sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Löydä Turun helmet
Ihanaa sunnuntaita!

Tänään kerron teille hiukan vinkkejä kesäisestä Turusta. Turku on aivan ihana kesäkaupunki ja oiva retkikohde esimerkiksi viikonlopuksi. Tekemistä toki riittää vaikka pidemmäksikin aikaa ja autolla liikkuen on mahdollista tutustua mm. lähikuntiin tai lähteä vaikka saariston rengastielle (jonne muuten pääsee oikein helposti myös pyörällä). Pyörällä liikkuminen Turussa ja turun ympäristössä on helppoa, sillä pyörätietä on loistavassa kunnossa ja turistina on mahdollista vuokrata käyttöön kaupunkipyörä Fölläri, jolla helposti huristelee vaikka minne.

Olen itse asunut Turussa nyt kaksi vuotta, mutta edelleen vähän turisti meinigillä liikun uteliaasti uusissa paikoissa. Nyt alkaa olla hyvin hallussa jo keskustan alueet ja tänä kesänä olenkin tehnyt pyörällä tuttavuutta vähän kaupungin kaukaisempiin kolkkiin. Haluan kertoa teille omat suosikki kohteeni Turusta, joten nappaa vinkit talteen, jos olet suuntaamassa kaupunkiin.

* NAANTALI

Aloitetaan vaikka kohteesta, joka ei ole Turussa, mutta 16 km päässä ja autolla 20min ajomatkan päässä eli Naantali. Naantali on varsinainen kesäkaupunki ja vanhakaupunki on todella suloinen vanhoine puutaloineen ja herkullisine ravintoloineen. Rantakatua voi kävellä ja pysähtyä ihastelemaan venesatamaa. Näköalatorni löytyy rantakadun päästä ja auringonlaskua on rentouttava ihastella kirkonkellon pauheessa. Lapsiperheille oivallinen kesäkohde on Muumimaailma, joka on ihan vanhankaupungin takana. Turusta pääsee Naantaliiin myös Höyrylaiva Ukkopekalla ja laivamatka onkin varsin mahtava kokemus, jota suosittelen lämpimästi. Ukkopekasta lisää hiukan myöhemmin. Naantalissa on myös ihania majapaikkoja, jotka kannattaa katsastaa. Myös kylpylä löytyy sekä vierailun arvoinen kohde on Kultaranta, jossa järjestetään kesäisin mm. puutarhakierroksia. Jos lippu heiluu tornin salossa, niin tietää presidentin olevan paikalla.

* TURUN TUOMIOKIRKKO JA VANHA SUURTORI'

Nämä kohteet ovat Turussa vierailevan must see paikkoja. Turun tuomikirkko kohoaa jokirannassa ylväänä ja se toimii hienosti myös kaupungissa suunnistavan maamerkkinä. Vaikka en itse niin kirkoista innostukaan, niin tässä kannattaa kyllä pistäytyä sisällä. Vanhat kiviseinät kertovat matkailijalle tarinoita muinaisesta kuningaskunnasta ja kirkon tuolilla on kiva ottaa pieni rauhoittumis tauko kuumana kesäpäivänä.

Kirkon vastapäätä on heti vanha suurtori, joka tunnetaan parhaiten joulurauhan julistuksesta. Kuvassa näkyvän Brinkkalan talon parvekkeelta avataan joulun aika ja sisäpihalta löytyy muutamia kivoja käsityöliikkeitä ja kahvila. Brinkkalan talossa on toisinaan myös taidenäyttelyitä, joten jos ovet on auki niin kannattaa astua sisään ja tuntea kuinka maanvajoaminen on kallistanut huoneiden lattiat aivan vinoon. Brinkkalan talon vierestä lähteää todella kapea alkuperäiseen kuntoon jätetty keskiaikainen Luostarin katu. Sitä pitkin kävellessä voi elää hetken keskiaikaisessa Turussa ja kuvitella kuinka hevoskärryt ovat kolistelleet kapeaa katua pitkin torille.* ÅBOA VETUS

Luostarin välikadun päähän tullessa tulee melkein Åboa Vetus museon oville. Jos jotain museota turusta suositella niin tätä ja Ett hem kotimuseota. Åboa Vetuksessa on kiinnostavalla tavalla kerrottu Turun historiasta ja kaupungin eri vaiheista. Museo on visuaalisesti hyvin toteutettu ja kierros ei ole liian pitkä. Myös perheen pienimmät on otettu huomioon ja lapsetkin viihtyvät täällä oikein hyvin. Museokaupassa on myynnissä tosi ihania lahjatavaroita, joten ainakin siinä kannattaa pistäytyä.* APTEEKKIMUSEO JA QWENSELIN TALO

