllä itsekin että myyjä nyt vain maksaisi sovitun summan, varsinkin kun hän itse sitä vielä ehdotti. Jos ei niin todellakin taistelen oikeudestani!

   Poista
 2. Tosi kurja juttu! Mä oon ostanut ja myynyt paljon netissä vuosikausia ja aika harvoin on ollut ongelmia. Kalliimpia tuotteita en tosin ole maksanut näkemättä, harvoin myynytkään.
  Onneksi olit maksanut vain osan, mutta harmittaahan se silti. Ei vain rahojen menetys vaan nimenomaan se huijatuksia tuleminen.

  Oon myös samaa mieltä teidän kummankin kanssa siitä että plagioija pääsi aivan liian helpolla. Vaikka olisi kuinka anteeksi pyydellyt, tuollaisesta järjestelmällisestä toiminnasta pitäisi seurata jonkinlainen rangaistus.
  No ehkä karma pitää siitä huolen.

  Toivotaan että kaikki kääntyy vielä hyväksi ja saat rahasi takaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan tässä eniten harmittaa se, että minua on huijattu, ei niinkään se että menetin nyt jonkun summan rahaa. Vaikka kyllä se rahan menetyskin totta kai ärsyttää mutta eniten se, että kaikki ihmiset eivät ole rehellisiä!

   Mä uskon myös karmaan ja siihen että paha saa kyllä palkkansa ennemmin tai myöhemmin.

   Poista
 3. Tosi inhottavaa! Oon myös tosi allerginen kaikelle huijaamiselle ja valehtelulle, enkä ymmärrä mitä ihmiset siitä saa. Miten joku voi nauttia rahoista jotka on saatu huijaamalla? En liiemmin tee netissä kauppoja ihmisten kanssa, ehkä osittain siksi että oon aika epäluuloinen vaikka onneks suurin osa ihmisistä on kuitenkin fiksuja ja reiluja. Uskon siihen, että väärintekijät saa kyllä ennemmin tai myöhemmin ansionsa mukaan. Toivottavasti juttu selviää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olen elämäni aikana oppinut että meitä on moneen junaan ja tämä on ikävä kyllä niin hyvä kuin pahakin asia. On harmillista, että ne epärehelliset ihmiset rikkovat myös luottamuksen rehellisiin ihmisiin. Onneksi suurin osa ihmisistä on kuitenkin fiksuja ja rehellisiä :)

   Poista
 4. Mä nettikirppistelen myös paljon ja oon suureksi onneksi välttynyt huijaamiselta. Tosin olen myös erittäin varovainen enkä myöskään itse koskaan myy mitään kallista muuta kuin noudolla ihan siitä syystä, että se antaisi myös mahdollisuuden leimata minut huijariksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että olet tarkkana ostoksilla netissä! Monet eivät tule ajatelleeksi juuri sitä, että myös ostaja voi saada sinut näyttämään huijarilta. SIksi kaikkeen on aina paras varautua :)

   Poista
 5. Todella paljon kyllä lukee facebookissa, että myyjä ei ole lähettänyt tuotetta tai jotain muuta vastaavaa. Itse en ole tainnut kun kerran ostaa nettikirppikseltä, koska en halua joutua huijatuksi. Onhan tietenkin paljon rehellisiä myyjiä, mutta en vain ole hirveästi ostellut. https://www.banglaw.fi

  VastaaPoista