Kun jokirantaa jatkaa Åboa Ventuksen toiselle puolelle, löytää kaupungin salaisimman pihan, joka on hiukan katseilta piilossa. Qwenselin talo on aivan ytimessä, mutta silti suojassa. Sen pihapiirissä voi istua kahville ja kuunnella kaupungin ääniä ja linnun laulua. Talo on aikansa parhaiten säilyneitä aatelisasumuksia ja museossa voikin ihastella Suomen ensimmäisen kirurgian professorin asumusta. Talo on alkuperäisellä paikallaan ja ei suotta tätä paikkaa kutsuta kaupungin helmeksi.* TURUN LINNA

Tämä kohde ei taatusti esittelyjä kaipaa. Turun linna on varmasti kaupungin tunnetuin nähtävyys ja sijaitsee ihan sataman kupeessa. Linnassa voi piipahtaa ihan pihapiiriä ihastelemassa ja innokkaimmat voivat ostaa liput itse linnan sisään ja kiertää siellä omatoimisesti tai opastetulla kierroksella. Kesäisin lapsille järjestetään pikkuritari kierroksia, joka ainakin 5-10 vuotiaisiin iskee oikein hyvin. Linnan tornista avautuu upeat näkymät koko kaupungin ylle.

* JOKIRANTA

Jokiranta on turkulaisten olohuone. Kesäisin jokirannan kahvilat ja ravintolat on täynnä kesästä nauttivia ihmisiä ja nurmialueet pullollaan iloitsevia turisteja. Rantakadulla kävellessä voi hyvin ajatella kävelevänsä jossain muualla kuin Suomessa. Molemmin puolen jokea kohoavat vanhat kivitalot saavat ohikulkevat ihastumaan kaupunkiin ja rantakadun varrella sijaitseva vanha pääkirjasto on kaikessa komeudessaan myös kiva vierailukohde. Kirjastossa kannattaa pyörähtää myös sisällä, sillä seinillä roikkuu taidetta ja kirjasto on sisältä muutenkin oikein upea. Janoisimpien matkaajien kannattaa pysähtyä jokilaivoille tai Samppalinnaan, josta on hyvät näkymät Aurajoessa pörrääviin veneisiin.
* TAIDEMUSEO JA PUOLALANPUISTO 

Puistoja Turussa on paljon, mutta oma suosikkini on Puolalanpuisto sekä Samppalinna. Puolalanpuiston huipulla kohoaa massiivinen kivirakennut, jossa sijaitsee taidemuseo. Puistossa on kiva pysähtyä vaikka piknikille tai kävellä katuja ihastelemassa vanhoja historiaa henkiviä kivitaloja. Samppalinnassa on kesällä auki oleva maauimala, joka on kunnostettu ja siellä viettää mukavasti uiden ja aurinkoa ottaen lämpimän kesäpäivän. Samppalinnassa on myös kesäteatteri sekä Luostarinmäen käsityöläismuseo, joka on Turun 1827 palosta ainoa säilynyt puutalo kortteli. * PARK HOTEL

Turussa yöpyville suosittelen aivan keskustassa Puolalanpuiston kyljessä olevaa Park hotellia, jonka jokainen huone on sisutettu uniikista vanhan ajan hengen mukaan. Hotellin pihapiiri on rauhallinen, mutta kuitenkin kävelymatkan päässä keskustan sykkeestä. Mikäli et halua yöpyä tusinahotelleissa, niin kannattaa kurkistaa hotellin huoneet ja viettää yönsä vanhan Turun hengessä.* PORT ARTHUR 

Oma ehdoton suosikkini Turussa on Port Arthurin kaupunginosa, tuttavallisemmin Portsa. Portsassa on ihania puutaloja ja kauniita sisäpihoja. Vanhoilla mukulakivikaduilla on oma tunnelmansa kävellä ja toisinaan on jännittävä kurkistaa talojen sisäpihoille. Kesäisin pihoilla järjestetään myös kirppiksiä, mistä voi tehdä kivat tuliaislöydöt.


* SIIRTOLAPUUTARHAT

Siirtolapuutarhojakin Turussa on useampia. Yksi löytyy Kupittaalta, ihan keskustan tuntumasta. Jos haluaa ihastella pieniä mökkejä ja huolella hoidettuja puutarhoja, niin suuntaa ihmeessä tänne tai johonkin muuhun kaupungin siirtolapuutarhaan.
Lapsiperheiden kannattaa suunnata Kupittaan seikkailupuistoon, jossa mini-ihmiset viettävät tyytyväisenä useamman tunnin ja läheltä löytyy myös Kupittaan liikennepuisto. Molemmat ovat maksuttomia.* UKKOPEKKA HÖYRYLAIVA

Ukkopekalla pääsee tosiaan Turusta Naantaliin ja takaisin. Ukkopekka on saaristomeren viimeinen aito matkustaja höyrylaiva ja matka on ainutlaatuinen kokemus saaristoa. Laiva lähtee Aurajoesta aivan keskustan tuntumasta, joten tämä on kiva tapa nähdä maisemia mereltä käsin ja tutustua samalla Naantaliin. Höyrypillin viheltäessä ja lokkien kirkuessa unohtaa aivan varmasti kaikki maailman murheet. 

Jokirannasta lähtee myös muita laivoja saaristoon ja merelle. Vesibussilla pääsee kätevästi esimerkiksi Ruissaloon ja M/S Lilyn kyydissä voi lähteä päiväretkelle Vepsän saarelle. Vepsässä on mahdollisuus vuokrata mökkejä ja sauna. Saarella on kiva uimaranta ja kahvila/ravintola sekä huikea kallio, jonka päälle kiipeäminen kannattaa, sillä ylhäältä on sanoinkuvaamattoman upeat maisemat merelle. Suosittelen eväitä matkaan, sillä saarella on myös grillikatoksia jossa voi paistaa omat makkarat.


* SUSHI PANDA

Sushi ystäville en voi muuta kuin suositella Sushi Pandaa. Tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet maistaa kyllä.
* PADOLLA KAHVILA

Halisten kosken vieressä on ihanan tunnelmallinen kesäkahvila. Kahvilasta saa vuokrattua sup-lautoja, kanootteja ja kajakkeja, joiden kanssa voi tutustua Aurajoesta käsin turkulaisiin peltomaisemiin ja viettää parituntisen vesistössä. Suosittelen! Talon herkut on myös aivan super hyviä, joten varaa vaikka kirja mukaan ja rentoudu aurinkotuolissa tai tule kahvilaan aamupalalle. Vierestä lähtee myös loistavat lenkkimaastot.


* CAFE ART

Turun tunnetuin kahvila taitaa olla Cafe Art, joka sijaitsee jokirannassa. Kahvi on taivaallisen hyvää ja kahvila on lähes aina täynnä. Ulkopöydissä lehmusten alla on kiva istua ja katsella ohikulkevia ihmisiä.* TÅRGET

Oma henkilökohtainen lemppari ruokapaikka on tårget, jossa menu vaihtuu aina kausittain ja raaka-aineita käytetään sesongin mukaan. Ruuat ja maut on tarkkaan mietittyjä. Sisältä voi löytää lasilattian alta vanhoja kaupungin jäänteitä ja perustuksia.

* RUISSALO

Ruissalo tunnetaan varmasti parhaiten Ruisrockista, mutta saarella kannattaa vierailla myös muulloin. Pyörällä on helppo tutustua vanhoihin kartanohuviloihin rantapromenadin pitkin ja isolla hiekkarannalla viettää helposti koko kesäpäivän. Kahviloita saarelta löytää useammankin ja patikka polkuja menee metsässä pitkin saarta. Kuuvannokassa löytyy ihanat kalliot, josta katsella illalla auringonlaskua merelle ja laiduntavia lehmiä sekä lampaita voi nähdä ihan tien vieressä. Tunnelma on kuin maalla vaikka kaupunkiin on noin 10 km. Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha sijaitsee lähellä Ruissalon uimarantaa, joten sielläkin kannattaa pikaisesti piipahtaa.Kaiken kaikkiaan Turku on hyvin monipuolinen matkailukohde ja tekemistä, nähtävää ja koettavaa on paljon. Esittelin tässä postauksessa vain omat suosikit, mutta näiden lisäksi on paljon kaikkea muuta. Jos sinulla on itselläsi jokin suositus, jota en tässä kirjoituksessa maininnut, niin kerro ihmeessä kommenttikentässä. Mielelläni kuulisin teiltä vinkkejä ja mielipiteitä, jotta voisin tutustua tänä kesänä myös teidän Turun helmiin ❤

Löytyikö listalta sinulle tuttuja vinkkejä?
4 kommenttia on "Löydä Turun helmet"
 1. Näin turkulaisena on helppo olla sun kanssa täysin samaa mieltä näistä kaikista, mitä oot listannut tähän! Aivan ihania kuvia myös<3

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva postaus ^_^.
  Piti ystävälle linkata tämä, kun hän on muuttamassa aivan näillä näppäimillä Turkuun työn perässä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti!
   Toivonkin, että tästä olisi monille hyötyä. Itse ainakin Turkuun muuttaessa kaipasin kovasti vinkkejä miten lähteä kaupunkiin tutustumaan.

   Poista